Istun Ypäjän hevoskoulun maneesissa. Kolea ilma hytisyttää. Vedän pipoa syvemmälle

Istun Ypäjän hevoskoulun maneesissa. Kolea ilma hytisyttää. Vedän pipoa syvemmälle ja läpsyttelen tumppukäsiäni yhteen. Tässä sitä nyt kökötetään. Sitten maneesin ovet aukeavat ja sisään pelmahtaa lauma varsoja. Hetken aikaa varsat ovat hämillään. Mutta kun taluttajien ote irtoaa, ei niitä pitele mikään. Ensin nopea spurtti oikealle, pysähdys, ja käännös vasemmalle. Ja sama uudestaan ja uudestaan. Muutama hevosista kirmaa kenttää omaa tahtiinsa.

Mikä menemisen riemu! Tekee mieli taputtaa. Sitä ei saa tehdä, jotta arat hevoset eivät säiky. Tämä on viime kesänä syntyneiden varsojen ensimmäinen esiintyminen suurelle yleisölle. Yhtäkkiä minulle tulee haikea olo. Mieleen nousevat muistot omien lasten varhaislapsuudesta. Villi meno, joka muiden samanikäisten seurassa yltyi joskus ihan pitelemättömäksi. Miten tuo päätön koheltaminen joskus ottikin voimille. Nyt se on kaunis, kaihoisa muisto.

Hyvät  muistot antavat voimaa. Huonoihin ei kannata kiinnittyä. Muusikko ­Eino Partanen kirjoitti ja sävelsi oman kaipauksensa ihanaan valssiin Kaunis on luoksesi kaipuu. Sen surumielisiä sanoja tekee mieli tapailla. ”Aina on mielessä mulla, aika tuo onnellinen...”

Kaipaaminen ja muisteleminen ovat elämän polttoaineita. Ne antavat meille mahdollisuuden tarkastella ja ymmärtää elettyä elämäämme ja itseämme. Ja ehkä juuri muistojen kautta myös opimme hyväksymään elämän sellaisena kuin se on.

Viimeisen vuoden aikana minulta on kuollut monta ystävää. Jokainen heistä on ollut eri elämänvaiheissani ja eri tavalla minulle tärkeä. Kaipaan heitä kaikkia.

– Ole onnellinen, että sinulla on ollut elämässäsi ihmisiä, joita voit kaivata, sanoo viisas ystäväni. Niin totta. Sanotaan, että pitää unohtaa paljon, jotta voi muistaa itselleen merkittävimmän.

Pitkän ja pimeän talven jälkeen me kaikki kaipaamme valoa. Nyt se on tullut takaisin. Nautitaan siitä, sillä ennen kuin huomaammekaan, alamme taas kaivata raukeita ja pimeitä syysiltoja. Sellainen on ihmisen mieli. Kaipauksella täytetty.

Valoisaa maaliskuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla