Mukavaa synttäri-iltaa, viestitti ystävä. Jahas, ajattelin. Mikäpä tässä on juhliessa.

Mukavaa synttäri-iltaa, viestitti ystävä. Jahas, ajattelin. Mikäpä tässä on juhliessa. Mies lukee iltapäivälehteä olohuoneessa, ja minä istun keittiössä ja arvon, pitäisikö vai eikö pitäisi tehdä jotain iltapalaa.

Toista oli ennen. 40 vuotta sitten olin ystävien kanssa juhlimassa synttäreitä kantapaikassamme. Kotiin pyöräiltiin pikkutunneilla nakkikioskin kautta. 30 vuotta sitten minulla oli ensimmäinen oma koti ja sama ystäväporukka juhli meillä. 20 vuotta sitten oli pienet lapset ja synttärit kuluivat legotorneja rakennellessa.

Entä kymmenen vuotta sitten? En muista. Olikohan meillä edes kakkua. Ja nyt istua kökötän kotona ja nautin siitä, ettei tarvitse lähteä minnekään. Aika rientää, minun ei tarvitse.

Televisiosta tuli dokumentti Beatlesien elokuvan Macigal Mystery Tourin teosta ja heti perään elokuva. Elokuvan ideana oli kasata joukko ihmisiä bussiin, tehdä kaikkea hullua ilman sen kummempaa suunnitelmaa ja sitten filmata matka muiden katsottavaksi. Ihan kuin nyky­päivän tosi-tv-ohjelma. Lumoavaksi ja mystiseksi mainostettu elo­kuva oli minulle nuorena pettymys. Nyt sitä katsoi ajankuvana: voi noita vaatteita ja aatteita.

Mutta yksi asia ei ole muuttunut: me kaikki teemme lumoavan, mystisen nuoruudenmatkan. Matkan, josta ammennamme aineksia loppu­elämäämme. Jokainen tekee itsensä näköisen, kokeilunhalunsa ja rohkeutensa – tai uhkaroh­keutensa – mukaan.

Nuorena kuuluu hullutella, elää vähän yli. Suuret tunteet luovat suuria muistoja.

Silloin kauan sitten minä ja ystävättäreni linnoittauduimme television eteen karkkikasan viereen ja katselimme Macigal Mystery Tour -leffan. Äitini kulki pari kertaa ohi ja tuhisi, mitä kaikkea roskaa viitsimmekään katsoa. Arvatkaa vaan, olenko tuhissut omille lapsilleni samaa. Kannatan sukupolvien välisiä eroja. Se antaa perspektiiviä ja turvallisuutta elämään. Tämä ei tarkoita, etteikö voisi tehdä samoja asioita, on sitten 75- tai 25-vuotias. Ja hulluttelu, se on sallittua kaikessa iässä.

Lumoavaa lokakuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla