Vuosi 2016 jäi jo kauas taakse. Siihen sisältyi paljon kaikenlaista, enimmäkseen positiivista ja mukavaa. Negatiivisista asioista nousee päällimmäiseksi se, että kovasta yrityksestä huolimatta en löytänyt itselleni töitä koko vuonna. Aina joku Jenna-Petteri tuli valituksi ja minulle kohteliaasti ilmoitettiin, että tuo vuosi sitten ammattikorkeasta valmistunut on sitten valittu, kun ei minuun valinta sattunut tällä kertaa. Jossain kohtaa pyrki masentamaan! Loppukesästä vielä pyrki kaikista piikeistä huolimatta vuosikymmenen räkätauti kurittamaan. Mutta muutenhan tuo vuosi oli enimmäkseen mukavien asioiden kanssa touhuamista. 

Positiivisista asioista suurimpia olivat ne elämän pienet ilot. Tässä kohtaa vaimon iloinen ja positiivinen luonne on auttanut monen vaikeankin paikan ylitse. Voin vain kuvitella, millaista elämä olisi, jos hoivattava puoliso olisi kiukkuinen, kärttyinen tai masentunut. Se söisi voimia kaikilta ympärillä olevilta. Iloa on tuottanut myös vaimon pikkuhiljainen edistyminen kommunikoinnin alueella. Tarkkuus lisääntyy koko ajan, vaikkei sanoja vieläkään synny. Myös itse tekeminen on kehittynyt hyvään suuntaan. Olemme näistä aisioista molemmat kovin iloisia. Toinen kovasti tyytyväisyyttä tuottanut asia on ollut katkenneen solisluuni paraneminen. Syksystä saakka olen pystynyt taas käymään rakkaan crossfit-harrastukseni treeneissä. Rankkaa oli aluksi puolentoista vuoden tauon jälkeen! Ja kun tuon käden takia tuli moottoripyörä myytyä, on voimaa arjessa jaksamiseen antanut muunlainen Venäjän matkailu. Näistä parhaimpana 2016-muistona kesälomamatka Vienan Karjalaan. Tällä matkalla tutustuin myös yhteen varsin mielenkiintoiseen henkilöön, Ivan Karhuseen, ja hänen sukunsa historiaan. Koko vuoden kruunasivat joulun ja uuden vuoden pyhät lasten vierailuineen.

Vaan katse tulevaisuuteen. Mitä alkaneelta vuodelta on odotettavissa? Tietysti odotan, että vaimon kunto säilyisi ainakin entisellään, ellei peräti paranisi. Nykyään elämä hänen kanssaan on ajoittain varsin normaalia ja hauskaakin meillä on yhdessä. Samoin elämä on osoittanut, että on ihan hyvä toivoa pysyvänsä itsekin terveenä. Nuorempana tuo tuntui kliseeltä. Vaimon kuntoon liittyen toivomuslistalla olisi, että Kela myöntäisi totuttuun tapaan terapiat ja kuntoutusjakson. Jännityksellä myös odotan, mitä tämä suuri sosiaali- ja terveydenhoitoalan uudistus tuo tullessaan. Tällä hetkellä muun muassa omaishoitajasopimukset ovat ainakin meillä muutoksen takia uudelleen haussa. 

Kuntoilua pitää jatkaa. Vihdoin parantuneen solisluun ansiosta tämän vuoden kuntoilutavoitteet ovat korkealla. Tarkoitus on saada itsensä parempaan fyysiseen kuntoon kuin koskaan aiemmin tällä vuosituhannella. Töitäkin saisi vihdoin löytyä. Alkaa tämä hakemusten kirjoittelu tympiä. Asiaan tosin taitaa olla jotain helpotusta luvassa, sillä työvoimaviranomainen suoritti aktivointisoittonsa ja kysyi, josko olisin kiinnostunut lähtemään kaupungille velvoitetyöllistettäväksi. Olinhan minä - on se aina jouten oloa mukavampaa. Nyt vain odottelen kutsua haastatteluun, että päästään näkemään, mitä sieltä minulle löytyy.

Matkailu saa uusia ulottuvuuksia, sillä olen vihdoin päättänyt toteuttaa vuosikymmeniä eläneen unelman. Olen tässä talven aikana säästänyt kaikessä mahdollisessa ja nyt olen valmis matkalle lämpimään. En ole eläessäni käynyt Amsterdamia etelämpänä, mutta tänä vuonna sekin ystävien ja lasten tuella onnistuu. Mutta siitä enemmän aikanaan. Venäjän matkailu kuitenkin rajoittuu viikonlopun mittaisiin lähialuereissuihin. 

Näillä mennään ja näistä tarinoidaan. Hyvää alkuun päässyttä vuotta kaikille.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla