Joulun alla lapsuudenkodissani siivottiin, puunattiin lattiat ja vaihdettiin

Joulun alla lapsuudenkodissani siivottiin, puunattiin lattiat ja vaihdettiin verhot niin kuin kaikissa muissakin huusholleissa.

Meillä ei oltu siivoushulluja. Vain yksi homma meni överiksi: juuri ennen kuin suku tuli joulunviettoon, piti lakaista hissi ja samalla katsoa että ”rappukäytävä on suhtkoht siisti”.

Jännitin tätä työtä lähes yhtä paljon kuin joulutodistusta. Entä jos joku näkee? Miten ihmeessä selitän, miksi heilun harjan ja rikkakihvelin kanssa rapussa? Ja aina joku näki.

Äidistäni oli luontevaa pitää huolta yhteisten tilojen puhtaudesta. Mutta hän olikin kiltti ihminen. Nykymenossa vaatii rohkeutta olla kiltti. Kilttihän on se harmiton nössö, hyväksikäytettävä sinisilmä. Minusta asia ei ole ollenkaan näin. Kiltteys on arvovalinta, tapa toimia ja kohdata muut ihmiset. Se on läsnäoloa, avoimuutta, suvaitsevaisuutta, muiden arvostamista ja kuuntelua. Kiltteys on

todellista vahvuutta.

Tutkimukset kertovat, että ne yhteisöt, joissa on paljon epäitsekkäitä ihmisiä, pärjäävät parhaiten. Miettikääpä vain. Perheet, parisuhteet, taloyhtiöt, harrastus­porukat ja työpaikat, joilla on kykyä ja halua etsiä yhteistä etua, onnistuvat.  Kiltit ihmiset luovat ympärilleen levollisuutta ja turvallisuutta – juuri onnistumisen elementtejä.

Kilpailuhenkinen yhteiskuntamme ajaa meidät helposti ylimielisyyteen, koska oman edun korostaminen on tämän ajan henki. Härski ja itsekeskeinen ihminen alkaa kuitenkin ajan oloon ottaa muita päähän. Raamatullinen sanonta Sen, minkä teet toisille, teet myös itsellesi toteutuu. Eikä yhteistä hyvää synny. Kiltteys on siis myös koko kansakunnan etu.

Mutta kiltin kannattaa tietää rajansa. Tragediaksi kiltteys muuttuu, kun ihminen alkaa vain toteuttaa toisten tahtoa, miellyttää ja varoa ettei puheillaan tai teoillaan ole vaivaksi muille. Ja niin kiltiksi ei saa heittäytyä, että estää muiden – vaikkapa omien lasten – kyvyn ottaa vastuu omasta elämästään.

Nyt jouluna, hyvän tahdon juhlan aikaan, me kaikki haluamme olla kilttejä toisillemme. Pidetään me rajamme. Ja ollaan kilttejä myös itsellemme.

Hyvää Joulua!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla