– Mihin laitoit rikkaruohot, kysyi mies kasvimaan kitkemisurakan jälkeen.

– Kompostiin tietenkin, vastasin.

– Lajittelitko ne?

– Oletko saanut auringonpistoksen? En todellakaan lajitellut, vastasin kynnet savessa ja polvet mullassa.

– Ne pitää lajitella, muuten osa palautuu kompostimullassa takaisin kasvimaalle, mies neuvoi.

Tässä kulkee mieheni ja minun ero. Puutarhan­hoidosta innostunut mies tutkii, opiskelee ja tekee ohjeiden mukaan. Minä sen sijaan voin istuttaa aurinkoisen paikan kasvin varjoon, kun se siihen niin hyvin sopii, ja sitten ihmetellä, miksei se peijakas suostu kukkimaan.

Vaan eipä se mieskään aina kirjaviisaudellaan pärjää, eikä kokemuksellakaan. Luonto ei ole voitettavissa. Sadon onnistuminen on ikuinen arvoitus. Minusta juuri tässä piilee puutarhanhoidon riemu ja haaste. Loppupeleissä päätöksen tekee aina luonto.

Miten pääsen eroon ikävistä yllätysvie­raista, kysyttiin radio-ohjelmassa. Eikä siinä nyt tarkoitettu rikkakasveja ja ötököitä vaan ihmisiä. Yksi ohjelmaan soittaneista kertoi pistävänsä heti pystyyn sellaisen työleirin, etteivät kutsumattomat vieraat kauan mökillä vanhene.  Toinen ilmoitti tarjoavansa mahdollisimman  niukasti ruokaa ja juomaa. Kukaan ei neuvonut, että sano reilusti, että kiva kun tulitte, keitän kahvit, mutta sitten haluaisimme olla ihan vaan omalla porukalla.

Kesään, lomaan ja mökkeilyyn on ladattu koko vuoden toiveet. Pitäisi ehtiä virkistyä, remontoida, tavata sukua ja tuttuja sekä olla vaan. Ei tarvitse. Saa ihan itse valita, miten kesänsä käyttää.

Parasta on irtiotto arjesta ja sen rutiineista. ET-lehden nro 11 sivulla 68 kerromme  ihmisistä, jotka ovat päättäneet pitää paastoa uutisista, sosiaalisesta mediasta ja peilistä.

Meillä kaikilla on asioita, joita ilman emme voi elää – vai onko sittenkään? Ihan koko ajan ei tarvitse tietää, mitä ystäville kuuluu tai mitä maailmalla tapahtuu. Sen sijaan hyvää tekee kysyä, mitä minulle itselleni kuuluu.

Hyvää heinäkuuta!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla