Jukka Raitanen lauloi otsikon sanoin levyllä vuonna 1977. Olin 18, ja sanat kolahtivat. Nyt mielen valtaa ajatus häkkilinnusta.

Olen 55-vuotias ja vapaa tekemään ihan mitä tahansa. Tietyin rajoituksin, jotka omaishoitajuus tuo tullessaan. Ja omaishoitajuuden olen itse valinnut. Niinpä olen myös aika hyvin keksinyt keinot tuon tunteen pois pyyhkimiseen. Yksi niistä on moottoripyörä.

Viime viikonloppuna vaimo oli perhekodissa, ja minut valtasi jälleen kerran tuo alussa mainittu kulkemisen halu. Soitin ystävälleni maisteri Siiskoselle Joutsenoon. Kutsuin itseni kahville lauantaiksi. Joensuusta ajaa 230 kilometrin matkan Joutsenoon noin kolmessa tunnissa, mutta minä päätin oikaista Venäjän kautta. Ensin Sortavalaan, sieltä Lahdenpohjan kautta Hiitolaan ja lopuksi Melnikovon läpi Svetogorskiin ja Joutsenoon. Niin, meillä vanhoilla ukoilla täällä itärajalla on aika monella vuosiviisumi Venäjälle, joten tämmöinen onnistuu melko vaivattomasti.

Lauantai-aamu valkeni mukavan aurinkoisena, kun puoli seitsemältä suunnistin kohti Niiralan rajanylityspaikkaa. Rajamuodollisuudet sujuivat tosi ripeästi molemmilla puolilla. Venäjän rajavirkailija viittoi vielä ajamaan passintarkastukseen ohi autojonojen. Kun kiittelin asiasta, niin tyttö tuumasi, että tiedän sinulla olevan noissa varusteissa tosi kuuma paikallaan ollessa. Oli kuulemma itsekin motoristi! Huhu Facebookissa oli kertonut Sortavalassa olevan markkinat, joten sinnehän minäkin suunnistin. Ei siellä mitään markkinoita ollut, vain tavallinen toripäivä. Näin kertoivat myyjät. Kun myytävänä oli lähinnä minulle tarpeettomia vaatteita, suuntasin tien päälle.

Sortavalan ja Lahdenpohjan välinen tie on erittäin kaunis maisemiltaan. Kunnoltaan tie on meikäläisen kantatien veroista öljysoratietä, jota reunustavat pääosin suomalaisten rakentamat, nyt jo harmaantuneet talot. Kylätaajamien kohdalla saattaa nähdä uudempiakin taloja. Kun osaa katsoa metsittynyttä peltoa luonnonmaisemana eikä piloille laskettuna viljelysmaana, niin tienvarsinäkymät ovat välillä silmiä hivelevän kauniita. Lahdenpohjan ja Hiitolan välillä tie muuttuu soratieksi. Kun teitä ei suolata, onneksi, niin raskaan liikenteen nostattama pöly oli välillä niin sankkaa, että oli lähes pysähdyttävä. Tietä ei yksinkertaisesti nähnyt.

Karjalan tasavallan muututtua Leningradin oblastiksi eli lääniksi päällystetty ja päällystämätön tie vaihtelevat pääosan ollessa kuitenkin hyvää öljysoratietä. Maisemaa kaunistavat nyt lukuisat pienet lammet, järvet ja joet sekä niiden rantoja reunustavat vehmaat lehtomaisemat. Monet joet ovat Vuoksen sivujokia. Motoristin nenään tuoksuivat tässä vaiheessa jo koivulla lämmitettyjen saunojen savut.

Olihan lauantai-iltapäivä. Melnikovo eli suomalaisittain Räisälä oli viimeinen varsinainen pysähdyspaikka. Sen jälkeen oli koko retken vaativin osuus. Ihan kuin olisi suomalaista huonoa metsäautotietä ajellut! Kyydissä ollut paketti irtosi eräässä mutkassa kiinnityksistään, muljahti takapyörän väliin ja oli suistaa minut metsikön puolella. Nautinnollisten kilometrien jälkeen saavuin Svetogorskiin. Tankki täyteen halpaa (65 senttiä/litra) venäläistä bensaa ja sitten takaisin Suomeen. Suomen tullista soitin maisteri Siiskoselle, että laitahan kahvit tulille.

Kahvit juotiin ja kuulumiset vaihdettiin. Takaisin kotona Joensuussa olin illalla klo 23, kilometrejä tälle päivälle pyörän mittarin mukaan 686. Olo oli väsynyt mutta onnellinen. Vapauden kaipuu oli taas vähäksi aikaa tyydytetty. Suosittelen tuolla Suomen rajan ja Laatokan välisellä alueella liikkumista kaikille, joille se vain on mahdollista. Luonnon kauneutta on paljon nähtäväksi. Seuraavalle päivälle tuo oman yksityisen nautinnon kokeminen aiheutti sitten moraalisen krapulan, mutta siitä ensi viikolla lisää.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla