Naapurissani asui aikaa sitten poliisi. Ei mikään virkaatekevä oikea poliisi, vaan tavallinen talopoliisi. Tiedättehän tyypin? Sellainen aktiivinen, innokas ja useimmiten hyväntarkoittava.  Joskus myös turhan tarkka ja muiden asioihin puuttuva. Sellaisia ihmisiä riittää useimpiin taloyhtiöihin.

Meidän talopoliisimme tiesi täsmälleen kaikkien talossa asuvien liikkeet ja raportoi niistä aktiivisesti. Hän jaksoi ihmetellä, miten kolmannessa kerroksessa asuva nuorimies tulikin niin usein pikkutunneilla kotiin.

Hän tiesi, kuka ei osaa lukea talon järjestyssääntöjä ja vie tuuletusparvekkeelle petivaatteensa väärinä aikoina. Osasipa hän kertoa senkin, että naapuritalossa asuva rouva parkkeeraa ihan tahallaan autonsa aina meidän puolelle.

Joidenkin mielestä mies oli ystävällinen kanssaihmisistään välittävä naapuri, joidenkin mielestä sietämätön kyylä.

Parhaimmillaan aktiivisista naapureista on pelkkää hyötyä. Eipä pääse kutsumaton vieras luiskahtamaan kotiisi eikä kukaan kähvellä pihakukkasia. Tosin meidän talossamme tapahtui sekin. Paraatiovea koristanut kaunis orvokkiruukku vain hävisi yhtenä yönä. Miten tällaista pääsi tapahtumaan, soimasi talopoliisimme itseään. No, kai sinunkin joskus pitää saada nukkua, lohdutimme miestä.

Toiseen naapuripoliisin törmäsin kesäpaikallamme.  Yksi mökkiläinen rakensi tontilleen uutta taloa ja tavararalli oli totta kai melkoinen. Hiekkatie ja sitä reunustavat penkereet olivat kovilla, kun isot kuorma-autot kuskasivat lautatavaraa rakentajalle. Vaan mitä teki naapuripoliisi: hän kävi oikein mittaamassa tienreunaan tulleita vahinkoja.

Ja annas olla, kuorma-autonkuljettajat hyväkkäät eivät olleet onnistuneet ajamaan niin, että kumpikin tienpenkka olisi vaurioitunut saman verran. Oikealta puolelta tietä (lue: naapurin puolelta) oli sammalta ja metsänpohjaa irronnut enemmän kuin vasemmalta. Toimelias täti pisti heti kaikkien postilaatikoihin nootin, jossa toivoi kuorma-autonkuljettajille kerrottavan, että hiekkatietä pitää vastedes ajaa tasaisemmin.

Toive ei tainnut toteutua. Kesä loppui ja mökkiläisen uusi talokin valmistui. Seuraavana kesänä penkereet olivat taas niin yhteismitallisia kuin ne luonnossa voivat olla. Ja naapurintädillä oli jo siinä vaiheessa uusi epäkohta tutkittavaksi.  
Naapurit kuuluvat elämään. Kesällä naapureiden kanssa seurustelu on kiivaimmillaan. Hyvät kelit ja kaunis luonto oikein kutsuvat seurusteluun.

Mikä onkaan sen mukavampaa kuin istua iltaa omalla tai naapurin pihalla ja parantaa maailmaa.  Mutta yhteisöllisyyden pitää olla vapaaehtoista.

Naapureiden kanssa ei tarvitse ystävystyä, mutta toimeen pitää tulla.  Ystävällinen huolenpito on tervetullutta, mutta kyylääminen ei.

Jos haluaa elää vain omilla säännöillään, kannattaa asua niin, etteivät naapurin valot näy.

Kommentit (13)

14/13 | 

Voi noita talopolliisi raukkoja. Kyllä heillä jää oma elämä elämättä toisten asioita kytätessä.

Onneksi suurin osa naaureista on kuitenkin tavallisia ystävällisä ihmisiä.

ELÄ JA ANNA ELÄÄ!

17/13 | 

Tuollainen talopoliisi on kyllä ihan hyvä asia, jos valvonta pysyy kohtuullisena ja asiallisena eikä jokaisen asukkaan jokaista menoa/tuloa kartoittavana. Olen itse huomannut, etteivät nykyajan lapset (tai pikemminkin heidän vanhampansa) enää oikein hahmota, mitä on esim. taloyhtiössä ja sen piha-alueella sopivaa tehdä. Noustaan katoille, heitetään roskaa ja tupakantumppeja pihalle, ei jakseta yhtään nähdä vaivaa pihan siisteyden eteen jne. Meillä nimittäin taloyhtiössämme on sovittu, että piha-alueiden siisteydestä vastataan yhteisesti ja omatoimisesti. Näin säästetään kaikilta rahaa, mutta yleensä työn tekevät aina samat henkilöt, loput ovat vapaamatkustajia.

18/13 | 

Jos ihminen tekee rikoksia ja naaåurissa asuu poliisi, voi kyllä käydä kehnosti.

Elikkä joutuu kiinni ja vastaamaan teoistaan.

19/13 | 

Vaan meilläpä asuu ihan oikea poliisi, ei heti nurkalla, mutta lähellä kuitenkin. Se on aika mukava tietää, kun taas tulee pimeätä ja kaikenlaisia sisäänpyrkijöitä liikkuu.

20/13 | 

Vierailija 10.8.2014 klo 20:236/6

"Vaan meilläpä asuu ihan oikea poliisi, ei heti nurkalla, mutta lähellä kuitenkin. Se on aika mukava tietää, kun taas tulee pimeätä ja kaikenlaisia sisäänpyrkijöitä liikkuu."

Suomen poliisiin voi onneksi noin yleensä luottaa. Toista se olisi miliisi tai jonkin  ...stanin poliiisi.

21/13 | 
Vierailija

Luulin, että oikea poliisi ja ajattelin heti, että sehän on turvallista.

Tuota minäkin ajattelin ja myös sitä että aloittajalla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Taitaa olla siitä kyse kuitenkin eli joku häiritsee muita. Ei se ihan tavatonta ole.

 

22/13 | 
Vierailija
Vierailija10.8.2014 klo 20:236/6

"Vaan meilläpä asuu ihan oikea poliisi, ei heti nurkalla, mutta lähellä kuitenkin. Se on aika mukava tietää, kun taas tulee pimeätä ja kaikenlaisia sisäänpyrkijöitä liikkuu."

Suomen poliisiin voi onneksi noin yleensä luottaa. Toista se olisi miliisi tai jonkin  ...stanin poliiisi.

Itänaapurin poliisiin eli miliisiin ei voi luottaa, suomalaiseen kyllä.

24/13 | 

Kyllä on turvallista kun on naapurissa poliisi. Hehän ovat ihan tavallisia ihmisiä, eivät kyttää naapurien hommia, mikäli olet ihan rehellinen kansalainen, mutta apuaan varmasti antaa, tarvittaessa.

26/13 | 
Vierailija

Kyllä on turvallista kun on naapurissa poliisi. Hehän ovat ihan tavallisia ihmisiä, eivät kyttää naapurien hommia, mikäli olet ihan rehellinen kansalainen, mutta apuaan varmasti antaa, tarvittaessa.

 

Tarinassa taisi olla kyseessä ärsyttävämpi tapaus kuin tavallinen virkapoliisi. Todellakin nuo naapurissa asuvat "poliisit" joilla tuntuu olevan aikaa ja intoa seurata toisten naapureiden elämää intensiivisesti, se on hyvin yleinen puheenaihe, miten heihin jaksaisi suhtautua.

Parasta olisi olla piittaamatta, mutta se on vaikeaa jos postilaatikkoon tuodaan lappusia ja valituksia tai jos kaiken tietävä naaapuri kyselee pihalla nähdessä toisten asioita.

Entäs jos semmoinen tietäjä-naapuri on yksinäinen ? Jos ei ole muuta mielekästä kun vahtia verhojen raossa toisten elämää ? Oletteko panneet merkille käykä semmoisilla kyttääjillä vieraita, ystäviä ? Asuvatko he yksin jne ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tympii, tökkii, pännii, ärsyttää! Onko ajassa, yhteiskunnassa, perheessä, mediassa, hallituksessa, anopissa, miniässä tai supermarketin sähköovissa epäkohtia, joista haluat nostaa äläkän? Anna tulla! Puhekuplia on paikka hyville puheenaiheille ja herätteleville mielipiteille.

Lähetä meille mielipiteesi. Valitsemme ja julkaisemme mielipiteitä journalistisin perustein.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla