Taas on vuosi vierähtänyt siitä, kun meidän perheessä edellisen kerran jännitettiin noita vaimon kuntoutuksia ja terapioita. Tai tarkemmin sanottuna sitä, että mitä Kela myöntää. Prosessi sinänsä lähti jo joulukuun puolella liikeelle. Kalenterissa luki, että tilaa vaimolle lääkäriaika vuosikontrollia varten. Eihän se onnistunut, kun eivät kuulemma voineet myöntää aikoja tammikuun ensimmäiselle viikolle, kun ei ole montaa lääkäriä töissä tuona aikana. No, soitto tammikuun toisena päivänä toi tuloksen, ja lääkärissä käytiin viime viikolla.

Oli kerrankin vähän iäkkäämpi lääkäri paikalla, ja iän tuoma kokemus näkyi toiminnassa. Ei turhia hötkyillyt eikä esittänyt yhtään enempää kuin mitä oli. Muutaman varsin yleisluonteisen kysymyksen vaimon tilasta teki. Sitten tarkistettiin lääkitys, että on kohdillaan. Vielä kysyi, että onko mitä muutoksia kunnossa, mistä haluaisimme kertoa. Kun ei ollut, totesi, että eiköhän tämä ollut tässä, täällä on näitä vanhoja lausuntoja, niin minä näistä näen, että miten se on ollut. Eli lääkäri oli realisti. Aiemmin, kun on ollut näitä nuoria lääkäreitä, niin yleensä on aloitettu kysymyksellä, että mikä se teillä on vaivana. Minä sitten ensiksi selitän, että lääkärinlausunto tällaista kuntoutushakemusta varten pitäisi saada. Sitten selitän, että millainen lausunto. Seuraavaksi lääkäri muuttuu tärkeäksi. Tekee kysymyksiä ja tutkii - ihmistä, jonka papereihin on juuri tutustunut noin kaksi minuuttia. Ja ellen erikseen muista mainita, että ota sieltä joku paikkansa pitämätön kohta pois, niin se toistuu vuodesta toiseen lausunnossa. No, nyt vaikutti, siltä, että tulee asiallinen paperi, kun on muutokset otettu huomioon.

Seuraavaksi minä sitten täyttelen lomakkeen ja vastailen samoihin kysymyksiin kuin ennenkin. Miten sairaus rajoittaa työntekoa ja muuta elämää. Sitten kerron millaista kuntoutusta haetaan ja miksi. Eikä vastaukseksi riitä, että kun lääkäri suosittelee. Sinänsä ihan asiallisia kysymyksiä, mutta voisihan lomakkeessa olla sellainenkin, että rasti ruutuun "katso viime vuotisista papereista, mikään ei ole muuttunut". Luulisin tietojen löytyvän tietokoneelta, ettei tarvitsisi viimevuotista lomaketta esille kaivaa. Lääkärinlausunnon voisi lähettää suoraan terveyskeskuksesta Kelaan, mutta olen oppinut, että on parempi tilata ne tähän itselle. Ja sitten, kun asiasisältö on tarkistettu ja oikeaksi havaittu, niin itse toimitta Kelalle. 

Vielä tarvitaan terapeuttien lausunnot. Terapeutit ovat olleet niin loistavaa porukkaa, että homma pyörii ihan huomaamatta. Lähettävät lausuntonsa omia aikojaan Kelaan ja homma toimii. Joskus niitä tavoitteita yhdessä tuumaillaan, mutta muuten ei puolisoa hommassa tarvita.

Kun tämä kaikki on saatu tehtyä, odotellaan pari kolme kuukautta jännityksen vallassa. Ja arvuutellaan, että miten poliitikkojen päätökset konkretisoituvat pienen ihmisen elämään vaikuttaviksi päätöksiksi ja käytännön toimiksi. Kelan virkailijat ovat tähän saakka onnistuneet tasapainoilemaan hämmästyttävän hienosti kansan ja poliitikkojen osin ristiriitaisten vaatimusten paineessa. Nyt hieman hirvittää, että vieläkö onnistuu. Keväällä nähdään.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla