Kaverin isä oli mainosalalla ja kaverilla oli Coca-cola-levysoitin. Se oli pieni ja punainen ja sen kyljessä luki It´s the real thing. Ymmärrettiin joka sana. Tämä on nyt se oikea, Aito asia. Minusta kaverin isä oli Kekkosesta seuraavaa. Heillä oli keittiön nurkassa koko laatikko tätä ihmejuomaa. Siitä sain vain ottaa, jos teki mieli. Ihan tajutonta!

Elettiin 1970-luvun alkua. Muita aitoja asioita olivat Hai-saappaat, Jopo, discot ja Hectorin Nostalgia-lp. Sukupolveeni kuuluvat asiat yhdistivät minua ja ystäviäni silloin, ja ne yhdistävät yhä.

Tässä lehdessä on juttu Kansallisesta seniori­tutkimuksesta. Tutkimus kertoo, että enemmän kuin ikä meitä yhdistävät oman sukupolvemme kokemukset. Nuorena opitut ja omaksutut arvot sekä elämäntavat seuraavat meitä ikävuosien mukana. Missä asuit, millainen oli kotisi ja keiden kanssa kuljit, kertovat millainen olet.

Vanhuus ei siis suinkaan tule yksin. Se tulee yhdessä samat kokemukset jakavien ihmisten kanssa. Eikä ystäviä hankita vain nuoruudessa. Joka ikä on oikea ikä tavata uusia, elämää rikastuttavia ihmisiä. Meidän suomalaisten käsityksistä van­henemisesta on kirjoitettu kyllästymiseen asti samoja jorinoita. Että suuret ikäluokat olivat ensin nuorempiensa edessä tulppana työelämässä, ja nyt he pikkuhiljaa eläköityessään muuttuvat taloudellisesti kestämättömäksi riesaksi. Ja että sodanjälkeiset sukupolvet, jotka rakensivat perustan nykyiselle hyvinvoinnillemme, ovat hoitoa tarvitessaan kuluerä, johon köyhtyneellä maallamme ei ole varaa.

Ei toisteta enää tätä samaa, tylsää laulua. Lukekaa mitä Kansallinen Senioritutkimus sanoo ikääntyvistä (sivu 30).

Valtaosa yli 55-vuotiaista kokee itsensä onnellisiksi ja tarpeellisiksi. He kyllä kantavat osansa, pitävät huolta omasta terveydestään ja jaksavat vielä auttaa muitakin. He ovat sopivalla tavalla

itsekkäitä, haluavat elämältään uusia kokemuksia ja ovat myös valmiita maksamaan niistä. Siis todellisia mallikansalaisia. Isoon joukkoon mahtuu myös ihmisiä, joille elämä ei ole auvoista päivänpaistetta. On kunnia-asia huolehtia heistä hyvin. Mutta ei unohdeta, että kahdeksan kymmenestä yli 55-vuotiaasta on elämäänsä tyytyväisiä.

Kuulaita syyspäiviä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla