Kirjoitin monta vuotta ruokablogia. Siksi olen päättänyt olla tällä foorumilla kirjoittamatta ruokaresepteistä. Nyt on kuitenkin pakko tehdä se säännön vahvistava poikkeus. 

Lähdin viime perjantaina heti aamusta reissun päälle. Vaimo jäi avustajan kanssa päiväksi, ja Mari sitten huolehti äidistään loppuajan ennen minun kotiutumista. Perjantainpäivän ruokana piti olla seitä ja wokkivihanneksia. Kun tulin kotiin, oli pöydällä avustajan kirjoittama paperilappu:

Herkkusei alá Jaana

 • sei kuutioina
 • öljyä ja soijaa kuumalle pannulle

Lisää kalat ja kypsennä

 • mausta
  • kurkuma
  • karam masala
  • cayennepippuri
  • sitruunamehua
  • ihan vähän suolaa

Minä hieman ihmettelin, että mikähän juttu tämä on, mutta en kuitenkaan vaimolta kysynyt. Maanantaina avustajan tultua töihin homma alkoi selviämään. Vaimo oli ilmoittanut avustajalle, että ei tykkää ennalta suunnitellusta vaihtoehdosta. Kertoi tietävänsä jotain parempaan. Vaikkei hän osaakaan puhua tai kirjoittaa, pystyy hän muutoin imaisemaan tällaiset asiat. Avustaja lupasi, että voidaan toki muuttaa suunnitelmaa, mutta sitten vaimon pitäisi osata kertoa tarkemmin mitä tehdään. Ei ollut kuulemma nokka kauaa tuhissut, kun vaimo oli innokkaana ryhtynyt kokkaamaan. On hän aiemminkin osallistunut ruuanlaittoon, mutta tämä taisi olla ensimmäinen itsenäinen suoritus.

Avustaja kertoi ruuan olleen erittäin maittavaa, mutta vaimon olleen sitä mieltä, että jotain siitä puuttuu. Ei kuitenkaan muistanut, että mitä. Minua alkoi hymyilyttää, sillä aloin päästä jyvälle asiasta. Katsoin vaimoon ja kysyin, että yrititkö tehdä haita thaimaalaisittain? Joo, joo, tuli vastaus heti!

Vaimo vietti joskus 80-luvun alkupuolella nimittäin kuukauden päivät thaimaassa. Eleli siellä tavan kansan parissa, mikä ei ollut siihen aikaan vielä niin tavanomaista, kuin tänään ehkä onkin. Kehui paikallisia ruokia ja hurmasi minut, kalan ystävän, laittamalla haita thaimaalaisittan. Olen yrittänyt etsiä ja kysellä tuntemiltani thaimaalaisilta, josko joku tietäisi reseptin. Yksi thai-kaupan myyjä kertoi tietävänsä ruuan, muttei löytänyt sille reseptiä. Vaimo kuitenkin korvasi hain pakasteseillä ja laittoi ruuan jotakuinkin seuraavasti.

Paloiteltu sei kypsennetään pannulla ja siirretään syrjään. Riisi kuullotetaan ja sen jälkeen haudutetaan kypsäksi pienessä määrässä vettä. Lisätään joukkoon kalakuutiot ja purkillinen ananaskuutioita. Käännellään pannulla sen verran, että kaikki ainesosat ovat kuumia. Maustetaan soijalla ja chilillä. Ja hirmu hyvää oli.

Eli aika paljonhan tuosta oli unohtunut! Positiivista oli kuitenkin vaimon yritys vaikuttaa tapahtumien kulkuun ja ruuanlaiton onnistuminen, vaikkei ihan sitä tullutkaan, mitä oli tarkoitus. Pitää minunkin joskus tuo herkkusei kokeilla.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla