Kirjoitukset avainsanalla juopottelu

Vaikea sanoa, mistä se oikein alkoi, mutta minun ja vaimoni kohtaaminen on ollut kuitenkin niin monisäikeinen, että romantikkona voisin kysellä, että missähän se onkaan se ensimmäinen siemen kylvetty. Minä olen kotoisin Simpeleeltä ja rakas vaimoni Kiteeltä tai laskentatavasta riippuen Joensuusta. Eli meidän kohtaamisemme ei ole itsestäänselvyys. Valaistaan ystävänpäivän kunniaksi hieman vaihtoehtoja.

1986 asuin Lappeenrannassa ja velipoika oli keikkahommissa Porvoossa. Olin marraskuussa vaihtanut työpaikkaa nyt jo kartalta poistuneeseen Finoiliin. Joulun alla olimme velipojan kanssa sopineet, että menemme viimeisenä viikonloppuna ennen joulua Hotelli Lappeen yökerhoon juhlimaan eli juopottelemaan. Se joulukuu oli todella kylmä. Pakkanen pyöri viikkosotalla kolmessa kympissä. Olin koko perjantaipäivän pyörinyt ulkona turkishaalarit päällä ihmisten autoja liikkeelle taikomassa, akkuja vaihtamassa tai hinaamassa korjaamolle. Velipoika tuli Porvoosta kahden maissa. Kertoi käyvänsä Simpeleellä vaihtamassa puhtaat vaattet. Sovimme, että tapaamme huoltiksella. Minua hieman vilutti.

Viiden aikaan veli sitten sovitusti saapuikin. Minua vilutti tosi paljon. Menimme kämpilleni, jossa mittasin kuumeen: 38 ja risat. Soitin yökerhoon, että ei meistä ole tulijaksi, perukaa pyötävaraus. Painuin tunniksi kaulaa myöten kuumaan kylpyyn. Kylvyn jälkeen totesimme, että kun kerran on pohjapullot ostettu, niin nautitaan ne nyt ainakin ja tarinoidaan. Kolmevarttinen Johnny Walker ja saman kokoinen Campari! Niiden jälkeen totesimmekin, että voidaanhan sitä korttelikapakka Husaarissa pyörähtää. Tuumasta toimeen, kuumekaan ei enää tuntunut niin vaivaavan.

Niin sitä sitten päädyttiin melkoisen hilpeällä mielellä kulmakuppilaan. Vaimo oli ollut tyttökavereidensa kanssa iltaa viettämässä samassa kuppilassa. Tupa täynnä ja miehiä paljon enemmän kuin naisia. Tästä johtuen hän oli kertomansa mukaan ollut ainakin tunnin yhteen menoon tanssimassa tullessaan pöytään ja todetessaan kavereilleen, että nyt pitää tulla vähintään lumimies hakemaan ennen kuin lähden tanssimaan. Niin kuuma, että pitää vähän aikaa jäähdytellä. Ei mennyt kuin pari minuuttia, kun paikalle horjui Pirhonen pirunmoisessa laitamyötäisessä, mutta siitä huolimatta kohteliaasti tiedusteli: Iltaa neito, mitenkä olisi tuokio tuolla tanssin pyörteissä. Kuultuaan kielteisen vastauksen ja lisähuomautuksen, että on niin kuuma, jotta pitää hetki jäähdytellä, oli Pirhonen siihen todennut, että minä olen sellainen Lumimies, joka jäähdyttää ympärillään vaikka minkä. Minä istun tähän viereen viilentämään sinua. Näin vaimo jälkeenpäin kertoi ensitapaamisemme saaneen alkunsa. Tai ei se sitten ollutkaan ensimmäinen kerta, kun vähän oltiin asiaa selvitelty. Mutta ei mennä asioiden edelle. Hetken jäähdyttelyn jälkeen siirryimme tanssimaan. Ja heti alusta saakka ihmettelimme, kuin tutun oloisia toisillemme olimme. Ihan kuin olisimme tavanneet joskus ennenkin! Puoli tuntia siinä meni elämäntarinoitamme kerratessa. Sitten vaimo totesi, että hei, sinä olet se vaalea, kiharatukkainen poika Simpeleen Unionilta. Se jolla oli punainen lippis ja jonka kanssa oli mukava tarinoida. Muistan katsoneeni tyttöä silmiin, kun lamppu syttyi: ja sinä olet se prätkätyttö. Vaimo oli nimittäin käynyt 70-luvun lopulla viikot Helsingissä töissä ja ajoi 250 kuutioisella moottoripyörällään joka viikonlopuksi kotiseudulleen Joensuuhun kavereidensa luo. Ja pysähtyi huoltiksellamme taukoa pitämään - ja juttelemaan kanssani. 

Pari kuukautta meni, kun olin jälleen samassa kapakassa. Tällä kertaa limulinjalla ja tanssimassa. Puhelinkioskin kokoisen miehen vierestä vaaleatukkainen kaunis nainen sähkönsinisessä villapaidassaan hymyili viehkosti aina minua katsoessaan. Mieleni olisi tehnyt hakea tanssimaan, mutta kun se poikakaverinsa oli aika iso. Sitten tapahtui ihme! Kävelin tytön ohi kun hän yht'äkkiä pysäytti matkansa sanoen seis, oletko ukkomies. Vastasin, että en valitettavasti ole, mutta siihen suuntaan olisi pyrky. Hyvä, istu sitten tähän ja pelasta meidät. Ilmeni, että iso mies oli ukkomies, joka yritti iskeä vaaleaa kaunokaista. Epätoivoisesti. Jäin pöytään ja minulle kävi vähän kuin Rosvo-Roopelle, jonka sydän ommeltiin kiinni samalla kuin paidan nappikin. Päädyin tytön luo ja tuosta illasta olemme asuneet yhdessä. Tuossa se tyttö istuu sohvalla vieläkin. Yhtä nättinä, mutta tanssikunnoltaan jo aika paljon huonompana. Ja melko pian tuon ensimmäisen illan jälkeen hän kertoi minulle myös tuon joulun alla tapahtuneen toisen tapaamisemmekin, josta itselläni oli varsin hatarat muistikuvat.

Epilogi

Vuosi vaimon sairastumisen jälkeen soitin erään asian tiimoilta inttikaverilleni, jonka olin viimeksi tavannut aliupseerikoulussa. Tiesin hänenkin olevan Kiteeltä kotoisin. Tarinoitiin asiaa ja vaihdettiin kuulumisia. Tiesin kaverin olevan Kiteeltä kotoisin, joten kerroin hänelle myös vaimostani. Siis kenen kanssa olen naimisissa ja mikä on vaimon nykyinen tilanne. Kaveri heti totesi, että ai se sama tyttö, joka oli kurssijuhlassamme narikassa töissä. Minä hämmästyneenä hetken yritin väittää vastaan, mutta kaveri todisteli niin aukottomasti asian, että uskottava oli. Puhelun jälkeen selvitin asiaa vaimon kanssa. Vaillinaisesta kommunikointitaidostaan huolimatta sain selville, että näin oli ollut! Eli tiemme kohtasivat kolmasti ja sitten neljännellä kerralla päädyimme nähtävästi loppuiäksemme naimisiin. Joskus tällaisia ajatuskulkuja pyöritellessä tuntuu uskomattomalta, kuinka elämän polut voivat viedä kahta ihmistä koko ajan eteenpäin samaan suuntaan, kunnes ne polut vihdoin yhtyvät ja jatkuvat pitkänä, mäkisenä, mutkaisena ja kivisenä hamaan tulevaisuuteen, kohti auringon laskua.

Hyvää ystävänpäivää kaikille. Poluistanne riippumatta.

Ilkka Pirhonen
omaishoitaja
cooking.snowman@gmail.com

Vaimo 

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tv-maailma on ihmeellinen. Kun se jostakin formaatista innostuu, niin samaa tuntuu tulevan kaikilta kanavilta ja kaikissa maissa.  Kymmenen vuotta sitten olivat pinnalla kaikenlaiset tietokilpailuohjelmat. Sitten tuli selviytyjiä mikä missäkin. Välillä tanssittiin tähtien kanssa milloin jäällä milloin tanssiparketilla. Tuntuu, että ohjelmantekijöiden oma mielikuvitus on.

Tämän talven juttu tuntuu olevan viinan kiroilla itsensä ruoskinta. Kaikki alkoi tipattomasta tammikuusta. Ja ainakin kevääseen saakka kilvoitellaan ilman viinaksiin tarttumista. En minä ymmärrä. Minun suhteeni alkoholiin ja etenkin olueeseen on aina ollut hyvä ja mutkaton. Olen tykännyt tarpeen tullen juoda niin viinaa kuin oluttakin. Kun vaimo oli 2008 syksyllä teho-osastolla, ja kuoleman mahdollisuus oli suurempi kuin eloonjääminen, olin minäkin aika hajalla. Joku toinen olisi tuossa tilanteessa rukoillut, toinen hakenut lääkäriltä reseptin rauhoittavia tai unilääkkeitä. Minä hain kaapista ison pullon kaverin tuomaa pirtua. Oltiin vaimon kanssa aikaisemmin käytetty sitä tahranpoistoaineena. Nyt join sitä joka ilta sen verran, että kroppa alkoi osoittaa tarvetta vaipua unten maille. Joka ilta niin kauan kunnes selvisi, että vaimo jää henkiin. Sinänsä ihmeellistä, että tuossa tilanteessa nuppi pelasi varsin selvän oloisesti. Niin omasta kuin muidenkin mielestä.

Eikä se siihen jäänyt. Vaimo oli yhteensä puoli vuotta sairaalassa ennen kotiutumistaan. Varmasti tuli viinaa juotua normaalia enemmän. Oli hirmuinen huoli toisaalta vaimosta ja toisaalta ylipäätään siitä, kuinka elämä alkaa järjestymään. Loppuajasta alkoi jo itseänikin pelottamaan, että mitenkähän tämän saa loppumaan, kun vaimo tulee kotiin. Rakkauden voima on kuitenkin ihmeellinen. Kun vaimo kotiutui, tissuttelu katkesi kuin seinään. Vuosi meni muutamalla saunakaljalla. Ilman minkäänlaisia ongelmia

Ajan mittaan tilanne on normalisoitunut. Saunakaljat on tullut otettua. Ja aika useasti pullo pari olutta viikollakin, vaikkei saunaa olisi ollutkaan. Mitä ihmisten puheita kuuntelee, niin ei mitenkään tavatonta suomalaisten miesten keskuudessa. Viime syksynä kuitenkin luikerteli käärme olutparatiisiini! Aloitin liikunnan harrastamisen jälleen kymmenen vuoden tauon jälkeen ja ryhdyin käymään crossfit-salilla. En ajatellut silloin muuta kuin oman jaksamisen paranemista, kunnon kohoamista ja mahdollista painon putoamista. 

Vaan kuinkas kävikään? Ensin jäivät oluet pois salipäivää edeltävältä illalta. Sitten ei maistunut enää viikolla ollenkaan. Saunan jälkeen toki kaksi kolme pullollista tuhtia belgialaista puolusti paikkaansa. Vaan vuodenvaihteen jälkeen loppui sekin. Ei vaan ole tehnyt yhtään mieli. Tammikuussa join yhden pullollisen olutta saunan päälle ja heti seuraavana aamuna tunsin, etten ollut niin levännyt kuin normaalisti. Ilmiö, jonka olin havainnut jo aiemminkin: kun on promilleja veressä, uni ei ole hyvää ja syvää.

Tarinaan ei sisälly mitään opetusta tai osoittelua. Vain oma mielipiteeni: Ilman oluttakin pärjää, ja olo saattaa olla jopa parempi. Kuitenkin olen sitä mieltä, että kohtuullisesti käytettynä alkoholi on oikein hyvä renki. Ja kunnon perskänni pari kolme kertaa vuodessa tekee ihan hyvää! Silloin kun vaimo on perhehoidossa.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (0)

Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Blogiarkisto

Kategoriat