”Jos omistat kaksi kaunista vaatetta, käytä niistä kauniimpaa. Jos sinulla on kaksi leipää, syö aina tuoreempi”, neuvoi kovia kokenut nainen minua kauan sitten. Neuvojen opetus oli: elämä on liian lyhyt säästettäväksi. Elä niin täydesti kuin voit ja koeta tehdä elämästäsi paras mahdollinen.

Neuvot tulivat mieleeni, kun mieslukija valitteli minulle vaimonsa päälle­päsmärin asennetta. Mies jakaisi mielellään kotityöt, mutta vaimo ei anna, hän haluaa tehdä kaiken itse. Sen kerran kun mies onnistuu tarttumaan johonkin työhön, vaimo tulee väliin ja näyttää, miten homma pitäisi hoitaa. Annas kun minä, ei se noin mene... Ei ihme, että mies tuntee itsensä syrjäytetyksi.

Nuorena taistellaan kotitöistä tasa-arvon nimissä, vanhempana kotitöihin takerrutaan joskus tekemisen tarpeen takia. Itsensä turhaksi tuntemisen tunnetta on usein vaikea välttää, kun palkkatyö on ohi. Näin kotitöistä voi tulla eläkepäivinä pätemisen tanner. Kotityöt ovat kuitenkin vain veruke. Kun niistä riidellään, riidellään jostain muusta: vallasta, selvittämättömistä asioista, toisen raivostutta­vista tavoista. En tiedä, miten suurta kutsumusta miehet tuntevat mökin ulkohuussin tyhjennykseen tai vesikourujen putsaamiseen. Aika monessa huushollissa ne kuitenkin tekee luontevasti mies, nainen tekee sitten jotain muuta.

Väljyyttä, hyvät ihmiset, väljyyttä elämään. Jos on pätevä, ei tarvitse päteä, vaan voi antaa toisellekin tilaa. Tästä on hyvät ihmissuhteet rakennettu.

Ruotsi on kansainvälisten mittareiden mukaan maailman tasa-arvoisin maa. Monille ruotsalaisille nykytilanne ei kuitenkaan riitä. Aktivistit haluavat hävittää perinteiset sukupuoliroolit ja muuttaa samalla puhetapaa. Siksi perinteiset han (mies) ja hon (nainen) ovat saaneet rinnalleen kolmannen pronominin. Joissain päiväkodeissa ja kouluissa ei lapsia enää kutsuta sukupuolen mukaan vaan sukupuolineutraalisti pronominilla hen. Vaikea sanoa, onko tässä ratkaisu täydelliseen tasa-arvoon. Mieleen nousee viisaan vanhan naisen oppi: Älä käytä aikaasi turhaan vääntämiseen. Oikeitakin ongelmia tulee.

Valoisaa maaliskuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla