Omaishoitajan työ on varsinainen ihannehomma! Yksikään päivä ei ole samanlainen ja saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Minkä sairaampi hoidettava omainen sen enemmän pyörii ihmisiä ympärillä. Parhaimmillaan meilläkin pyöri viikottain tässä kotona vaimon henkilökohtainen avustaja, omaishoitajan vapaapäivien tekijä, toimintaterapeutti, fysioterapeutti ja tuttu invataksin kuljettaja. Lisäksi sai viikoittain olla tekemisissä vielä allasterapiaa vetävän fyssarin ja puheterapeutin kanssa. Sai siinä ihmisiä tavata. Ja kun kaiken pyöritti viikossa läpi ja sivussa hoiti normaalit kotihommat mopon ketjujen vaihdosta pyykinpesuun ja jossain raossa pyörähti vielä leipätyössäkin, niin asia vaati jonkin asteista kordinointia.

Kaikkihan menee hyvin niin kauan kuin asiat luistavat suunnitellulla tavalla. Kaikkien muiden sairastuminen tai muu estyminen yleensä vain helpottaa hyökkäilyä, mutta henkilökohtainen avustaja on poikkeus. Kun hyvä avustaja sairastuu, on omaishoitaja tänä päivänä pahassa pulassa - karkeammin sanottuna kusessa! Vielä joitakin vuosia sitten oli työvoimahallinnon sivuilla avoin CV-netti, josta voi soitella työtä vailla olevia ihmisiä läpi. Yleensä, kun yhden päivän laittoi soitteluun, niin kelvollinen sijainen löytyi.

Vaan sitten tulivat pervot! Ne peräkammarien lahjat maailman naisille. Soittelivat naispuolisille työnhakijoille ja ehdottelivat milloin mitäkin. Yleensä jopa minun kirjoittamanani painokelvotonta. Ensin hävisivät cv-netistä puhelinnumerot. Etsintätyöhön syntyi yksi lisäpäivä, koska sähköposti ei ole niin nopea kuin puhelin. Ja lopulta koko cv-netti muuttui suljetuksi, ja sisään kirjautumiseksi täytyy rekisteröityä. Rekisteröityminen puolestaan edellyttää, että on y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus. Ei kelpaa henkilötunnus ei.

Jää kaksi vaihtoehtoa. Ensinnä voi laittaa ilmoituksen mol.fi -sivustolle: "Halutaan työntekijä henkilökohtaisen avustajan sairausloman sijaiseksi. Sairausloma alkoi eilen, se kestää kolme päivää. Aloittaa voisi heti. Jos sairaus jatkuu, voi työkin jatkua." No eihän tällaiseen kukaan ehdi vastata. Jos loma kestääkin vaikka viikon, ehtii siihen yleensä reagoimaan yksi tai kaksi halukasta. Toisella selkä kipeä, ei voi nostella. Ja toinen on juuri valmistumaisillaan oleva hiljainen ja hönöttävästi puhuva poika. Vaimo enempi naisavustajista, kun pitäisi siellä uimahallissakin kulkea naisten osaston kautta. Vasta toisella viikolla yleensä löytyy ensimmäinen, jonka voisi kuvitella selviytyvän perheessämme. Ja tulevan kanssamme toimeen. 

Toinen vaihtoehto on, että soittaa työvoimatoimiston työnantajapalveluihin ja pyytää sieltä puolenkymmenen ehdokkaan puhelinnumerot. Niistä yleensä aina joku oli kelvollinen, tuli toimeen kanssamme sekä pystyi ja halusi tekemään lyhyitäkin pätkiä. Tällä systeemillä meillekin tuli nykyinen avustaja, joka pian on ollut jo kolme vuotta. Vaan taas on toiminta tiukentunut. Työvoimatoimisto ei ainakaa meidän suunnalla anna ehdokkaiden numeroita. Hyvin ystävällisesti kartoittaa tilanteen. Lupaa soittaa sopiville ehdokkaille ja antaa yhteystietomme. Virkailija vieläpä soittaa ja kertoo ehdokkaiden nimet, että nämä ottavat teihin yheyttä. Muutenhan tämä toimisi, mutta kun eivät ne soita! Ei ole ihme, jos ihmisiä on työttömänä!

Vaan aina löytyy pelastus. Kaupungin vammaispalvelu on kaupungissamme onneksi kilpailuttanut palveluntarjoajat, ja lyhytaikaiset lomantekijät saadaan tilata palveluntuottajalta. Useimmitenhan esimerkiksi tavan flunssa kestää vain muutaman päivän, mutta jos on vähääkään syytä epäillä taudin jatkuvan pitempään, on omaishoitajan syytä ryhtyä voimallisiin toimiin HR-osastonsa aktivoimiseksi! Kestääpähän aktiivisuus yllä ilman rannekkeita.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla