Jos kuolen vaikkapa auto-onnettomuudessa, haluan että hyväkuntoiset ruumiinosani niin kuin sydän, maksa tai munuaiset ovat lääkäreiden käytettävissä.

Muistan kun tein elinluovutustestamentin joskus 1980-luvulla.  Asia oli sinänsä yksinkertainen.  Jos kuolen vaikkapa auto-onnettomuudessa, haluan että hyväkuntoiset ruumiinosani niin kuin sydän, maksa tai munuaiset ovat lääkäreiden käytettävissä. Niillä voi pelastaa toisen ihmisen hengen.

Elinluovutustestamentti eli tuo pieni lappunen lompakossani ei ole painanut massia eikä mieltä, mutta silloin aluksi asiaan liittyi  taikauskoinen pelko. Ennakoinko tällä omaa varhaista loppuani? Vaan ei hätää, mitään ei ole tapahtunut näinä 30 vuotena.

Hoitotestamentti on vähän samanlainen henkinen kynnys.  Se tuntuu manaavan esille pelkoja, että hoitotestamentti tulisi laatimisensa jälkeen hyvinkin pian ajankohtaiseksi.  Uudessa ET:ssä (4/2010) on hieno toimittaja Helena Hietaniemen juttu sen laatimisesta ja samalla luotaus toimittajan omien vanhempien ja sisaren viimeisiin päiviin.

Samoin kuin tavallinen testamentti myös hoitotestamentti helpottaa omaisten valintoja silloin, kun ihminen itse ei pysty enää omia toiveitaan esittämään.  Se helpottaa myös lääkäreiden päätöksiä. Siksi minusta on ollut yllättävä lukea sen vastustuksesta.

Eräs lukijamme kirjoitti, että hoitotestamentti on yksi keinoista, joilla  yhteiskunta kiirehtii päättämään päivät tuottamattomilta, sairailta ihmisitä. Aika kova väite - mitä ajattelet?

Kommentit (2)

Leila Lahtinen
3/2 | 

Olen tehnyt hoitotestamentin ja ensisijaisesti itseäni ja läheisiäni ajatellen. Ajattelen myös muita ihmisiä.Raha ei yksinkertaisesti riitä
jatkossa kaikkien/kaikkeen hoitoon.Menetelmiä keksitään koko ajan lisää. Mielestäni on järkevää antaa hoitopaikka sille,jolle siitä on todellista hyötyä,eikä pitää sitä esim,minulle JOS makaan vihanneksena. Tämä pitää toki olla jokaisen oma valinta,enkä usko
yhteiskunnan ohjaavan ketään hoitotahdon tekoon.Itse olen todella tyytyväinen,että olen sen tehnyt!

Marleena Olander
4/2 | 

Sukulaisilleni voisin elimiä luovuttaa ja myös hyväntekeväisyytenä vähävaraisille, muille ei tipu.
Pitänee tehdä asiasta ilmoitus lompakkoon, etteivät väkisin riistä elimiäni keillekään "tallojille".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla