Kesän ensimmäinen lomaviikko vei minut Sveitsiin. Siinäpä mielenkiintoinen maa!

Kesän ensimmäinen lomaviikko vei minut Sveitsiin. Siinäpä mielenkiintoinen maa!

Sveitsi ei ole rynnännyt EU:hun. Siellä maksetaan frangeilla. Siinä missä me suomalaiset marmatamme pakkoruotsista, sveitsiläisille on luonnollista, että virallisia kieliä on neljä: saksa, ranska, italia ja retoromania. Jokainen kielialue maustaa yhteistä meininkiä omanlaisillaan kulttuuriripauksilla. Ja mitä sanotte tästä: maassa, joka on paljon, paljon Suomea pienempi, on lähes 3000 kuntaa.

Mutta yksin matkustamisestahan minun piti kirjoittaa, sillä viime vuodet reissukaverinani on ollut useimmiten pelkkä matkalaukku. Sen kanssa olen lentänyt niin Kiinaan kuin maapallon toiselle puolelle Uuteen Seelantiin. Kiinassa eksyin hetkeksi. Verenpaineeni huiteli jo korkealla, kun ympärillä vilisi loputtomiin samanlaisia taloja ja kirjainmerkkejä. Osoitekortin olin kiireissäni unohtanut hotelliin. Niin ei saisi käydä.

En ole rohkea enkä itsevarma. Aina ennen matkaa hermoilen. Saankohan pitkällä lennolla veritulpan? Entä jos passi katoaa tai rahat varastetaan? Onneksi moniin asioihin voi varautua etukäteen ja useimmat ihmiset ovat yhä rehellisiä. Tiukkoja lentovaihtoja varon. Ikä on opettanut keventämään matkalaukkua.

Yksin lensin Sveitsiinkin, mutta perillä odotti etukäteen varattu majatalo. Seuraakin oli luvassa. Nimittäin viime kesänä lähdin yli 50-vuotiaille tarkoitetulle kielikurssille Englantiin. Siellä ystävystyin toisen kurssilaisen, Sylvian kanssa. Hän kutsui minut alppimaahan ja näytti sen ihmeitä ja luontoaarteita.

Kurssimatkat ovat sinkuille loistovalinta. Perillä on samanhenkistä porukkaa. Asua voi turvallisesti ja edullisesti kotimajoituksessa, jossa yksinasumisesta ei peritä ekstramaksua. Englannissa asuin kuusikymppisten Terryn ja Rosien luona. Ennen kuin kaksi viikkoa oli kulunut, olimme vaihtaneet parhaat reseptit, vertailleet kolotukset ja pohtineet tulevia eläkkeitä.

Siis reippaasti matkaan. Järjestetyt bussimatkat ovat hyvä vaihtoehto. Ne vievät niin Suomen nähtävyyksiin kuin Euroopan ihmeisiin. Ja aina on mukana muita yksin matkaavia.

Aira Väisänen

toimituspäällikkö

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla