Oltiin vuosi sitten vaimon kanssa kirpputorilla. Niin kauan kuin olemme tunteneet, hän on tykännyt käydä kirpparilta vaatteita ostamassa. Sama meno on jatkunut myös sairastumisen jälkeen. Itse asiassa vaimo ostaa käytännössä kaikki vaatteensa itse kirpputorilta. Ja tyyli on säilynyt entisellään. No, tällä vuoden takaisella retkellä oli sitten eräällä osastolla hiuspanta, jossa oli söpöt nallenkorvat. Nappasin pannan päähän, katsoin vaimoa ja aloin hyräillä "jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt...". Vaimoa tilanne huvitti. Olin jo laittamassa hiuspantaa takaisin, kun vaimo alkaa selittää, että osta se. Minä pistin hanttiin, että hassuhan tämä oli, mutta emme tällä kyllä mitään tee. Kun vaimo itsepintaisesti esitti, että osta, niin totesin, että jos puolellatoista eurolla saa hetkellisen hyvän mielen toiselle, niin uhraus ei ole suuri. Panta korvineen tuli ostettua.

Vaimon halvaantunut oikea käsi on spastinen, mikä lyhyesti ja hieman yksinkertaistettuna kerrottuna tarkoittaa, että käsi on jäykistynyt tiettyyn asentoon eikä liiku. Spastinen käsi saattaa olla ajoittain kivuliaskin, kun lihas pyrkii vastustamaan kaikkea liikettä. Tätä jäykkyyttä ja mahdollisesti esiintyvää kivuliaisuutta fysioterapeutti pyrkii ehkäisemään omilla kuntouttavilla toimillaan. Olemme havainneet, että päivittäinen liikuntarajoitteisten henkilöiden kuntoiluun tarkoitetun erikoiskuntopyörän käsien kuntoiluun tarkoitetun laitteen käyttö vähentää spastisuutta. Vaimo mielellään sitä päivittäin polkeekin. Mutta vielä jää tekemistä minullekin. 

Minä joka ilta taivuttelen tuon liikettä vastustelevan ranteen suoraksi ja laitan yllä olevassa kuvassa näkyvän lepolastan yöksi käteen. En tiedä, mihin juttu perustuu, mutta lepolastan säännöllinen käyttö vähentään käden päivittäistä jäykkyyttä yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa. Vaikka kuntolaitteen käsillä polkeminen rentouttaakin kättä, se on silti illalla usein lastanlaittovaiheessa kivulias. Ja tässä kohtaa astuvat taas nuo nallekorvat kehiin.

Ei nimittäin vienyt kauaakaan niiden ostamisesta, kun hoksasin voivani hyödyntää niitä lastan paikoilleen laitossa. Usein sen kaltaiseen aivoverenkierron häiriöön, jollainen vaimollani on, kuuluu nauraminen. Ihmistä naurattaa enemmän ja useammin kuin terveenä ollessaan. Naurulla reagoimisen kynnys ikään kuin laskee. En tiedä, mistä on kysymys, mutta jos tätä joku asiaa tunteva lääkäri lukee, niin kerro meille tuolla kommenteissa. No takaisin asiaan. Lastaa laittaessa käsi on usein kivulias. Ja yleensä vielä kivuliaampi, jos vaimo keskittyy johonkin muuhun kuin käteensä. Ja vastaavasti lihas on rennompi, vähemmän jäykkä ja kivulias, jos häntä naurattaa. Eräänä iltana, kun käsi oli erityisen kipeä, oivalsin hyödyntää noita kahda edellä mainittua asiaa. Kehotin vaimoa lopettamaan tv:n katsomisen hetkeksi ja keskittymään käteensä. Seuraavaksi nappasin hiuspannan päähäni ja totesin, että nyt nallekarhu laittaa käden lastaan, ettei yhtään satu. Vaimo oli tikahtua nauruun, ja minä tunsin sormissani, kuinka käsi ikäänkuin suli rennoksi. Alta aikayksikön ranne oli suora, ja voin laittaa lastan paikoilleen.

Tapahtumasta on jo reilusti yli vuosi, mutta edelleen nallenkorvat päässäni saavat vaimon hyvälle mielelle ja useimmiten nauramaan ääneen. Ja aina käsi rentoutuu. Ostos on ollut hintansa väärti. Tämä on niitä omaishoitajuuden pieniä iloja.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (4)

Hoidettava kohta itsekin.
5/4 | 

Hauska tarina ja samalla tärkeä toimenpide on kyseessä. Jaksamista teille molemmille.

Aili Inkeli
7/4 | 

Tuota noin.. kun kerran julkisuuteen kuvasi laitoit nallekorvien kera, niin ehkä on luvallista sanoa, ettei vaimosi ole ainoa ketä naurattaa :D Mahtavaa, että naurun voima toimii!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla