Jos tänään tutustuisit itseesi, haluaisitko olla itsesi ystävä?

Jos tänään tutustuisit itseesi, haluaisitko olla itsesi ystävä?

Mikä tekee juuri sinusta ystävyyden arvoisen? Tätä kannattaa miettiä, kun ensi viikolla saamme ja lähettelemme ystävänpäiväkortteja.

Liian usein ystävyyttä pitää itsestäänselvyytenä. Moni oikein ylpeilee sillä, että ei ole vuosiin tavannut ystäväänsä, mutta aina kun nähdään, aloitetaan siitä, mihin viimeksi jäätiin. Hienoa, jos aikoja sitten syntyneen ystävyyden liima pitää edelleen yhdessä. Uskon kuitenkin, että poissa silmistä, poissa ajatuksista -malli pätee ystävyyteenkin. Vanhakin ystävyys tarvitsee yhteisiä uusia kokemuksia ja uusia muistoja, joille voi nauraa ja itkeä. Läheisyys syntyy vain lähellä olemisesta.

Olen seurannut sivusta kahden ystävän keskinäistä kinastelua. Yli 60 vuotta vanha ystävyys on katkolla joutavanpäiväisen asian takia.– No, sopikaa jo pois, ehdotin. Ei. Kumpikin seisoo loukkaantuneena periaatteidensa takana. Kuinkahan monta ihmissuhdetta Kuningas Periaate on katkaissut? Aivan liian monta.

Joskus ystävyys hiipuu, eikä kumpikaan kysele sen perään. Mutta pelkän periaatteen takia ei ystävyyttä kannata menettää.

”Loppumatka rullataan vapaalla.” Tämä lause on jäänyt mieleeni muutaman vuoden takaisesta Odotus-näytelmästä, jossa näyttelijät Pirkko Saisio ja MarjaPackalén tilittävät 60-vuotiaiden naisten tuntoja.

Vapaalla rullaaminen on vaikea taito. Rento meininki, pingottamaton elämäntapa ja vapaus antaa kunkin elää omaa elämäänsä vaatii vuosien harjoittelun. Ja välillä tuntuu, ettei edes elinikäinen harjoittelu riitä. Näin on ehkä siksi, että niin moni on joutunut koko elämänsä keskittymään elämään siivosti ja täyttämään muiden vaatimuksia. Kontrolloivasta elämänasenteesta on vaikea päästä irti vanhempanakaan, saati hyväksyä sitä läheisiltään.

Oikea ystävyys kestää kaikenlaista, suoraan puhumista ja riitaakin. Mutta liika toisen elämän päsmäröinti on sietämätöntä.

Me kaikki tunnemme ihmisen, joka tekee elämässään kaiken oikein. Hänellä on taskussaan hyvän elämän resepti, jota hän auliisti jakelee meille muille. Että hän osaakin olla rasittava.

Tällaiselle päällepäsmärille kannattaa antaa tuhannen dollarin neuvo: rullaa sinäkin vähän vapaammalla.  Oikea ystävyys tämän kyllä kestää.

Malja ystävyydelle!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla