Taas on se aika, kun puut puhkeavat kukkaan ja nuoret valmistuvat

Taas on se aika, kun puut puhkeavat kukkaan ja nuoret valmistuvat opinahjoistaan. Hieno juttu tuo valmistuminen, juhlan arvoinen. On mukavaa huomata, kuinka hupparihepusta sukeutuu nuori mies ja ujo runotyttö kertoo innoissaan tulevaisuuden suurista suunnitelmistaan. Töitä on tehty, on palkinnon aika.

Nuorten rahantarve on ankara. Etenkin jos kysytyn kesätyöpaikan ovet eivät yrityksistä huolimatta avautuneet. Katseet kääntyvät mummeihin, kummeihin ja vanhempiin. Lahjaksi kirjekuori, ja kaikki ovat tyytyväisiä? Kun nuori laskee juhlapäivänä saamiaan seteleitä, mieleen saattaa hiipiä lähinnä kysymys: miksi toinen mummi antoi 20 euroa, kun toiselta sain 100?

Veljeni sanoo aina, että raha ei ole lahja. Kun kyselin muutamalta nuorelta, mitä he haluaisivat lahjaksi, kukaan ei pitänyt rahaa ylivoimaisen mieluisana. Yksi muisteli valmistujaislahjaksi saamaansa korua, jota tuntui arvostavan nyt vuosi vuodelta enemmän. Toinen kehui elämyksiä: tervetuloa konserttilippu tai matkalahjakortti! Jo puhe on monelle iso lahja. Juhlassa lausutuista sanoista voi elämän varrella ammentaa uskoa ja voimaa.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen lausui eduskuntavaalien jälkeen viisaasti, että vaikka kaikki tietenkin haluavat parlamenttiin oman etunsa ajajia, meidän vanhojen on muistettava, että nykyiset nuoret pitävät jatkossa huolen myös meistä. Annetaan siis heille elämän eväitä: vinkkejä, tietoa, kokemuksia.

Työpaikan saaminen on kiven takana, sillä työnantajat arvostavat usein aikaisempaa työkokemusta. Sitä taas on vaikea saada, kun ei ole ensimmäistäkään. Työ on nuorelle tärkeä tilaisuus tutustua työtehtävien lisäksi yhteisöihin, joissa oppii sosiaalisia taitoja ja ihmistuntemusta. Vinkki työpaikasta – siinä vasta lahja!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla