Taas on se aika vuodesta, kun omaishoitaja-Pirhonen aktivoituu byrokratian palvelijaksi. On nimittäin aika pyöräyttää läpi jokavuotinen Kelan kuntoutusruletti. Tai paremminkin kuntoutusten hakeminen. Ensimmäinen Kelan kuntoutuspäätös oli kaksivuotinen, mutta sen jälkeen ovat olleet yksivuotisia. Kun ensimmäinen yksivuotinen päätös tuli, kiroilin, että luulevatko ne vaimon joskus tuosta paranevan. Sittemmin olen tajunnut, etteivät luule. On itse asiassa hyvä, kun päätös on vain vuoden pituinen, niin mahdolliset muutokset suuntaan jos toiseenkin ovat paljon helpompia toteuttaa. Ja ajan myötä olen oppinut myös täyttelemään nuo kupongit melkoisen kätevästi verkossa.

Mitä se ruletti sitten sisältää? Ensin on onnistuttava varaamaan lääkärille aika. Siihen on täällä Joensuussa tällä hetkellä varattava viikko aikaa. Yleensä viikon sisällä löytyy kahden viikon päähän vapaa aika. Ennen lääkäriin menoa kannattaa lukea edellinen kuntoutussuunnitelmaan liitetty lääkärinlausunto tarkkaan, sillä jos haluaa muutoksia kuntoutukseen, on niiden perusteet selvitettävä lääkärinlausunnossa. Samoin lääkärin on esitettävä anottavaa kuntoutusta lääketieteellisin perustein. On myös valmistauduttava kuvailemaan vaimon kunto. Eihän lääkäri sitä kovin hyvin pysty arvioimaan. Onneton kun näkee potilaan ensimmäistä kertaa elämässään ja aikaa arvion tekoon kaikkine esipuheineen on vain 20 minuuttia, ja kyseessä vaikeavammainen potilas. Lisäksi on osattava kertoa mitä paperia hakee. Meillä se on b-lausunto. Onneksi vaikeavammaisen korotettu hoitotuki on myönnetty toistaiseksi voimassa olevana. Muuten siihen tarvitsisi oman paperin. Tai ainakin lausunnon. Sitten, kun lääkärin lausunto on valmis, tarvitaan vielä terapeuttien lausunnot. Ne saadaan yleensä vaivattomasti, sillä toimittamalla lausuntonsa ajallaan terapeutti varmistaa oman leipänsä.

Sitten ei olekaan enää muuta vaivaa jäljellä kuin hakulomakkeen lähettäminen Kelalle. Sen täyttö käy nykyään tosi kätevästi netissä. Etenkin kun edellisvuoden hakemuksesta on kopio itsellä tallessa. Ei ihan kaikkea tarvitse miettiä alusta alkaen. Ensimmäisinä vuosina piti, mutta onneksi sairaalan potilasasiamies auttoi, vaikkei olisi enää hänen hommiinsa kuulunutkaan. Jos korotettua hoitotukea ei olisi myönnetty toistaiseksi voimassa olevana, siitäkin pitäisi tehdä oma hakemus. Ilman korotettua hoitotukea on turha odottaa noita kuntoutuksiakaan. Näin olen ymmärtänyt. Sitten ei muuta kuin odottamaan. Käsittelyyn menee noin kolme kuukautta eli yleensä päätös tulee aivan viime tipassa ennen entisen päätöksen  voimassaoloajan loppua. Meillä tuo aikaraja kulkee huhtikuun viimeisessä päivässä.

Kun kesälomasuunnitelmat on tehtävä jo hyvissä ajoin ennen huhtikuun loppua, tarkoittaa se, että myös laitoskuntoutusjakson ajankohta joudutaan päättämään jo paljon ennen päätöksen tuloa. Minä nimittäin pidän aina kesälomaa silloin, kun vaimo on laitoskuntoutuksessa. Pyörähdän viikon moottoripyöräretkellä Venäjän takamailla, niin unohtuvat nämä arkisen huolet. Niinpä jo näin tammi-helmikuun vaihteessa sovin alustavasti laitoskuntoutusta tarjoavan paikan kanssa tuon kuntoutusjakson ajankohdan. Lopullinen päätös tehdään sitten toukokuun ensimmäisinä päivinä. Toistaiseksi niin Kelan kuin kuntoutusta tarjoavan Kruunupuiston kanssa kaikki on sujunut loistavasti. Huomenna soitan terveyskeskukseen tilatakseni ajan. Siitä se taas lähtee. Uusi vuodenkierto.

Kommentit (3)

4/3 | 

Luin mielenkiinnolla blogiasi, Ilkka, ja tätä kuntoutusrumbaa Kelan kanssa. Tuttua asiaa. Aikanaan jouduin puhumaan ja kirjoittamaan isoilla kirjaimilla, ennenkuin sain miehelleni laitoskuntoutuksen aikana, joka sopi myös minulle. Pidin itse sitä kuuluisaa omaishoitajan lomaa samaan aikaan. Vahinko että nämä asiat on aina henkilöstä kiinni, siis siitä Kelan virkailijasta. Joko hän ymmärtää tai sitten hän pitää paragraafeista kiinni kiivaasti ja luulee olevansa oikeassa. Jouduin ottamaan yhteyttä moneen paikkaan, ennenkuin virkailija suostui antamaan pyytämäni ajankohdan mieheni kuntoutukselle. Tällä hetkellä ihmettelin, kun oma kuntoutukseni järjestyi ilman tappelua. Olen menossa ihan oikeaan työelämästä poissaolevien kuntoutukseen. Olen mielestäni sen kyllä ansainnutkin! Onneksi sinä Ilkka olet taitava kirjoittaja, se auttaa näissä hommissa. Hyvää talven jatkoa P-kolli

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014
5/3 | 

P-kolli. En oikeastaan ole hyötynyt tuosta kirjoitustaidosta. Enemmänkin minua on auttanut sopeuminen. Olen nimittäin tehnyt asian siinä järjestyksessä, että ensin olen kysynyt kurssin ajan kuntoutuspaikasta ja sitten anonut Kelalta kuntoutusta. Ja sitten asettanut oman lomani kyseiselle ajankohdalle.

Ruska
6/3 | 

Infoisku jonka tietänetkin: 2016 alkaen Kelan kuntoutukset eivät ole kytköksissä hoitotuen tasoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla