Äh, miten se nyt taas menikään?

Vasemmalle, oikealle... Montako kertaa oikea­oppinen poskisuudelma pitikään antaa? Ja kummalta poskelta aloittaa?

Saksalainen pussaa vain kerran, neuvoo kaikkitietävä internet. Ranskalainen antaa kolme tai neljä pusua, italialaisille riittää kaksi hipaisua ja englantilaisille kerta. Entä suomalainen? Voi, miten tämän nyt taas muistaisi!

Taidan pysyä kättelylinjalla. Napakka kädenpuristus on aina paikallaan ja erityisesti silloin, jos tuntee itsensä epävarmaksi pussailuetikettien viidakossa. Olen ystäväsi, tarjoan sinulle aseettoman käteni.

Hyvät tavat ovat toisten ihmisten huomioonottamista. Olen koko ikäni jaksanut ihmetellä, miksi linja- tai raitiovaunussa istuvan on poistuessaan niin vaikea pyytää vieressä istuvaa väistymään. Meillä sekä nuoret että vanhat, naiset ja miehet puskevat kaikki vierustoverin yli sanaakaan sanomatta. Lyhyt Anteeksi, voisitteko väistää -toteamus ei vain tunnu taipuman suomalaisen suuhun.

Kesälomalla törmäsin toiseenkin tuttuun ilmiöön, maksavaan asiakkaaseen. Häneen, joka on aina oikeassa. Istuin sovittamassa uusia silmälaseja. Vieressä istui kovaa metakkaa pitävä toinen asiakas. Koko kauppa joutui kuuntelemaan hänen ongelmiaan. Nuori naismyyjä yritti vääntyä asiakkaan mielen mukaan, mutta sankojen sävyeroa hän ei pystynyt muuttamaan. Asiakas näytti valtansa ja huonot tapansa.

Suoraan puhuminen on suomalaisten rakastama piirre. Me, tällainen metsäläiskansa, emme ole taipuneet suuren maailman turhiin korulauseisiin. Me sanoa täräytämme mitä ajattelemme. Rehellisyyshän on raamatullinen hyve. Varmasti onkin, mutta usein suoruuden takana on myös halua ilkeillä ja mollata toista. Sosiaalista taitoa on se, että osaa välillä pysyä hiljaa, vaikka kielenpäällä pyörisikin se oma totuus.

Siellä se täti nyt saarnaa, ajattelee joku lukijoista. Niin saarnaankin. Mullekaikkihetinyt -ajattelu on vastenmielistä. Harhainen käsitys siitä, että itse voisi aina käyttäytyä miten haluaa, on väärä ja tekee kanssaihmisten elämästä kurjaa. Arkielämän nobelisteja ovat neuvottelutaitoiset, toiset huomioonottavat ihmiset. Heidän seurassaan viihtyy.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla