Hyvät herrat Helsingin herrat,

Me täällä itäisessä Suomessa taidamme olla aikamoisia epäisänmaallisia veroja kiertäviä salakuljettajia ja rikollisia. Hyödynnetään elintasokuilua ja heikkoa ruplaa se, mikä muilta kiireiltämme ehditään. Tai eihän me oikeasti kovasti rikolliseksi itseämme tunneta, mutta nuo teidän kaavailut saavat meidät välillä itsemme sellaisiksi kyllä tuntemaan. Väliin saamme lukea lehdistä, että bensan haku pitäisi kieltää kokonaan. Siitä kun ei jää mitää kotimaan kirstuun. Me kuitenkin säästämme useimmiten viimeisiä senttejämme, kun harrastamme tätä omaa verosuunnitteluamme. Meillä ei ole osinkotuloja, joita voisimme kierrättää Cayman-saarten kautta. Ja vielä suurempia rikollisia olemme, kun tuomme aina bensanostoreissuiltamme kartongin tupakkaa. Sen minkä laki sallii. Ja eihän sitä voi kieltää, että Itä-Suomessa on jonkin sortin harmaat tupakkamarkkinat. Aikamoinen osa noista tupakoista nimittäin menee myyntiin eikä omaan käyttöön, niin kuin lain kirjain edellyttäisi.

Nyt te, hyvät herrat - ja varmasti jokunen rouvakin joukossa - olette suitsimassa tätä toimintaamme. Ymmärrän ajatuksen kansantaloudellisen merkityksen niin verokertymän kuin terveyden edistämisen näkökulmasta. Äkkipäätä kuulostaa norsunluutornista katsottuna ihan hyvältä, mutta katsotaanpa, miltä asia täältä ruohonjuuritason salakuljettajan vinkkelistä näyttää. Nyt tavalliset suomalaiset, isät, äidit, naapurin tytöt ja pojat kuskaavat yksittäisiä tupakkakartonkeja rajan yli ja myyvät niitä sitten ystäväpiirissään. Käyvät samalla toistensa luona kylässä ja vaihtavat kuulumisia, juovat joskus jopa kahvia pikkusormi pystyssä. Ovat kilttejä toisilleen.

Jo nyt on todettu, että venäläisten tuontirajoitusten maassaolovuorokausiin perustuva valvonta on lähinnä nimellistä. Heidän touhunsa on kuitenkin kestänyt suhteellisen marginaalisena, kun ei ole ollut riittäviä markkinoita. Jos nyt kaavailtu 20 tai 24 tunnin sääntö ulotetaan kattamaan suomalaisten tupakan tuontia, Karkaa tilanne käsistä. Veli venäläinen tulee aamulla maahamme kassi täynnä kauppatavaraa. Kertoo palaavansa kotimaahansa kolmen päivän kuluttua. Käy Suomessa, myy ostoskeskuksen parkkipaikalla niin tupakat, viinat kuin ehkä nuoremmat myös itseään. Ja palaa illalla kotiin. Enää ei olla ystävien kesken. Ja mahdollisesti lähtöpäässä joku ohjailee toimintaa palkkaamalla ihmisiä kaupankäyntiin. Ollaan jo hyvin lähellä rankempaa rikollisuutta.

En mene sanomaan, kumpi sitten olisi parempi. Toisaalta käy mielessä, että eihän taannoin kielletty voitakaan Ruotsista tuomasta, kun se oli niin halpaa. Lappeenrannasta saakka tehtiin linja-automatkoja Haaparantaan, kun voi ja moni muukin tavara oli niin halpaa. Eihän se voikaan ole terveydelle oikein hyväksi ja varmasti veromarkat jäivät Ruotsiin. Joten, älkää viekö meiltä Itä-Suomen ihmisiltä ja tullin henkilökunnalta tätä molempia viihdyttävää kissa ja hiiri -leikkiä! Kyllä maamme ongelmat ovat jossain isommassa.

Ilkka Pirhonen

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (10)

Imatran mies
11/10 | 

Kylläpäs oli huono teksti. Jos suomalainen tupakka on liian kallista niin sitten se kannattaisi lopettaa

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014
12/10 | 

Tupakan poltto kannattaa lopettaa ennen kaikkea terveydellisistä syistä. Taloudellisesti ajatteleva ihminen, homo ecomicus, vaan tahtoo toimia siten, että se optimoi kulujaan. Ja rajalla vallitseva tilanne, josta kirjoitin, on täysin muista kuin minusta johtuva. Toki pahoittelen sitä, jos tyylini kirjoittaa vallitsevasta tilanteesta ei miellyttänyt. Hyvää kevättä kuitenkin sinne kotiseutu-maakuntaan. 

Länsirajalta
13/10 | 

Met täälä länsirannalla olhan jopattu joskus vuosisaan vaihteesta 60-luvulle ja suohan kyllä se ilo itärajan asukeille.
Ei muutako lykka till

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014
14/10 | 

Kiitos myötätunnosta idän ihmisiä kohtaan. Ainahan se tahtoo olla, että rajan pinnan ihmiset pyrkivät hyödyntämään hintaeroja. Niinhän ne tekevät naapuritkin. Kun rupla oli vahvempi, kävivät sikäläiset Suomesta ostamassa autoihin renkaita ja meillä taputettiin käsiä, että hyvä hyvä. Nyt on toisin päin.

Niin on
15/10 | 

Epäreiluja aikeita. Itse en polta, mutta minusta on silti väärin antaa "tupakkabisnes" ulkomaalaisten ammattilaisten käsiin. Itse olen joskus tuonut tutuille tuliaisiksi kiitoksena jostakin avusta. Ei ole sekään tasapuolista, että EU Virosta saa sitten edelleen kuskata tupakkia entiseen malliin.

eipä vääristellä
17/10 | 

Ei ne kaikki suomalaiset jobbarit ole epäammattimaisia eikä kaikki venäläiset ammattimaisia... tässä nyt luodaan väärää kuvaa "paha venäläinen ammattirikollinen" vs. "suomalainen vain kavereille ja tutuille kuskaaja". Molemmissa on molempia. 

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014
18/10 | 

Olet aivan oikeassa. Myös suomalaisten joukossa on ammattilaisia ja venäläisissä niitä, jotka eivät tuo mitään myytävää. Vietän aika ison osan ajastani tuossa rajan takana milloin missäkin asioissa ja tunnen aika paljon sikäläisiä. Jo nykyisellään toimii järjestelmä, jossa sijoittaja antaa mummoille kauppalistan, rahaa ja linja-autolipun Suomeen ja takaisin. Mummo käy tavarat ja sijoittaja myy. Mummolle jää joku palkkio päivän työstä. Siellä päin on paljon suomalaisia parempi valmius siirtyä myös johdettuun pimeään torimyyntiin. Ja Vaalimaalla on jo nykyisellään nähtävissä, että myynti ei pysähdy pelkästään tupakkaan. Se pahin on, jos tupakan askia isompi tuonti Venäjältä Norjan tapaan kiellettäisiin kokonaan. Se olisi käytännössä sama, kuin sanottaisiin rikollisille, että tässä teille bisnesrako. Alkakaa touhuta. Eikä veisi pitkään, kun alkaisi jälleen pimeää tupakkaa virrata markkinoille. Eli kyllä vapaa lainsäädäntö tässä yhteydessä ehkäisee rikollisuutta, ainakin ammattimaista. Niin, tuohon täyskieltoonhan meillä olisi jo nyt mahdollisuus. Suomen lain mukaan niissä tupakoissa pitäisi olla vaarallisuudesta ja pitoisuuksista kertovat tekstit sekä suomeksi että ruotsiksi. Venäjän tupakassa ei niitä ole, mutta kun tulli ei onneksi ole tähän lähtenyt puuttumaan. Tällä olisi työllistävä vaikutus rajan takana. Kekseliäs venäläinen laittaisi tarrakoneen pyörimään ja kopioisi suomalaisesta savukeaskista tarpeelliset tekstit, ja joku eläkemummo liimaisi joka askiin oikeat tarrat. 

jahas
19/10 | 

Näinhän se on mutta ihan oikeessa on tekstin kirjoittaja siinä että kyllä se salakuljetus tulee lisääntymään ja menemään ammattimaisempaan suuntaan jos rajoitukset astuu voimaan. Joku keksii aina bisnesidean ja reitin toteutukselle ja tukijoita löytyy aivan varmasti. Miks ottaa itse riskiä jos joku tuo tupakat valmiiksi rajan yli ja halvalla.

Kanahaukka njet
20/10 | 

;Löysin blogisi hiljattain ja jäin kohta koukkuun.  Kirjoittelet selkeästi ja siten ettei tarvii moneen kertaan lukea ja miettiä, jotta mitähän se nyt meinaa?

Mutta tuosta tupakkiasiasta, niinhän se on että täyskielto se vasta markkinat luo. Muistellaanpa vaikka kieltolain aikoja. Lienee muutamankin vieläkin varoissaan olevan suvun pesämunat siihen aikaan kerätty.  Ja aina sitä rajoista on hyötyä etsitty. Silloin kun ei ole sapeleita sen yli kalistettu. Enkä tarkoita nyt pelkkiä kotimaamme rajoja, niitähän on maailma täynnä.  Eikä valitettavasti mitään Rauhanrajoja kaikki.

Joten minun puolestani entinen käytäntö kelvatkoon, sauhuttelijoita kumminkin piisaa paheksutaan kuinka paljon tahansa. Kadehtijat lukekoot ajatuksella tuon aiheen aloituksesi. Totta se on. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla