Vuokramökin pöydällä odotti edellisten asukkaiden jättämä lappu. ”Muuten hyvä mökki mutta kananmunankeitin on rikki.” Jahas, muistan naureskelleeni. Mitähän tästäkin lomasta nyt tulee? Mutta ihan hyvä tuli.

Muisto nousi mieleeni, kun kuuntelin presidentti Tarja Halosen syntymäpäivähaastattelua radiosta. Halonen puhui vaivannäön ja yrittämisen puolesta. ”Täydellinen ei tarvinnut olla, mutta yrittää piti”, presidentti muisteli kouluvuosiaan.

Vau, mikä viesti! Täydellinen ei tarvitse olla, mutta yrittää pitää. Toistelin tätä kotiväelle pitkin päivää. Elämä ei ole yhtä letunpaistoa ja loputonta hauskanpitoa. Onnistuminen vaatii aina vaivannäköä. Joskus ei voi välttyä ajatukselta, että juuri  vaivannäöttömyys on nykyajan ykköstavoite. Kun koulumenestystä mittaava Pisa-tutkimus kertoi suomalaisten koululaisten oppimistulosten heikentyneen, niin eiköhän vain vika löytynyt siitä, ettei koulussa ole tarpeeksi viihdyttävää.

Sama pätee aikuisiin. Kun työelämässä on tiukemmat ajat, loppuu motivaatio, koska töissä ei ole enää tarpeeksi kivaa. Ja niitäkin vanhuksia tiedämme, joita ei saa muiden seuraan tai liikkeelle ei sitten millään. Kivaa on enää vain valittaminen.

Ja nyt, älkää ymmärtäkö väärin. Ei elämän leppoistaminen ole huono asia. Jokainen meistä tarvitsee välillä suvantovaiheita. Mutta elämän ykköstavoitteeksi vähällä pääseminen ei riitä.

Onneksi on sellaisia ihmisiä, joista tämäkin lehtemme numero kertoo. Yläkainuulaiset yrittäjä­naiset ovat tehneet alueen naisia yhdistävän teatteriprojektin, lihassairautta kärsivä nainen pitää nivelensä vetreänä ja mielen pirteänä neulomalla ja ystävykset uskaltautuivat 7000 kilometrin juna­matkalle. Ikuiset maailmanparantajat, rauhan­aktivistit ja luonnon- ja eläintensuojelijat taas saavat uutta virtaa läpi elämän kestävästä aatteestaan.

”Pitää rimpuilla, että saisi pidettyä edes nämä entiset”, kuvaa lihaskuntonsa säilyttämistä 81-vuotias intohimoinen kiipeilijä Matti A. Jokinen. Pitää rimpuilla, ei kannata luovuttaa liian helpolla. Tässä  toinen hyvä sanoma alkaneelle vuodelle.

Hyvää alkuvuotta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla