Olin hiljattain hautajaisissa. Tunteellisista puheista mieleeni jäi tapa, jolla ihmiset muiste­livat vainajan kykyä ottaa muut huomioon.

Hänellä ei ollut Facebook-statusta, ei seuraajia Twitterissä, ei edes ammatillista verkkoyhteisöä tai omaa kuvagalleriaa. Mutta hänelle naapurin tai sukulaisen jeesaaminen oli itsestäänselvyys. Sitä ei tarvinnut jakaa tai selittää, riitti että sai
itse hyvän mielen.

***

Siinä kirkonpenkillä istuessani oivalsin, mikä minua nykyisessä yltiösosiaalisuudessa vaivaa. Se on ihmisten palava tarve raportoida heti
kaikista aikaansaannoksistaan muille.

Ihan kuin kukaan ei enää tekisi mitään puhtaasta halusta  auttaa – ilman irtopisteitä itselle. Sosiaalinen kanssakäyminen onkin muuttunut oman itsensä tukemiseksi: katso, mitä taas sain aikaan.

***

Älkää käsittäkö väärin. Sosiaalinen media on loistava keino ylläpitää yhteyksiä tässä repaleisessa maailmassa.

Se on opettanut meille avoimuutta ja tekee epäkohdat saman tien näkyviksi. Mutta toisen auttaminen ja ystävyys ei saa olla oman egon pönkittämistä.

Siihen ei tarvita turhaa mölyä.

Kommentit (3)

4/3 | 

Sosiaalinen media on hyvä asia, mutta on siinä mielestäni huonot puolensa. Kun vastaan tulee kaupungilla, ihminen joka kävelee kuulokkeet korvilla, ja naputtaa puhelintaan, sama ilmiö myös joillakin jopa autoa ajaessa, niin onko mediasta tullut jo riippuvuus? Eikö enää muuten kommunikoida kuin sosiaalisen median kautta? Moni nuori istuu aamusta iltaan Facebookissa, joilla voi olla pieniä lapsia. Olen myös nähnyt ihmisten näppäilevän puhelintaan jopa hautajaisissa. Nykyisin pyyteetön auttaminen on minun mielestä jäänyt vähemmälle, toivoisin sitä olevan enemmän, koska meillä yhteiskunnassa avun tarvitsijoita riittää. Itse kuulun niihin hiljaisiin auttajiin, enkä pidä siitä tiedotus informaatiota. Mieltä kyllä lämmittää jos joku kokee saaneensa apua, ja voin näin tuntea auttaneeksi. Mielestäni ihmisen läheisyyttä, varsinkin vaikeassa elämän tilanteessa, ei mikään sosiaainen media korvaa.

5/3 | 

Sosiaalinen  medja , syö ihmistä ja kontakteja. kaikki tapahtuu F.B. päivityksillä. Sähköposti  täyttyy vain kun loma aika tai juhlien. Hei terveisiä täälätä ymm. kyky olla läsnä kohdata aidosti toinen ihminen on  vierasta ainakin minun maailmassa, olevien ihmisten ystävien ja sukulaisten . Menään kiireiden taakse eläkeläisinä, joilla terveyttä rahaa ja rahan tuomat mahdollisuudet matkat shoppailut ymm. Sähköpostit lukevat vain kuin , postiluukusta tippuvat mainokset; Sanan sieltä ja täältä. Aivan  samoin ei kykyä kuunella edessä olevaa ihmistä, joka sillä hetkellä pitäisi olla tärkeintä. puhutaan myös itse kuuntelematta itseään ja herkempää mieluiten loukaten, vitsin merkeissä. Jaetaan ihmiset määrätyyn katekoriaan, tuo kutsutaan häät hautajaiset tuparit. tuo jätetään väliin. Ei se tiedä ei saa tietää ne oli ja kuitenkin joku kertoo jälkikäteen ystävällisesti. Ymmmärtämättä miten loukaavaa eristää. jokainen me olemme jumalan luomia ihmisiä ja yhtä arvokkaita . Syystä tai toisesta kaikilla ei ole aviopuolisoa, ei tukea. Hänet on oikeus syrjäytää puhua mitä vain, tarkistamatta. hän on viallinen kuin ei puolisoa.. varmasti hän ansaitsee huonon kohtelun.kuin huonoa kohtelua viljelevä henkilö , loppu peleissä nostaa omaa satustaan. Oletan, en tiedä. on  surullista kun lähikasvattajatkin tuleva  sukupolvi elää älypuhelimen parissa ja lapset on sivuseikka, heillekin työnetään teknoloogiaa käteen, Tietokone pelit, dvd.. ymm. Harteilleni  kertyy paljon tuo tullessasi vie mennessäsi tee aina jouten ollessasi ja maksa oma apusi muille. kun uuvun älähdän ,manipoloivat henkilöt sanovat; Ei sinun ole pakko autaa, ymm, oma syysi..Kun lähtö kohta ollut; Voisito ole niin kiltti, minä en jaksa..se on myös auttajan kenties sydän ,ei uskalla uuvuttuaan sanoa ei. vaikka kaikkialla ohjeistetaan : kilttikin saa rauhan kun opppii sanomaan ei. Kiltti hakee kuitenkin myös hyväksyntää auttajana suvuilta yhteisöltä onnistumattaa. kenties kiltin hautajaiset kukat ei kukita arkkua , ainoja saattaja yhteiskunta, sillä elämä meni eläke ikä yksin, ainoat kontaktit ne ihmiset jotka olivat avun tarpeessa ja vapaa päivä pyynteetömälle työlle, sukujen juhlat kokontumiset, ei se tiedä näistä.Jos joku kysyy sanotaan on sairas.

6/3 | 

Niinpä myös näillä sivuilla on ihmisiä joilla ilmeisesti ei ole muuta elämää. Senverran merkillisiä kirjoituksia on sivuilla. Moni valittaa pientä eläkettä, jotakin kremppaa, mutta sivuilla jaksaa keljuilla. Olisi niin monta pientä avustamista, johon ei tarvita muuta kuin auttavaa mieltä. Työntää naapurin pyörätuolissa olevaa rouvaa tai herraa, joka ei itse pysty pyörittämään tuoliaan. Lukea tekstejä mummulle, jonka silmät eivät enää erota tekstiä, eikä hän hallitse äänikirjoja, oikea ihminen lukemassa voisi olla hänen viihdykkeensä. Kerrostalossa ei tunneta ihmisiä, ei tervehditä, ainoastaan valitetaan milloin mistäkin melusta tai tupakansavusta. Jokainen kykenevä voi aloittaa tänään, mennä naapurin oven taakse kysymään, voisinko mitenkään auttaa sinua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla