Tehän tiedätte nuoret, nuo uusavuttomat, jotka eivät saa edes saunaan tulta syttymään. Ai että riittäisi monta mojovaa tarinaa tästä aiheesta ihan omastakin perheestä.

Mutta onko itsellämme hanskassa kaikki nyky-yhteiskunnan vaatimat kansalaistaidot? Edes perusasiat. Pientä epäröintiä... ehkä ei ihan, tunnusta vaan. Mestariksi ei tarvitse tulla, mutta joka ajassa on omat perusasiansa, jotka olisi syytä osata. Tämä ei koske vain tietoyhteiskunnan meille sälyttämiä teknisiä vaateita vaan ihan normaaleja arkipäivän asioita.

Ystävä jäi hiljattain leskeksi, ja yhdessä katselimme liiterin hyllyllä olevaa moottorisahaa kuin avaruudesta tupsahtanutta marsilaista. Ystävä päätti opetella käyttämään vekotinta, jos tarve tulee. Ja tarve tuli ja hän oppi. Samainen nainen kävi elämänsä ensimmäisen kerran tankkaamassa auton, ja selvisi siitäkin hengissä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa kiinni nykyhetkestä ja päivittää taitojaan.

Uusimmassa ET:ssä on monta tarinaa selviytymisestä.

– Isossa tavaratalossa pääsi itku. Kaikki työn­telivät hymyillen täysiä ostoskärryjä, minulla oli korissa vain konvehtirasia, kertoo miesten kokkauskurssille osallistunut Hannu Pietiläinen.

Yksinäisyys korostuu ruokakaupassa, jossa kaikilla muilla paitsi itsellä tuntuu olevan selvät sävelet. Tässä olisi liikeidea kaupalle. Miten tehdä arkisista ruokaostoksista helppo kokemus niillekin, joille itsenäinen kaupassakäynti on uusi asia.

– Jos on tahtoa, löytyy tie, sanoo puolestaan kouluratsastaja ja valmentaja Kyra Kyrklund huippu-urheilijan tahdonvoimalla. Hän osti avoauton ja lierihatun, kun sai kuulla sairastavansa rintasyöpää. Ja kolmas juttu vie vanhoillislestadiolaisen Vuokko Ilolan tarinaan. Ilola otti hylkäämisen riskin ja irrottautui liikkeestä, jossa naisen tärkein tehtävä tuntui olevan täyttää maa.

Jokaisella meistä on omat selviytymiskeinomme. Mutta ehkä oleellisinta on kyky ja halu toimia uusissa tilanteissa, joissa ei ole valmiita nuotteja. Kokeilla, erehtyä, oppia ja onnistua.

Hyvää syksyn jatkoa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla