Pentti Linkola, Annikki Tähti, Sisko Istanmäki, Tauno Matomäki... Kaikki kiinnostavia ihmisiä, joista olemme lukeneet

Pentti Linkola, Annikki Tähti, Sisko Istanmäki, Tauno Matomäki... Kaikki kiinnostavia  ihmisiä, joista olemme lukeneet lyhempiä ja pitemiä juttuja.  Kenestäkään ei ole tehty varsinaista elämäkertaa, mutta nyt he kertovat itse pitkän elämänsä tarinan parillakymmenellä kirjan sivulla.

Olen saanut etukäteen luettavakseni toimittaja Riitta Kylänpään kirjoittaman muistelmakokoelman Nyt vasta näen (Otavalta syyskuussa 2009).  Olen lueskellut sitä yksi tarina kerrallaan, ja olen kyllä ihastunut näihin ihmisiin. Heitä yhdistävät sota-ajan kokemukset ja Suomi, joka on niin toisenlainen kuin nyt.  Arkkiatri Risto Pelkonen kertoo sukunsa kesäpaikasta Laatokan saaressa, kuvataitelija Ulla Rantanen taas sotavuosista Ruotsissa äitinsä ja sisarustensa kanssa - ja myöhäisen iän irtiotosta asumaan Afrikkaan.

Mikä muistelijoissa tekee vaikutuksen on heidän rehellisyytensä.  Kirjan nimi varmasti on myös ohjannut ajatuksia: nyt vasta näen, millainen elämäni oikeastaan oli. He uskaltavat kertoa vanhempiensa rajoittuneisuudesta ja omasta epävarmuudestaan.

Nämä ihmiset on valittu kirjaan tietenkin sen takia, että he ovat saavuttaneet kuuluisuutta omalla alallaan, mutta kukaan ei pidä itseään nerona, joka on pienestä pitäen päättäväisesti raivannut tiensä menestykseen. Monelle ura on osin sattuman sanelemaa. Joillekin oman alan löytyminen on yksinkertaisesti merkinnyt pelastautumista kovemmalta kohtalolta.

Sota-aika saa monenlaista valotusta. Sotaa käytiin Saksan rinnalla, eikä kansalaisten asenteet saksalaisia kohtaan olleet yhtä pidättyväisiä kuin Mannerheimin.  Psykoanalyytikko Esko Varilo kertoo pikkupoikana ihailleensa Hitleriä.  Elokuvaaja Markku Lehmuskallio taas teki Oulussa tihutöitä muiden poikien kanssa: he tyhjensivät saksalaisten junien pyörien laakerit liukkaina pitävät rasvasäiliöt ja täyttivät ne hiekalla.  Hän toteaa, että vanhemmat ilmeisesti kannustivat heitä tekosiin, sillä tuskin he itse olisivat niitä keksineet.

Kuolemastakaan ei arastella puhua. En voi olla lainaamasta tässä Markku Lehmuskallion kuvausta hänen vaimonsa, Siperian nenetsin Anastasian suvun ikiaikaista hautauskäytäntöä:

"Arkkua rakennetaan seitsemän päivää. Kun vainaja ja kaikki tavarat, joita vainajan uskotaan tuonpuoleisessa tarvitsevan, on saatu arkkuun, porataan arkun kanteen Otavan tähtikuvio, jotta vainaja voi tähtitaivaan avulla suunnistaa vainajien maahan. Koska Siperiassa on ikirouta, arkku jätetään maan päälle. Saattoväki ei saa katsoa taakseen, koska silloin vainaja voisi kutsua heidät mukaansa, ja vainajan kutsua on noudatettava. Vaikka ihminen olisi kuollut kesällä, kuolee hän todellisuudessa vasta talvella, jolloin lumi peittää hänen jälkensä. Talvella kuollut kuolee oikeasti vasta kesällä, jolloin hänen jälkensä sulavat pois."

Kirjaa varten on haastateltu seuraavia: Ulla Rantanen, Pentti Linkola, Annikki Tähti, Esko Varilo, Markku Lehmuskallio, Sisko Istanmäki, Lassi Nummi, Yrjö Kukkapuro, Tauno Matomäki, Helena Kekkonen, Rafael Wardi, Kaisa Korhonen, Risto Pelkonen ja Arne Nevanlinna.

Kommentit (3)

piike
4/3 | 

Mielenkiintoista! Tuskin tietäisin koko kirjasta mitään ellen olisi löytänyt sitä täältä. Kun kaiken lisäksi joukossa on yksi tuntemani henkilö, taidan hankkia kirjan omakseni.

Tytti Tättäläinen
5/3 | 

On mukava lukea lähihistorian tapahtumista yksilön näkökulmasta, kun eivät omat vanhemmatkaan enää ole noista ajoista ja paikoista kertomassa. Silloin kun aikanaan puhelivat sota-ajoista ja kadonneesta Karjalasta, ajattelin pitkästyneenä että taasko noita samoja juttuja.
Nyt kotonani vain vanhat valokuvat kertovat.

maijatoppila
6/3 | 

Hei Tytti, luitko kirjan, mikä luku sinua erityisesti kiinnosti? Siellähän menetetystä Karjalasta ja Laatokan rannan huvilasta kirjoitti yllättäen arkkiartri Risto Pelkonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla