Muistatteko, miten litra jäätelöä jaetaan?

Muistatteko, miten litra jäätelöä jaetaan?

Ensin kuoritaan jäätelö pakkauksesta, sitten otetaan viivoitin ja sen jälkeen mitataan millintarkasti kaikille samankokoiset palat. Se, joka saa nuolla käärepaperin, saa pari milliä pienemmän palan.

Tässä jaossa oli tolkkua.

Nyt tuntuu, että maailmasta on hävinnyt tolkku.

Ruokaan suhtaudutaan kuin uskontoon, lapsiin kuin pieniin ihmeisiin, lemmikki-eläimille mikään ei ole liian hyvää. Ulkonäön  parantamiseksi kalleinkaan leikkaus ei ole turha. Työ on hyväksytty tekosyy laiminlyödä kaikki ihmissuhteet, johtajat saavat tekemättömistäkin töistä taivaita hipovia korvauksia, poliitikot ajavat yhteisen hyvän sijaan kavereidensa etuja. Ja pakasteessakin on joka perheen­jäsenelle se oma suosikkijäätelö. Vedä vaikka koko litra jos haluat.

Huh! Minne tästä maasta on hävinnyt terve järki ja kohtuus?

Onneksi yhteisvastuullisuus on heräämässä. Isojen yhteiskunnallisten kohtuuttomuuksien julkitulo on saanut meidät herkiksi ja miettimään oman elämämme pienempiä kohtuuttomuuksia.

Me kaikki näemme, että ahneus ja kohtuuttomuus kapeuttavat yhteistä hyvää. Tämä peli ei enää vetele. Tuntuu, että näkymätön hyväksytyn raja yhteisessä moraalikäsityk­sessämme on ylitetty. Yhä useampi meistä haluaa myös omaan elämäänsä koh­tuullisuutta. Kaikkea ei tarvita, vähempikin riittää.

Mutta kenen kohtuus on se oikea? Isovanhempieni, vanhempieni ja omien lasteni käsitykset kohtuullisesta elämästä ovat hyvin erilaisia kuin omani.

Kullakin ajalla onkin oma kohtuutensa. Sen rajat opitaan kanssakäymisessä muiden kanssa, kodeissa, työpaikoilla, kouluissa. Jokainen tarvitsee siis peilin, yhteisön ja ystävän, joka aina välillä saa sanotuksi suoraan, jos omista vaatimuksista katoaa tolkku.

Tulevina viikkoina juhlimme koulujen loppumista, valmistujaisia, alkavaa lomaa, mökin uutta laituria, eläkkeelle lähtöä, kaikkea sitä mukavaa, mikä liittää meidät toisiimme ja opettaa meille muiden ihmisten huomioonottamista. Tässä lehdessä saat ihania kakkuohjeita kohottamaan juhlatunnelmaa.

Iloista alkavaa kesää!

Kommentit (3)

Juha Raahela
4/3 | 

Maalaisjärjen ja kohtuullisuuden loppulaskenta alkoi, kun kommunismi kaatui ja markkinataloudelle annettiin täysi valta! Suomessa ne sanoivat bye bye, kun liityttiin EUhun!

Ennustin jo silloin, että suomalaisista tulee köyhiä, kouluttamattomia, tyhmiä EU-orjia! Oikein pelottaa, miten oikeassa olinkaan! En olisi halunnut olla!! Suomalaisten(kin) kusettaminen on onnistunut täydellisesti, jopa kerjäläisasiassa!

6/3 | 

niin ja nyt lähti itse pois kun asiat meni huonmmin ministeritäki häneltä lähti eun riveihin,että näin kokoomus huseeraa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla