Mielessä soi rappi: Kierrä mut kaukaa, älä tuu jauhaa. Jätä mut rauhaa....
Tuli elävästi mieleen tyttären murkkuikä. Tyttö istu raitiovaunussakin eri puolella kuin minä jotta jos joku tuttu sattuisi tulemaan, ei jäisi käsitystä, että hän on mutsin kanssa menossa jonnekin.

Jossain iässä vanhempien kiertämisen ymmärtää. Mutta entä ne ihmiset, jotka kiertävät toisia koko ikänsä?  

Raitiovaunussa kohtaa Pienois-Suomen. Erityisesti oman tarkkailuni kohteena ovat mykät ihmiset. Ja heitä liikkuu julkisissa liikennevälineissä paljon. He ovat niitä, jotka eivät osaa pyytää tietä päästäkseen ulos vaunusta vaan puskevat jonon läpi kuin lumimyrskyssä.. Ihan oma lukunsa ovat he, jotka istuvat vieressäsi ja yhtäkkiä pomppaavat ylös ja yrittävät kävellä ylitsesi. - Olisit pyytänyt nousemaan , sanon. Ei vastausta, vain mulkaisu. Ei tietenkään. Mitä välii.

Eikä katukulttuuri näytä sen paremmalta. Mitä välii, jos joltain lähtee sateenvarjo lentoon. Ei kuulu mulle. Mitä välii jos edessäsi kävellyt ihminen kompastuu. Oiskohan ollut humalassa? Mitä välii jos lapsi juoksee edellä kovaa kyytiä autotielle eikä äiti saa häntä kiinni. En kyllä tohon puutu.

Mitä välii on millään.

Näin tuntuu iso osa kaupungilla liikkuvista ajattelevan. Valitettavasti sama välinpitämättömyys kertaantuu muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Tuttu sairaanhoitaja kertoi, että hänen osastollaan, isossa helsinkiläisessä palvelukodissa, on vanhuksia, joita ei käy katsomassa kukaan. Ei edes juhlapyhinä. Mitä välii.

Moni vanhus kokee häpeää yksinäisyytensä takia. He eivät tohdi hakea seuraa tai  koska jossain sisimmässään ajattelevat jollain kummalla ansaitsevansa yksinäisyyden. Tai eivät  kehtaa tunnustaa että ovat kasvattaneet niin kelvottomia lapsia. No, koskaanhan ei ulkopuolinen tiedä mistä ristiriidat perheenjäsenten välille kumpuavat, mutta jotenkin toivoisi, että ihmiset antaisivat anteeksi. Yksinäisyys riistää sielua. Toisella ihmisellä, kanssakäymisellä on väliä.

Jos arvostaa itseään, arvostaa muitakin ihmisiä. Uskaltaa puuttua ja välittää.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla