Terveiset Belgiasta! Istun torikahvilassa, jonka viereisessä kojussa myydään turkkilaisia pitsoja

Terveiset Belgiasta! Istun torikahvilassa, jonka viereisessä kojussa myydään turkkilaisia pitsoja, seuraavassa kahvia ja kolmannessa aitoa samppanjaa ja ostereita. Asiakkaat istuvat sikin sokin – kukaan ei tule valittamaan vaikka istahtaisit sellaisen kojun eteen, josta et sitten ostakaan mitään. Ei istuinpaikoilla ole väliä, yhdessä olemisella on.

Yhtäkkiä ilman leikkaa kova kiroilu. Naapuripöydässä komennetaan lapsia. Vaan ei kauaa.

– Hei, haloo, mieti vähän miten puhut! Aikuinen ihminen! Että kehtaat! Kaikki tuntuvat olevan tuohduksissaan. Joka puolelta satelee ohjeita. Kiroilija vaikenee. Käytöksellä on väliä.

Ei kyllä tapahtuisi meillä, ajattelen. Meillä kaikki istuvat ensinnäkin prikulleen siinä, missä kahvilanpitäjä määrää. Säännöillä on väliä. Ja jos naapurissa kiroillaan ja komennellaan lapsia, niin ei kai siihen nyt hullukaan puutu. Ei väliä.

On se kyllä kummaa. Meillä maailman luonnollisin asia, toisistaan välittäminen, on jo yhteiskunnallinen ongelma. Vähän väliä saa joku kansankunnan kaapin päällä istuva kehottaa kansalaisia välittämään toisistaan. Viimeksi tämän teki tasavallan presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan. Aiemmin pääministeri Jyrki Katainen on ajanut kansan­liikettä välittämisen puolesta.

– Kyllä meillä kaikilla on se hetki aikaa, naapurina, tuttavana tai muuten vain, että kysäistään, mitä sinulle kuuluu, voinko jotenkin auttaa, uskoi Niinistö puheessaan.

Meillä välitetään yksityisyydestä. Kylässä ei käydä, ei ainakaan yllättäen. Me kyläilemme Facebookissa. Siellä on niin vaivatonta tarkistaa, mitä tutut ja tuntemattomat ovat taas tänään saaneet aikaan. No, jotain sekin.

Onneksi on yksi paikka, jossa välitetään. Nimittäin koirapuisto. Meillä on viime aikoina ollut lainakoira, ja voi että on tuttavapiiri yhtäkkiä kasvanut. Koiranomistajat tervehtivät toisiaan, kyselevät, juttelevat. Välittävät. Entäpä jos lihattoman, tipattoman, autottoman, ties minkä kieltäytymiskuukauden sijaan aloittaisimme joukolla välittämiskuukauden. Koiran kanssa tai ilman.

Valoisaa helmikuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla