Ensi syksyn kuuma keskustelu tullaan käymään eläkeiän nostossa. Tätä odotellessa voi hyvin viritellä vanhaa keskustelua eläkkeiden suuruudesta.

Naapurihan saa jostain kumman syystä ihan tautisen suurta eläkettä. Ja millä ansioilla? Erityisesti vihaksi pistävät ne ökyeläkkeet, joista iltapäivälehdille riittää tarinaa vähän väliä!

Joku raja se on oltava eläkkeelläkin.

Vai onko?

Eläkekattoa on yritetty ujuttaa suomalaiseen eläkejärjestelmään vuosien mittaan jo useampaan kertaan. Ja aina huonoin tuloksin. Sekä palkansaajajärjestöt että työnantajat ovat olleet harvinaisen yksimielisiä siitä, ettei eläkekatto sovi suomalaiseen eläkejärjestelmään.

Ja miksiköhän sitten ei sovi? Siksi, ettei eläkekatolla kuitenkaan kyettäisi rajaamaan suurituloisten eläkkeitä. Jos eläkekatto tulisi, syntyisi ylimmälle johdolle ja esimiehille palkkiojärjestelmiä ja henkilökohtaisia eläkejärjestelmiä, joihin tavalliset työntekijät eivät kuitenkaan pääsisi mukaan.

Näin kuilu suurten ja pienten eläkkeiden välillä kasvaisi entisestään. Eikä eläkekatolla tavoiteltu tasa-arvoisempi eläkepolitiikka toteutuisi. Asiaa on vuosien varrella selvitetty toimikunnissa ja työryhmissä, ja aina tulos on sama: ei eläkekattoa suomalaiseen järjestelmään.

Mikä sitten on suuri eläke? Useissa maissa lakisääteisestä työeläkejärjestelmästä karttuva eläke on rajattu yksi–kaksi kertaa maan keskipalkan suuruiseksi.

Eläkepalkkakatto tarkoittaa palkkarajaa, jonka ylittävältä osalta eläkettä ei kerry. Eläketurvakeskuksen keräämien tietojen mukaan Belgiassa eläkepalkkakatto on 4 260 euroa, Britanniassa 4 230 euroa, Ranskassa 3 090 euroa, Yhdysvalloissa 7 250 euroa ja Kanadassa 2 970 euroa. Suomen ohella eläkekattoa ei ole esimerkiksi Tanskassa, Virossa eikä Alankomaissa.

Ensi syksynä keskustellaan myös työurien pidentämisestä ja kannustimista. Tähänkään ei eläkekatto sovi, koska määräämällä eläkkeille enimmäismäärän, romuttuisi viimeisille työvuosille tehty kannustinjärjestelmä. Eri asia on, säilyvätkö kannustimet tulevaisuudessa, kun eläkeikä nousee. Sen näemme ensi syksynä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla