Vuonna 2017 voimaan tulevan uudistuksen myötä eläkeikä nousee asteittain. En muista kuulleeni, että työurien pidentämistä olisi kukaan viime aikoina vastustanut juhla- tai muissa puheissa. Aivan toisenlaisia keskusteluja kuitenkin käydään työpaikoilla. Vaikuttaa siltä, että kun paineet tehostamiseen ja säästämiseen johtavat henkilöstön vähentämiseen, monet pitävät parhaana ja pehmeimpänä keinona vanhimpien työntekijöiden siirtymistä tai siirtämistä eläkkeelle.

Toisaalta työkaverit kyselevät 60-vuotisjuhliaan lähestyviltä ”etkö jo haluaisi viettää enemmän aikaa lastenlasten kanssa” ja ”eikös sinulla ole jo asuntolainat maksettuina”.

"Vaatii vähintäänkin pientä itsepäisyyttä, että yli 60-vuotias edes haluaisi jäädä tehostettuun organisaatioon."

Eläköitymisen tai eläkkeelle siirtämisen houkuttelevuus vaikuttaa arkiseen kielenkäyttöömmekin: eläkkeelle päästään, kun samaan aikaan työttömäksi joudutaan. Monet todella nauttivat sosiaalisesti hyväksytystä vapaudestaan, ja eläke tuntuu ansaitulta kiitokselta tehdystä työstä. Työttömyys sitä vastoin voi merkitä ihmiselle ajatusta, että hänet on yksilönä suljettu työn, työmarkkinoiden ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle.

Työuria on vaikea pidentää ja ikääntyneiden arvostusta ja halua jatkaa työssä lisätä, jos työtä ei ole. Juhlapuheiden ja ihmisten arjessa kokeman välinen ristiriita on kestänyt vuosia, eikä sitä voi helposti poistaa tai edes
vähentää.

Asenteet ikääntyviä työntekijöitä kohtaan muuttuvat hitaasti, ja asennemuutokset aiheuttavat muutoksia käytännössä eli avaavat työmahdollisuuksia ikääntyneille vielä hitaammin. Toivon, että  puheet ja ihmisten kokema arki alkavat lähestyä toisiaan, kun Suomen talous vihdoin lähtee kasvuun.

Jouni Kempas
Päätoimittaja, viestintäpäällikkö
Keva

Kirjoitus on ilmestynyt alkujaan Kevan sidosryhmälehdessä 3/15 ja julkaisemme sen kirjoittajan luvalla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla