Minäkin olen kirjailija Stieg Larssonin koukussa. Miehet, jota vihaavat naisia

Minäkin olen kirjailija Stieg Larssonin koukussa. Miehet jota vihaavat naisia on jo luettu, samoin Tyttö joka leikki tulella, ja nyt vuorossa on Pilvilinna joka romahti. En juuri lue rikosromaaneita, mutta tämä trilogia tuntuu jo kuuluvan yleissivistykseen.

Romaanisarjan väkivaltakuvaukset ovat paikoin niin rujoja, että en varmasti mene katsomaan siitä tehtyä elokuvaa.  Sanotaan, että Grimmin veljesten pelottavat sadut eivät vahingoita lapsen mieltä, sillä  kirjalliset kauhukuvat kesyyntyvät vastaanottajan sietokyvyn mukaisiksi.  Säästän siis itseäni.

Ruotsalaisia on helppo ymmärtää. Dekkarin Tukholman kuvaukset ovat osin tuttuja, ja maaseudulle sijoittuvat osuudet voi helposti kuvitella. Yhteiskunnassa on samantapaisia jännitteitä kuin meilläkin rasismista median ja päättäjien kitkaan, mutta kaikki on kärjekkäämpää.

Larsson on osa Ruotsi-kuumettani, joka nousee aina kun ankkuri nostetaan ja suunnataan länttä kohti.  Virkistääkseni ruotsin kieltä ostin Hbl:n kuukausilehden Voltin - vaikka viisaampaa olisi tutustua Ruotsin tapahtumiin sikäläisten päivälehtien avulla.

Vanha ruotsalainen jazz elvyttäköön musiikillista virittäytymistä.  Käväisin eilen Helsingin parhaassa kansanmusiikin,  jazzin ja  bluesin ja maailmanmusiikin myymälässä Digeliuksessa ja ostin kaksi  ruotsalaisen naissolistin levyä.

Toinen on Alice Babsin kokoelma Illusion, jossa on 1966 Ruotsin Yleisradiolle äänitettyjä, ennen julkaisemattomia  lauluja.Toinen on Monica Zetterlundin englanninkielinen - harmi! - kokoelma Bill Remembered, joka on kunnianosoitus Zetterlundin varhaiselle yhteistyökumppanille jazzpianisti Bill Evansille.

Mutta kuunteles tätä: Bill Evans Trio ja Monica Zetterlund Walz for Debby, ruotsiksi. 1960-luvulla kuvatussa pätkässä Monica laulaa niin ruotsalaisen laulun kuin voin kuvitella! Huolettoman 60-luvun tyyliin tupakka käryää studiossa, jopa laulajan kädessä.

Pitkään luulin, että Länsirannikon salaatti viittaa Kaliforniaan, mutta enemmän se on Göteborgin herkkuja.  Taidan tehdä  oman viritelmäni Västkust saladista, johon tulee mm. rapua, simpukkaa, hernettä ja parsaa.  Vertailen sitä sitten paikan päällä. Onko hyvää reseptiä? Lähetä se vaikka kaikkien nettiET:n lukijoille tämän linkin kautta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla