Lapsena vihasin salakieliä. Äitini puhui sanaleikkiin

Lapsena vihasin salakieliä.

Äitini puhui sanaleikkiin perustuvaa vitinkieltä sisarensa kanssa aina silloin kun ei halunnut meidän muiden ymmärtävän. Ikinä en oppinut tätä kieltä ymmärtämään.

Nykyaika vilisee uusia salakieliä, sanoja ja lyhenteitä, jotka vain harvat ymmärtävät. Aina kun kirjoittaja tai puhuja käyttää vieraita ja vaikeita sanoja, hän on niskan päällä ja sanelee viestin ehdot. Ne meistä, jotka eivät viestiä ymmärrä, joko teeskentelevät ymmärtävänsä tai ovat hiljaa ja tuntevat itsensä tyhmiksi.

Arkkipiispa Kari Mäkinen puuttui hiljattain samaan asiaan, kielen syrjäyttävään vaikutukseen. Hän oli huolissaan päättäjien ja talousvaikuttajien käyttämästä vallan kielestä. Kielestä, joka jakaa ihmiset ja

josta monelle meistä tulee ulkopuolisuuden tunne.

Sote-uudistus, Euroopan pysyvä vakuusmekanismi, globaalin kilpailu­kyvyn vaateet ja monet muut yleisesti käytetyt termit jättävät tunteen, että omaa elämää vievät eteenpäin voimat, joille ei voi mitään. Tämä

tekee meistä epävarmoja.

– Yhteiskunta, jossa keskustelu käydään vain vahvojen ehdoilla, synnyttää syrjäytymistä, sanoo Mäkinen.

Samalla syntyy harha, että koko maailma ja oma elämämme olisi selitettävissä vain talouden kautta, ja että kansainvälinen markkinatalous ratkaisee onnellisuutemme. Mutta onneksi me tiedämme, että näin ei ole.

Onneksi meillä on hyviä sanankäyttäjiä kuten tähän numeroon haastateltu kirjailija Arto Paasilinna. Hän on rikkaalla kielellään koskettanut ja naurattanut meitä kaikkia. Hyviä puhetaitoja  vaatii myös pitkä parisuhde. Tässä numerossamme  on juttu 50 vuotta kimpassa pysyneestä pariskunnasta. Heidän avainsanojaan ovat olleet minä ja sinä, yhdessä ja erikseen.

Ai niin, ne salakielet.

Vitin- ja kontinkielissä sanaleikki menee niin, että jokaisen sanan loppuun lisätään viti-  tai kontti-liite. Sitten vaan vaihdellaan luovasti tavuja sanojen välillä. Tajuatko – kojuatkotantti? Äh, liian vaikeaa minulle.

Hyvää joulukuuta!

Ps. Haluatko vaikuttaa et-lehden sisältöön? Tule mukaan lukijapaneeliin!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla