Just nyt iski masennus. Ei siksi, että helteet loppuivat, eikä siksikään, että päivät lyhenevät, vaan ihan vaan siksi, että just tänään ei ole mikään päällepantavaa. Tosi tyhmää ja lapsellista käytöstä aikuiselta ihmiseltä. Ja vielä tyhmempi olin, kun tulin maininneeksi tästä aikuiselle tyttärelleni.

Ensin häntä nauratti. – No just joo, keksi jotain parempaa.

En keksinyt. No, sopiva vaate löytyi ja lievääkin lievempi masennus meni ohi. Kunnes.

– Äiti, mulla on hyvä idea, tytär ilmoitti.
– Mennään yhdessä ostamaan sulle vaatteita. Mä valitsen ja sä et sitten sano sanaakaan. Olen jo suunnitellut, missä kaupoissa käydään.

Voi että, melkein rupesi itkettämään. Miten hellyttävää. Pieni elintasomasennukseni sai tyttären reagoimaan. Hän rakastaa ja välittää, ajattelin. Ihanaa.

Tyttären reaktio tuli mieleen, kun luin, että vanhemmat keräävät adresseja päiväkodin pannukakkuja ja muita sokeriherkkuja vastaan. Että on elämässä ongelmia.

Tästä taas muistui mieleen opettajatuttu, joka kertoi kerran pyytäneensä luokkaansa olemaan hiljempää, koska opettaja oli väsynyt. Seuraavana päivänä oppilaan isä soitti ja antoi kuulua.

– Anna olla viimeinen kerta, kun sanot olevasi töissäsi väsynyt. Minä maksan palkkasi, ja minun lastani ei opeta väsynyt opettaja, isä tykitti.

Voi elämän kevät! Minä, minun ja minulle. Joskus tuntuu, että ihmisten suhteellisuuden­taju heittää eniten juuri pienissä asioissa. Meidän mummo sanoi aina, että niin kauan kun ei ole puute leivästä, ei ole oikeita ongelmia. Sota-ajan ihmiselle tämä oli totta, ja nyt, työttömyyden vain kasvaessa, sama on totta valitettavan monelle.

En tarkoita, että lapset pitäisi pumpata täyteen sokeripannukakkuja. Mutta että adresseja. Kas kun ei mielenosoitusta.

Järki käteen siitä, mikä on oikea ongelma ja mikä ei. Pieniä harmeja riittää joka päivälle. Elämän syrjälleen saavat ongelmat ovat ihan toista. Ne eivät ole tänään ei ole mitään päälle­pantavaa -tasoa.

Eikä kannata vaatia mahdottomia, ei itseltään eikä muilta. Elämä on hyvä näin.

Valoisaa syyskuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla