Tyylikkäissä, hyvin järjestetyissä kodeissa ei yleensä näy eiffeltorneja eikä tuulimyllyjä, espanjalaisista viuhkoista puhumattakaan. Silti nämä pikku tavarat tekevät asunnosta oman kodin, sellaisen, jota kenelläkään toisella ei ole. Kotoisuus on oman pesän turvallisuutta, vaikka sana ”turvallisuus” tuo ensimmäisenä mieleen vartiomiehet, hälytyslaitteet, turvalukot ja -rannekkeet.

Rannekekaan ei ole takuuvarma. Iäkäs tätini kaatui vastikään keittiössään ja teloi itseään niin pahasti, ettei päässyt ylös omin voimin. Onneksi oli turvaranneke. Hän painoi nappulaa ja apua tuli, tosin vasta puolentoista tunnin kuluttua. Täti asuu aivan kaupungintalon vieressä keskellä suurta kaupunkia. Kuinka kauan apu olisi viipynyt syrjäkylillä?

Tässä numerossa on sivulla 70 fiksu pieni juttu arjen turvallisuutta parantavista tavaroista, mutta minua sykähdyttää erityisesti Vaula Siiskosen tarina siitä, miksi hän halusi muuttaa Sipooseen, entisen Nikkilän mielisairaalan asunnoiksi muutettuihin kerrostaloihin. Hän halusi yhteisön, jossa hän ei katoa pelkäksi nimeksi ovikyltissä.

Kun oma äitini meni nukkumaan elämänsä viimeisenä iltana, seuraavana päivänä hänellä olisi ollut nimipäiväkahvit alakerran naapurin kanssa. Tämä kuulosteli aamulla, miksi Elvin kaksiosta ei kuulu normaaleja aamukolinoita. Aikansa odotettuaan hän avasi äidin oven vara-avaimella, sillä naapurukset olivat vaihtaneet avaimia siltä varalta, että jotakin tapahtuu. Äiti lepäsi vuoteellaan ikiunessa.

Viranomaisvalvonta on toki välttämätöntä, mutta naapurien huolenpito toisistaan on sitä paljon puhuttua yhteisyyttä, lähimmäisenrakkautta.

On hyvä kysyä välillä itseltään, millainen naapuri minä olen. Antaako läsnäoloni toiselle turvallisuudentunteen, olenko käytettävissä? Jos sinä vastaat kyllä, taidat olla aika onnellinen – sinua tarvitaan.

Lämpöä syksyyn.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla