– Lopeta toi lässyttäminen, tapasi sukulaismummo sanoa heti, jos joku alkoi puhua

– Lopeta toi lässyttäminen, tapasi sukulaismummo sanoa heti, jos joku alkoi puhua hänelle vähänkin pehmeämmällä tyylillä.

– Minulle voi kyllä sanoa ihan suoraan, jatkoi sodat käynyt mummo.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä pehmeämmäksi muiden ihmisten puheet häntä kohtaan muuttuvat. Ei haluta rasittaa tai vaivata. Säästetään vanhaa. Joskus tällainen käytös on paikallaan, mutta aika usein kyse on vallankäytöstä, jossa vanhenevan ihmisen itsemääräämisoikeus kuin huomaamatta luisuu häneltä pois, nuoremmalle. Yhtäkkiä joku toinen käyttääkin vanhemman ääntä ja päättää, mikä tälle on hyväksi ja mikä ei.

Lehtemme alkusyksystä tekemä Kansallinen Senioritutkimus löysi onnellisen ja elämäänsä tyytyväisen seniorin, jota kuolemaakin enemmän pelotti juuri se, että joku toinen alkaa päättää hänen asioistaan. Se, että yhtäkkiä muuttuu aktiivisesta ihmisestä oman elämänsä sivustakatsojaksi. Itsemääräämisoikeuden menettäminen on samalla oman arvokkuuden menettämistä.

Mistä sitten syntyy arvokas elämä? Yksinkertaisesti siitä, miten kohtelet itseäsi ja muita. Arvokas elämä on itsekunnioitusta, muiden huomioonottamista ja elämän vaihtelevuuden hyväksymistä. Aina ei mene hyvin, mutta koitetaan huomenna uudestaan, ehkä paremmalla onnella.

Filosofi Pekka Himanen esitti kohuraportissaan yhden arvokkaan elämän mallin. Hänen työryhmänsä mukaan yhteiskunta kehittyy kestävästi vain, jos se sen taloudellinen ja teknologinen kehitys käy käsikädessä kansalaisten hyvinvoinnin kanssa. Tunne siitä, että on muiden ihmisten kanssa samanarvoinen tekee elämästä arvokkaan.

Tämä tunne on nyt monilta kadoksissa, eikä vain vanhoilta. Liian monelta on samassa syssyssä kadonnut myös oman elämän hallinta.

– Tämä maa jakautuu yhä selvemmin kahtia, köyhiin ja rikkaisiin, sanoo Helsingin oikeusaputoimiston johtaja Liisa Vehmas. Suorasanainen Vehmas on työikänsä selvitellyt suomalaisten riitoja. Hänen haastattelunsa on sivulla 10.

– Ennen kaveria ei jätetty. Nyt jätetään ja otetaan rahatkin, hän sanoo.

Toivoisi, että Vehmas on väärässä.

Hyvää marraskuuta.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla