Hitto, jos minä vielä joskus oppisin näitä kodinkoneita käyttämään. Niin kuin nyt tuota pyykinpesukonetta. Vuosia sitten vein pyykinpesukoneen huoltoliikkeeseen, kun tuoksui suurinpiirtein ulosteelle! Huoltoliikkeen kaveri selitti: Suurin osa nykyisistä pesuaineista sisältää zeoliittia. Se on aine, joka kerääntyy pyykin epäpuhtauksien kanssa koneen rakenteisiin ja alkaa ajan myötä haisemaan. Zeoliittitöhnän poistamiseksi on olemassa kaikenlaisia poppakonsteja, jotka eivät kuitenkaan toimi. Helpoimmalla pääset, kun peset normaalisti pyykkisi pesuaineella, joka sisältää zeoliittia. Kaikki nestemäiset sitä sisältävät ja suurin osa jauheistakin. Sitten huoltomies neuvoi yhden pesujauhemerkin, joka ei zeoliittia sisällä ja on kaiken lisäksi zeoliititonta. Neuvoi kerran pari kuukaudessa pesemään esimerkiksi lakanapyykin 60- tai 95-asteen ohjelmalla ja käyttämään tätä zeoliititonta pulveria. Puhdistaa kuulemma koneen.

Aloimme toimia näin, eikä pyykinpesukone ole sen jälkeen haiskahdellut. Näin olemme toimineet varmasti lähemmäs kaksikymmentä vuotta. Kiitokset vain Varkauden huoltopalvelun pojille. Pesuaineita on kuitenkin pitänyt olla kaksi erillistä pakkausta. Pullo nestemäistä pesukuulaan laitettavaksi normaalille pyykille ja pesujauhepakkaus lakanapyykille pesuainelokerikon esipesu- ja pesuainelokeroon annosteltavaksi. Viime keväänä sitten olin ostamassa puhtaanapitoaineisiin ja -välineisiin erikoistuneesta liikkeestä tiskirättejä. Ostan nimittäin kerran vuodessa reilulla kympillä rullan, josta riittää pölyriepuja ja tiskirättejä koko vuodeksi. Ei tarvitse aina olla uutta ostamassa tai entisen likaisuutta ihmettelemässä. Myyjän kanssa siinä sitten tarinoitiin, ja jotenkin puhe siirtyi pyykin pesuun. Yllätyksekseni myyjä kertoi heiltä löytyvän viiden litran kanisteri nestemäistä zeoliititonta pesuainetta. On kuulemma oikein ammattikäyttöön tarkoitettua.

Innoissani ostin kanisterin, kun hintakin oli aivan kilpailukykyinen. Pyykistä on tullut mielestäni aivan puhdasta. Mutta kun kyseessä on tekninen laite, niin miehen luonteeseen kuuluu pohtia toiminnan teknistä puolta. Ja pesukone on tekninen laite. Tajusin, että jos laitan pesuaineen pesukuulaan ja koneen 60- tai 95-asteen ohjelmalle, niin kone käyttää kaiken pesuaineen jo esipesuvaiheessa. Varsinainen pesuaika taas menee pelkäksi huuhteluksi! Jos taas annostelen nestemäisen pesuaineen koneen pesuainelokeroon, niin se valuu molemmilta osastoilta samantien pesuprosessiin eli tulee käytettyä jo esipesuvaiheessa. Ja jälleen varsinainen pesuaika menee pelkäksi huuhteluksi.

Olen noudattanut tuota kuulamenetelmää viimeiset puoli vuotta. Meillä on siis ollut varsin huonosti pestyä pyykkiä, joka on huuhdeltu hemmetin! Palaan takaisin kahden pesuaineen menetelmään. Ehkä joskus opin nämä kodinkoneetkin. Hyvää kuun loppua kaikille pyykinpesijöille ja huuhtelijoille.

Ilkka Pirhonen

omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (4)

5/4 | 

Tarviiko niitä pyykkejä esipestä? Ei ellei ne ole hirmu likaisia! Joten jos sen vaiheen lopettaa niin voi taas käyttää nestemäistä zeoliititonta joka pyykille. (Ja zeoliititontahan on myös olemassa pulverina vink. Vink..)

7/4 | 

Vierailija 1, periaatteessa minulle riittäisi ilman esipesuakin, mutta tietyt vaatteet on hyvä pestä vähintään 60 asteessa, ja niihin ohjelmiin taitaa tuo esipesu kuulua koneessani automaattisesti.

Ja jos luit koko tarinan, niin havaitsit varmaan, että olen löytänyt jo ne zeoliitittomat pulverit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 57-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa omaishoitaja. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle maailman ääriin. Tai ainakin Venäjän laidalle. Tälle läntiselle.

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla