Kirjoitukset avainsanalla Vejänä

Matka on sitten ajeltu ja kotiin päästy. On aika kylmien faktojen.

Päivä 1.

Joensuu - Nurmes - Kuhmo - Kostamus. Matkaa kertyi noin 300 kilometriä. En enää erikseen puhu ajoajoista, koska ne ovat jo mainittu pääosin tuolla varsinaisessa tarinassa. Ja toisaalta ajoajat ovat varsin vahvasti riippuvaisia siitä, kuinka matkaa tekee. Toinen tykkää pysähdellä enemmän ja toinen vähemmän. Ajoreitti löytyy syöttämällä yllä mainittu matkareitti google mapsiin tai sitten tästä linkistä.

Majoittumisia varaillessani olen todennut booking.comin varsin hyvksi ja luotettavaksi hakusivustoksi. Jos on joskus ollut epäselvyyksiä, niin soitto palvelunumeroon ja kaikki on selvinnyt. Suomen kielellä. Kostamuksessa yövyin Fregatin mökkikylässä. Hinnat alkaen €31 kahden hengen huoneesta. Tarjolla myös mökkejä. Itse yövyin neljän hengen mökissä yksin. Mökkien hinnat alkavat kurssilla 1€=70 ruplaa laskettuna 34 eurosta. Palvelu on töykeää, mutta nopeaa. Mökit saunoineen huippuhienoja. Suosittelen. Osoite: 
186930. Karjalan tasavalta, Kostamus, Maantie prigranichnoe 13. Puhelin +8 (814 59) 7-28-10.

Päivä 2.

Kostamus - Kalevala/Uhtua. Kalevala on uusi neuvostoaikana käyttöön otettu nimi, mutta koska paikkakuntalaisetkin käyttävät vielä nimeä Uhtua, minäkin sitä tuon esille. Autokorjaamo sijaitsi prospekt Gornyakovin ja ulitsa Antikainenan kulmauksessa Magnit-marketin takana. Matkaa oli 147 kilometriä, mutta ei kannata kilometrien hämätä. Venäjällä matka mitataan tunneissa, ei kilometreissä. Aikaa matkaan menee ilman pysähdyksiä lähes kuusi tuntia. Ylipäätään kannattaa suunnitella ajomatkat Google-mapsin sijaan Yandex-mapsilla, joka antaa ajoajat melko realistisina. Haittapuolena Yandexin käytössä on, että paikkojen nimet pitäisi osata kirjoittaa kyrillisillä kirjaimilla. Käytän tässä kuitenkin tutumpaa Googlen karttaa, joka antaa reitit ja kilometrit kyllä ihan oikein. Eli Kostamus - Vuokkiniemi - Uhtua -reitti löytyy tästä linkistä. Majoittuminen hotelli Weltissä. Linkissä on ensin esitelty Weltin mökkikylä ja alempana sivulla kylällä sijaitseva siisti hotelli. Hotellissa huoneet olivat siistejä, ravintolatila varsin viihtyisäksi sisustettu ja ruoka hyvää. Hinnat alkaen €27/yö. Ja palvelu oli iloisen ystävällistä. Hinnoitelussa oli tapahtunut joku 800 ruplan eli reilun kympin virhe eli hotelli oli ilmoittanut varaukseni yhteydessä alemman hinnan, kuin minkä aikoi periä. Näytin puhelimesta sähköpostiin tulleen varausvahvistuksen ja respan esimies totesi hymyillen, että meidän virhe, ja korjasi hinnan sovituksi. Osoite: Sovetskaya Street 28A, Uhtua. Puh.: +7 814 544-23-77.

Päivä 3.

Uhtua - Shuezero. Klikkaamalla paikannimiä aukeaa reitin linkki. Google ei tunnista tietä välille Lehta - Shuezero, mutta kyllä siinä tie kulkee. Pushnoysta Shuezeroon on matkaa 12 kilometriä ja puoli tuntia. Uhtualta Muurmannin valtatielle tie on asfalttia, mutta hyvin varovasti ajettava. Shuezeron mökkikylää en osaa kuvata muuten, kuin että se on varsin venäläinen. Venäläinen positiivisessa mielessä. Siisti, mutta tehty kaikin puolin oman maan kansalaisille hakematta vaikutteita ulkomailta. Huoneet siistejä ja ruoka hyvää. Palvelu ystävällistä. Ei netti-, puhelin- tai muitakaan tietoliikenneyhteyksiä. Televisio näkyi. Hinnat alkaen €20/yö. Tarkkaa osoitetta en löytänyt tähän hätään, mutta Bookingin kautta onnistui samana päivänä varaus ja tästä Googlen-mapsin kordinaattipisteestä paikka löytyy 64.448751, 33.952718. Puhelin  (81437)3-56-31 , +7911 4345585.

 

Päivä 4.

Shuezero - Belomorskin (Sorokan) kalliokaiverrukset - Sandarmohin joukkohaudat - Poventsa (Stalinin kanava) - Bolshaja Medveditsa -lomakylä. Reitti linkistä klikkaamalla. Tiet hyviä. Etenkin Murmannin valtatie eli M18 oli parempaa kuin Suomessa. Mökkikylä siisti, huoneet alkaen 3000 ruplaa per yö eli noin 43 euroa/yö. Huoneissa kaksi erillistä sänkyä. Palvelu ystävällistä ja ruoka hyvää. Toki nuorien tyttöjen ammattitaito olisi voinut olla hieman korkeammalla tasolla, mutta ystävällinen asenne pelasti jälleen kaiken. Osoitetta en löytänyt, mutta löytyy Google-mapsin kordinaattipisteestä 62.833852, 34.808628. Puhelin +7 921 010-70-00.

Päivä 5.

Boshaja Medveditsa lomakylä Poventsassa - Hirvaksen laavavirta - Petroskoi/hotel Runa. Hirvaksesta eteenpäin tie kohtuukuntoista asfalttia. Hotel Runa aivan Petroskoin keskustan tuntumassa, sadan metrin päässä linja-autoasemasta. Koko retken paraskuntoisin rakennus. Aikanaan hotellia perustettaessa remontti tehty hyvin eikä vain sinne päin. Hinnat kuuden hengen salissa makuupaikka €7/yö, halvimmat huoneet €27/yhden hengen huone. Hotellissa ei aamupalaa eikä muutakaan, mutta arkisin kulman takana on erään yliopiston tiedekunnan ruokala, josta saa hyvää ruokaa halvalla. Tai sitten linja-autoaseman kahviloista. Palvelu ystävällistä. Osoite Chapaeva 6A, Petroskoi.

Päivä 6.

Kuudes päivä oli kaupunkipäivä. Näin ollen mitään varsinaista blogitarinaan lisättävää ei ole. Kaupungin turisti-info löytyy osoitteesta Prospekt Lenina 38 eli Gagarinin aukiolla Leninan ja prospekt Shotmanan kulmaukseen jäävän kaarevan talon puolivälissä. Puhelin +7 (8142) 76-20-05.

Päivä 7.

Petroskoi - Kinnermäki - Pitkäranta - Sortavala/Guest house Rantatalo. Tiet hyviä. Rantatalossa emäntä puhuu suomea. Huoneet yleensä siistit. Tällä kertaa eivät olleet ehtineet siivota. Siisti paikka kauniilla paikalla järven rannalla. Saunan nautittavuutta heikensi se, että laituri oli pitkä kuin nälkävuosi ja matalassa rannassa saviliejuinen pohja. Palvelu sydämellistä, vaikka ensivaikutelma olikin pyryharakan kaltainen. Paikassa ei ruokailua, mutta erittäin hyvät keittiöt ruuan valmistamista varten eli omat eväät mukaan. Hinnat alkaen €35/yö. Osoite: Ulitsa Priozernaya 6, Sortavala. Puhelin: +7 921 221-15-54.

Päivä 8 

Asfalttiteitä, mutta Sortavalasta Suomen rajalle tosi huonoa asfalttia. Linkistä aukeavaan karttaan on merkitty pysähdyspaikat täpillä. 

Autona oli Chrysler Sebring, 2,7 litrainen bensakone, automaatti, vm. 2004. Kulutus tien päällä 8,7 litraa satasella. Matkaa retkelle tuli noin 1500 kilometriä. Eli bensakulut olivat noin 65 euroa, sillä bensa Venäjällä maksaa noin 50 senttiä litralta. Kun otetaan bensan lisäksi huomioon majoitus, ruokailu, juopottelu ja tuliaiset, koko retkelle syntyi hintaa noin 650 euroa eli pyöreästi 80 euroa päivässä.

Niin ja ne auton hämmingit. Välillä piti käydä kotona ja sitten palata Sortavalaan auton huoltoon, sillä osien tilaamisessa vei muutaman päivän. Ylätukivarsi heloineen ja pallonivelineen tuli vaihdettua. Ravistus lakkasi. Samoin ohjaus muuttui jälleen keveäksi, kun täysin loppuun palvellut tehostimen hihna vaihdettiin. Samalla tuli vaihdettua myös ilmastoinnin hihna, joka sekin oli elonsa ehtoopuolella.

Ohjaustehostimen hihna paljastui ohjauksen jäykkyyden syyksi.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja/satunnainen Venäjän matkaaja

Joensuu

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Blogiarkisto

Kategoriat