Ystävä on jäämässä eläkkeelle.

– Tunnetko itsesi vanhaksi, kysyn.

– En, en tunne itseäni oikein minkään ikäiseksi. Ja tykkään olla eri-ikäisten ihmisten kanssa. Aion sitä paitsi aloittaa elämässäni nyt ihan uuden luvun.

Työpaikan eläkejuhlissa tunnelma on kuitenkin toinen. Siellä pääsevät asenteet valloilleen ja ystävää kehotetaan ottamaan iisisti: nyt nautit, et tee yhtikäs mitään. Entä jos ei halua olla tekemättä mitään? Entä jos haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja sanoa jopa mielipiteensä? Saako sen tehdä, vähän vanhempanakin?

Saa ja pitää, kehottaa viime viikolla käyntiin polkaistu Valtaa vanhuus -kampanja. Kampanja haluaa meidän katsovan vanhuutta uudella tavalla. Mitä sitten pitäisi nyt nähdä? Pitäisi nähdä yksilö. Pitäisi nähdä, että miljoona yli 65-vuotiasta suomalaista ei ole samankaltainen ryhmä. Pitäisi myös nähdä, että kaikki ei ole rahasta kiinni. Vinoutunut, vanhuutta välttävä asenteemme on uudenlaisen vanhuuskulttuurin pahin este.

Ja pitäisi yksinkertaisesti luoda tiloja ja tilanteita eri sukupolvien kohtaamisiin. Sillä eri sukupolvien luonteva yhdessäolo antaa elämään perspektiiviä ja uusia näkökulmia.

– Olen kurkkuani myöten täynnä topeliaanista ”ole hyvä vanhuksille”-höpötystä, sanoi professori Vappu Taipale kampanjan käynnistystilaisuudessa. Tässä lehdessä hän toteaa, ettei vanhuutta edelleenkään arvosteta.

– Arvostus pitää myös ottaa, olkaa rohkeampia vanhat, julistaa Taipale.

Missä iässä ihminen sitten on vanha? Euroopan unioni on tutkinut tämänkin asian.

Aktiivisen vanhenemisen teemavuotensa kunniaksi kysyi EU jäsenmaidensa kansalaisilta, missä iässä ihmistä voi alkaa kutsua vanhaksi. Samalla kysely selvitti, missä iässä ei kehtaa enää sanoa itseään nuoreksi. Erot eri maiden välillä olivat hämmästyttävän pieniä. Nuoruus loppuu kaikkien eu-kansalaisten mukaan keskimäärin 41,8-vuotiaana ja vanhuus alkaa 63,9-vuotiaana. Suomessa nuoreksi saa sanoa 38,7-vuotiasta ja vanhaksi 65,2-vuotiasta. Kauimmin nuoruus kestää Kyproksella, jossa kansalaiset kokivat olevansa nuoria 50,8-vuotiaiksi. Hollannissa vanhuus alkaa 70,4-vuotiaana.

Maasta riippumatta on hyvä muistaa, että vanheneminen alkaa meillä kaikilla jo syntymästä.

Hyvää syksyä!

Kommentit (1)

UFo
2/1 | 

Pieni ahdistus iski, kun luin että EU-kansalaisten mukaan vanhuus alkaa juuri minun iässäni. En tunne itseäni vielä vanhaksi, enkä soisi itseäni vanhuksena pidettävän enkä kohdeltavan. En myöskään koe ansaitsevani mitään "kunnioitusta" pelkästään ikäni perusteella.
Olen imarreltu, jos minua sinutellaan. Kaikkein pahiten korvaani särähtää ylimääräinen sana "rouva", jos minua siten puhutellaan. Seuraavan kerran kun kaupassa sen kuulen, käännän päätäni sivulle ja kysyn: "Missä, missä?"
Epäilemättä tarkoituksena on kunnioittava ja kohtelias puhuttelutapa. En kuitenkaan tykkää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla