Juuri nyt kukkii lupiini. Muutama vuosi sitten tämä värikäs kasvi näytti ihanalta.

Juuri nyt kukkii lupiini. Muutama vuosi sitten tämä värikäs kasvi näytti ihanalta. Violetin kaikki sävyt, vaaleanpunaista, valkoista.

Valitettavasti kukkimisen jälkeen tienvieret olivat harmaita ja elottomia, kun kukkavana muuttui siemenvaiheessa ruskeaksi. Silloin en vielä huomannut, mitä lupiini vei: kaikki suomalaisen ketoluonnon vaatimattomat mutta suloiset kukat.

Niillä penkoilla, jotka lupiini on vallannut,  kissankellot, pulskaneilikat, päivänkakkarat ja koiranruusut ovat muisto vain. Omalta tienvarreltani yritin kitkeä lupiinia vuosia, mutta nyt olen luovuttanut. Sitä ei saa pois millään.

Kuinkahan valistuneita suomalaiset ovat lupiinin tuhoista? Olen kuullut, että jotkut levittävät siemeniä tienpenkoille kylvämällä niitä autonikkunasta. Älkää tehkö sitä!

Kommentit (8)

Pääsky
9/8 | 

Lupiini on komea kasvi. Luonto muuttuu ja samalla kasvit. Muutos on joskus raju mutta sille ei voi mitään. Suomi ja luonto muuttuu tavalla mitä ei nytymmärretä.

Pululintu
10/8 | 

Hyvä päätoimittaja
Minusta kuukauden kukkaloisto on paljon mukavampi kuin epäsiisitit ojanreunat ja tienpenkat koko kesän. Ei sitä ketoluontoa, jos ei lasketa koiranputkea näillä paikoilla ennenkään ole ollut. Sitä paitsi nyt voi poimia ohiajaessa komean puketin vaikka tuliaisiksi.
Terveisisin
Kaikkien kukkien ystävä

Muusa
11/8 | 

Hyvä päätoimittaja,
kiitos kun puutuitte tärkeään asiaan.
Olen aloittanut lupiinien vastaisen sodan jo vuosia sitten. Haastaisin kaikki samanmieliset talkoisiin: annetaan tunti pari viikossa lupiinien vastaiseen taisteluun. Ja juuri nyt on oikea aika ennen kuin tekevät siemieniä. Poimi niitä niin paljon kuin tunnissa ehdit ja heitä tunkiolle. Ja jos oikein haluat panostaa, niin revi niitä juurineen.

Ritva Mäki
12/8 | 

Minulla on mökilläni n. 2 ha keto, jota on vuosia vaalittu ja johon on lakanaa apuna käyttäen haettu kedon kasvien siemeniä.
Ketomme hehkuu sinisenä ja keltaisena ja aniliinin punaisena ja se perhosten määrä! Niitä on paljon ja kaikissa sateenkaaren väreissä. Mökillemme johtaa 700 m tie, joka kulkee hakkuuaukion läpi. Lupiinit tulivat ujosti ensin tiemme alkuun n. 3 vuotta sitten ja ovat siitä levinneet pikkuhiljaa OJAN PIENTAREELLA PYSYEN jo ohi talomme ja niittymme. Eivät ole ainakaan vielä pyrkineet ojan penkalta pois.... Meillä on nyt paljon erilaisia 2 värisiä lupiineja, on pinkki-lilaa ja lila-valkoista ja erikoinen valko-lime. Me pidämme tästä komeasta kukkijasta, eteenkin kun ovat kaunistaneet rujoa raiskattua avohakkuu aukkoa. Maitohorsma on vallannut kaikki ne paikat, joissa Lupiini ei kasva, eli kuivat tasamaat.
Jos Lupiini ei käyttäydy kunnolla, se niitetään alas niin monena vuotena kuin on pakko. Vielä toistaiseksi se on mielestämme kaunistus.

Kukka-asenne
13/8 | 

Turhaa valittaa lupiineista, että ne vievät paikan kedonkukilta.
Eniten tilaa luonnonkukilta vievät nurmikot, yhden ainoan kasvilajin alueet, jotka ovat nykyään vallitsevina pihoilla,
Se, miksi teiden reunuksilla on lupiineja, johtuu omakohtaisen havainnon mukaan kunnallisten (ym.) instanssien käyttämästä täyttömaasta, jonka mukana lupiinin siemenet ovat tulleet.
Muutenkin jokavuotiset - kenties lakisääteiset - toimenpiteet niittävät luonnon kasvattamat kukat tienvarsilta juuri kun ne ovat parhaimmillaan.
Kukka-asenne

maijatoppila
14/8 | 

Tämä on kyllä hyvä pointti, vaikka lupiini kyllä muodostaa yhden ainoa kasvilajin alueen. Nurmikkoa parempi se toki on.

Anja Linnansaari
16/8 | 

Meilläkin kasvaa lupiini yhden pihlajan alla kotipihalla .Muualle emme anna sen levitä.
Tänä aamuna oli ohjelma aamu tvssä toisesta "roskakasvista" palsamista.
Sekin on kaunis kasvi kun sen ei anna valloittaa muita kasveja .
Tonttimme on kaupungin rajaa vastaan metsikköön ja kompostin suojaksi sen on annettu kasvaa ,muttei sen isommalle alueella ,hyvin saa nyhdettyä poi kielletyltä alueelta,mutta se on joka vuotinen homma ,muuten valtautuu .Sama juttu lupiininkanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla