Sikainfluessa on otettava tosissaan, mutta vakavat terveysriskit ovat ihan muualla.

Monen naisen suuri huoli on, miten saada mies lääkäriin. On verenpainetta ja sydämestä saattaa puristaa, mutta ei: "Minähän en valkotakkien tutkittavaksi lähde."  Mies on terve loppuun asti. Auto kyllä huolletaan säännöllisesti, moottoria kuunnellaan ja öljyn laatua tutkaillaan, mutta oma hyvinvointi otetaan itsestäänselvyytenä.

Oma isäni kuoli 1971, 57-vuotiaana.  Tuo vuosi oli suomalaisen sydäntaudin mustin vuosi, miehiä lakosi sydäninfarktiin enemmän kuin koskaan.  Sodat taistellut sukupolvi oli elänyt kovan elämän. Isäni syntymävuonna 1914 olot maaseudulla tsaarin Suomessa eivät olleet leveät. Kun hän solmi avioliiton, maailmansota kyti jo taustalla. Ensimmäinen lapsi syntyi 1938, toinen talvisodan aikaan joulukuussa 1939 ja kolmas 1942. Nuori isä vietti suuren osan vanhimpien lasten alkutaipaleesta sodassa. Isälläni oli kaikki infartkin ristitekijät: alhainen syntymäpaino yhdistyneenä aikuisiän lihomiseen, stressi (sota, myöhemmin kolmivuorotyö), tupakointi ja "kiireinen" temperamentti.  Menetin isän aivan liian varhain, 15-vuotiaana.

Nyt on enemmän tietoa siitä, miten pysyä terveenä, on hyvät ruoat ja kolesterolilääkkeet. Keinoja siis olisi, kun vain ne pääsisivät vaikuttamaan. Paras joululahja voisi olla lahjakortti vuosihuoltoon. Joissakin kunnissa saa terveyskeskuksessa vuositarkastuksen, vaikka mitään sairautta ei epäiltäisi, toisissa joutuu hakeutumaan yksityislääkärille.

Mitäs miehet tästä ajattelette? Entä naiset? Olisiko itselläkin aika tarkistuttaa verenpaineet ja veriarvot?

Kommentit (5)

Kirsti Mäkipää
6/5 | 

Eiköhän eläkeläisille pitäisi saada terveyskeskuksiin oma Neuvola, joissa voisi ainakin kerran vuodessa käydä huollossa, missä otettaisiin verenpaine, pieni verenkuva, virtsakoe yms. Jos jotain seurattavia sairauksia, niin useamminkin voisi olla hoitajan kontrolli. Saataisiin ajoissa hoitoon aisoita, jotka voivat hoitamattomina johtaa vakavampiin sairauksiin ja kalliimpiin hoitoihin. Säästyisi omia ja yhteiskunnan varoja.
martina

maijatoppila
7/5 | 

Ei hullumpi idea, sillä sanotaanhan, että vanhan ihmisen terveydentilan ymmärtäminen - siis sen, mikä on vanhuuteen kuuluvaa ja mikä taas ei - vaatii asiaan perehtyneitä hoitajia ja lääkäreitä. Sama juttu lääkkeiden suhteen: nuorelle sopivat lääkeannokset ovatkin liian tujuja vanhalle.
Missä tällaisen neuvolan olisi parasta sijaita? Terveyskeskuksen yhteydessä? Apteekin kyljessä? Ostoskeskuksessa?

mariaterttu
8/5 | 

Tosi hyviä ideoita nuo edellä olevat. Miehelläni on ollut " suhde" hammaslääkärin kanssa ja mielestäni se on toiminut hyvin kun on tullut ilmoitus tarkastus ajasta. Meille eläkeikäisille voisi olla samanlainen järjestelmä siellä neuvolan puolella, esim. diabeteshoitajan tehtävänä. Hän arvioisi tilanteen ja varaisi ajan lääkärille tarpeen mukaan. Todellisuudessa nämä vuositarkastukset ainakin maaseudulla jäävät tekemättä pitkien matkojen, huonojen liikenneyhteyksien ym. vuoksi.

maijatoppila
9/5 | 

Terveyskeskukset ovat varmasti hyvä paikka siellä, missä asiakkaita ei ole isoiksi jonoiksi asti. Ehkä tällaiselle neuvolalle voisi olla rauhallisempikin paikka kuin flunssaisten potilaiden keskellä?

Björkendal Mikael
10/5 | 

Olen samaa mieltä , jossakin tulisi olla yleinen sairauksien ja hoito info piste , jossa nostetaan esille yleisimmät sairaudet ja hoidot suomessa. Olen 41vuotias oman äitini omaishoitaja ja tämän kautta on eri sairaudet tullut liaan myöhään esille ,(jos olisin tiennyt ettei sairaan hoito toimi,olisin säästänyt jo nuoruudessani tätä päivää varten). Äidilläni on Alzhaimerin tauti ja moni lääkärit ja jopa Poliitikkoja, johon olen ollut yhteydessä sanovat ettei parannusta ole , tiedän, mutta niin kauan kun on elämää on myös toivoa , ja etsin tietoa netistä ja löysin , Saksalainen kantasolu kliniikka ( XCell-Center.com , myös englannin kielinenteksti)ON PARANTANUT MONIA ERI TAUTIA SAIRASTUNEITA , sivustolla on jopa potilas kertomuksia parantumisesta. Ja tämän takia olen sitä mielä että Suomeen tulisi pikaisesti perusta oma kantasolu hoito yksikkö , tai mikäli ei mahdollista tulisi jokainen sairastunut saada polikliniika maksulla hakea hoitoa toisessa EU-masta jos ,ja mikäli hoito on todistettu toimivaksi , jos verataan esim. ohitusleikkausta on kantasoluhoito Saksassa saman hitainen joten ei voda vedota kalleuteen jos halutaan evätä hoito mahdollisuutta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla