Olipa ihana nähdä ja kuulla ET:n lukijoita eilen torstaina, kun Oulussa oli ET-lehden Rakkauden ja energian ilta.

Oli vaikea arvata, montako ihmistä kiinnostaa aikuinen rakkaus ja erotiikka.  Me järjestäjät,  ET-lehden, Pfizerin ja NovoNordiskin  edustajat pohdimme etukäteen, onko aihe sellainen,  että jos asia on kunnossa,  se ei  kiinnosta. Ja jos ihmisellä, naisella tai miehellä, on ongelmia, tullaanko sitä julkisesti pohtimaan.

Huihai, vieraita oli paljon. Moni tuli puolison kanssa, mutta vielä useampi yksin. Keskustelu oli avointa ja rehellistä. Naisia askarruttivat vaihdevuosien tuomat hankaluudet, estrogeenihoidon aloittaminen ja lopettaminen sekä kuivuusongelmat -  mutta myös se, miten oman miehen saisi lääkäriin. Miehet puhuivat testosteroni- ja potenssihoidon mahdollisista riskeistä.

Vanhenevan kehon muutokset voivat olla miehelle järkytys, haluttomuus yllättää ennen niin virkeän naisen, ja molempien mieli suuntautuu ehkä aivan muihin asioihin kuin sänkyelämään.  Silti jokainen toivoo sisimmässään, että kumppanin kanssa voisi yhä olla sama mutkaton yhteys kuin ennen, silloin nuorempana.

Erikoislääkäri Pirkko Brusila kertoi, miten tavanomaisia seksuaaliset häiriöt, kuten haluttomuus, orgasmin puute, onnistumispaineet jne. ovat joka iässä, mutta kyllä ne hiljalleen yleistyvät iän myötä.  Onko luonto asian niin järjestänyt, mutta kun suvunjatkaminen ei enää ole ajankohtaista, rakkaus ja rakastelu eivät pyöri enää mielessä samalla tavalla kuin parikymppisenä.  Häiriöiden syyt ovat kuitenkin paljon moninaisempia kuin vanheneminen. Nuoruuden ikävät kokemukset, ympäristön seksuaalikielteisyys tai silkka hyväksikäyttö jäävät mieleen loppuiäksi. Osan selittää  sukupuolihormonien nopea väheneminen naisilla tai hidas hiipuminen miehillä, mutta vielä tavallisempi syy piilee - parisuhteessa.

Joskus puolisoiden välillä voi olla joku kolmas: rinnakkaissuhde, mutta myös alkoholi, työ tai intohimoinen harrastus.  Brusila kertoi, miten hätkähdyttävän usein ikääntyvän pariskunnan välillä on keskinäinen sota ja halveksunta. Siinä on vaikea nähdä enää sinä mukavana kaverina tai tyttönä, johon kerran ihastui. Tässä kuitenkin olisi se kanava toisen luo: arvostuksen ja ihailunkin palauttaminen.

Pirkko Brusila sanoi, että nainen virittyy tunnelmasta ja kiintymyksen tunteesta. Ei eläinmaailmassakaan uros voi noin vain ottaa naarasta, täytyy nähdä vaivaa ja luoda yhteys.  Erikoislääkäri Vesa Nurmenniemi sanoi, että suorituskeskeiselle miehelle on tärkeä antaa tunnustusta "hyvästä työstä". Moniko nainen sen muistaa  sanoin tai teoin? Puhumaan kannustivat molemmat esiintyjämme.

Salillinen ihmisiä istui tiiviisti pari tuntia hämärtyvässä Oulun illassa.  Olisitpa ollut mukana! Kaksi tapahtumaa on jäljellä, ehkä ehdit niihin, pääsy on vapaa. Ensi torstaina 29.10. tapaamme Tampereella Plevnassa, Helsingissä tiistaina 2.11.  Biomedicumissa HYKSin alueella. Tervetuloa!

Kommentit (2)

Kati Koskinen
3/2 | 

Olen ilmoittautunut 3.11. Rakkaus-iltaan Helsinkiin.
Päätoimittaja Maija Toppilan jutun lopussa oli kuitenkin päivämäärä 2.11. Helsingin osalta.
Onko kyseessä eri tilaisuus?

Anteeksi, kyseessä on tietenkin 3.11.!

Muusa
4/2 | 

Hei!
olin ystävätteren houkuttelemana Oulun Rakkaus ja energiaa-illassa ja olipa hieno ilta. Puhuttiin rehellistä asiaa ja kaunistelematta ja mikä parasta, niin nyt ymmärtää vähän paremmin miestäkin. Jos mahdollista, osallistukaa ihmeessä, on vielä ihan ilmainen tilaisuus,
terv.
Muusa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla