Lapsuudenkodissani ei koskaan maksettu kotitöistä. Ei roskapussin viennistä, ei siivouksesta, ei silityksestä.

– Ne ovat rakkauden töitä, sanoi äiti. Hänestä koti oli meidän kaikkien yhteinen asia, jossa arki kuului kaikille.

Kotityöt ja erityisesti niiden jakaminen ovat monessa perheen jatkuva riidan aihe. Usein riita syntyy siitä, että joku, useimmiten mies (sorry pojat!), haluaa pitäytyä vanhoissa roolimalleissa. Mikäpä siinä, jos se molemmille sopii. Miksi pitäisi ehdoin tahdoin pakottaa toinen tekemään tasa-arvon nimissä töitä, jotka eivät häneltä luontevasti suju.Mutta sitä, että toisen vapaa-aika tai toisen työ on aina tärkeämpää kuin toisen, ei pidä sulattaa.

Arkiset rakkauden teot tekevät meistä toisillemme tärkeitä ja rakastettavia. Se, että keittää kahvit kun näkee, että toista väsyttää, on kaunis rakkauden­tunnustus. Pienet teot ovat suuria sanoja tärkeämpiä.

Huonoin elämisen malli, jonka omille lapsilleen voi antaa, on jatkuva riitely arjesta. Entä jos vain yhtenä päivänä päättäisi, että arki se vasta kivaa onkin. Vaihtaisi asennetta ihan kertaheitolla. Huikeaa! Arkea kun ei kuitenkaan pääse karkuun. Se on ruisleipää, joka pitää meidät tiellä.

Amerikkalainen filmikäsikirjoitus neuvoo, että rakkauselokuvassa pitää joka neljäs minuutti tapahtua jotain hellää, muuten katsojan ote herpaantuu.

Arjessa hellä teko on se roskapussin vienti. Sen edessä on ihan myyty.

Palaan äitiini, jota aina itketti balettitanssijan ja brittiupseerin haikean surullinen rakkaustarina ensimmäisen maailmansodan ajan Lontoosta. Tekin ehkä muistatte sen, Sumujen sillan, Vivien Leighin ja Robert Taylorin sekä ihanan valssin: Hyv’ yötä jää nyt rakkahin, eron hetki jälleen on, mut kerran vielä pyytää saan, sinut valssiin kiehtovaan.

Me tarvitsemme arjen keskelle unelmia, joista jotkut onneksi toteutuvatkin. Sopiva määrä unelmia ja iloisia arjen tekoja, siinä onnistuneen elämän

resepti.

Tässä numerossa puhumme arjen rakkaudesta, rakkauskirjoista ja lemmenruuista. Ja kuntavaaleista, joiden ennakkoäänestys on juuri alkanut. Äänestämällä – jos jollain – olemme vahvasti kiinni arjessa.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla