Suomessa siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon 1965. Muutos ei koskenut

Suomessa siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon 1965. Muutos ei koskenut maatilan emäntiä, jotka tekivät töitä aina.

Emäntä Lempi Pessi oli tuolloin 55-vuotias. Nyt hän on 103-vuotias. 101-vuotias Martta Kiljunen puolestaan muistaa vuoden 1921, jolloin Suomeen säädettiin yleinen oppivelvollisuuslaki. 9-vuotias Martta ei päässyt nauttimaan oppimisen ilosta, koska isä piti tyttöjen koulunkäyntiä joutavana. Yksin lastaan hoitanut Ilta Savola, 99, alkoi yhtäkkiä saada valtiolta rahaa lapsen menoihin. Suomeen oli 1948 saatu lapsilisäjärjestelmä. Sivulta 64 voit lukea näiden naisten tarinat.

Satavuotiaat olivat lapsia, kun Suomi itsenäistyi, aikuisia  viime sotien aikaan ja eläkeläisiä jo lähes 40 vuotta sitten. He ovat nähneet yhteiskuntamme täydellisen muutoksen. Mitä mukavammin meillä on mennyt, sitä vanhemmiksi olemme eläneet. Nyt satavuotiaita on jo yli 700. Tänään syntyvä vauva voi elää jopa 110-vuotiaaksi. Tosin huonot elämäntavat saattavat myös kääntää suunnan.

Elintason nousu oli Lempin, Martan ja Iltan sukupolvelle tärkeää. He halusivat enemmän koulutusta, enemmän tavaroita, enemmän elintasoa ja tekivät kaikkensa paremman elämän eteen. Elämän leppoistamista saati elämyksiä he eivät osanneet vaatia. Nyt ihmiset haluavat vähemmän tavaraa, vähemmän töitä, vähemmän velvollisuuksia. Satavuotiaasta tällaiset puheet tuntunevat oudoilta.

Vanhan perään on turha haikailla. Kaikkihan on nyt paremmin kuin aiemmin. Sadassa vuodessa me suomalaiset olemme onnistuneet nostamaan elintasomme maailman huippujoukkoon. Mutta välillä kannattaa pysähtyä kuuntelemaan omia vaatimuksiaan. Olenko kohtuullinen vai vaadinko mahdottomia? Esimerkiksi elämän leppoistaminen on hyvinvoivan ihmisen vaade. Hänellä on siihen varaa. Ja hyvä niin. Pelkkä helpolla pääsemisen tavoittelu ei kuitenkaan tee ihmisestä onnellista. Elinvoimaisen elämän mittari on tasapainoinen elämä, sellainen, jossa on sopivasti jotain ehkä enemmän ja jotain taas vähemmän.

Mukavaa marraskuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla