Kirjoitukset avainsanalla työpaikkakiusaaminen

Maalarit maalaa taloa ja homma toimii.

Eräänä kesäisenä aamuna saimme maalausfirmalta puhelun: ”Pojat lähtevät nyt tulemaan sinne päin ja ovat teillä noin tunnin päästä.” Olimme tilanneet talonmaalauksen, elämämme ensimmäisen, sillä edelliset maalaukset olemme hoitaneet itse.

”Pojat” saapuivat luvattuna aikana ja sitten alkoikin tapahtua. Ulkolämpötila huiteli hellelukemissa, paarmaparvet pörisivät ”poikien” ympärillä, mutta mikään ei haitannut työtahtia. Toinen kertoi olevansa kesätöissä ja toinen oli juuri valmistunut ammatillisesta oppilaitoksesta.

Iltapäivällä kuulin avoimesta ikkunasta lauseen: ”Nyt otetaan puolen tunnin raju repäisy ja sitten lopetetaan.” Minun mielestäni koko työpäivä oli ollut raju repäisy ja olin vain ihmetellyt nuorten työntekijöiden jaksamista ja nopeutta.

Työpaikoilla on kesällä töissä nuoria, jotka saattavat työtahdissa päihittää mennen tullen vanhemmat työntekijät. Ole siinä sitten vanha ja pätevä, kun tunnet itsesi lähinnä hitaaksi ja kömpelöksi.

Meidän maalausurakassamme ei ainakaan ollut laiskoja ja veteliä ”poikia”. Heillä näytti myös olevan hauskaa keskenään. Työpäivän päätteeksi pulahdus jokeen ja sen jälkeen auton nokka kohti kotia.

Monelle opiskelijalle kesätyö on raju repäisy. Meidän vanhempien lomaillessa he paiskivat töitä kesätyöpaikoillaan ja kesätöiden jälkeen jatkuu opiskelu. Hiljaisemmallakin työtahdilla koko kesäloman viettäminen töissä on raju repäisy.

Tapasin kesäloman aikana nuoren kesätyöläisen, joka suri työpaikalla saamaansa huonoa kohtelua. Pari vakituista työntekijää oli ottanut hänet sopivaksi pilkan kohteeksi. Ei ole kiva, kun koulussa pilkataan ja sitten kesätöissäkin pilkataan.

On koulukiusaamista ja on työpaikkakiusaamista ja on somekiusaamista, monenlaista kiusaamista ja monissa eri paikoissa. Kesätyöstä tulee raju repäisy, jos työpaikalla kohtaa kiusaamista. Sen repäisyn jälkeen onkin sitten hyvä lähteä kouluun haavoittuneen itsetunnon kanssa.

Kesäloman alussa juttelin erityisammattioppilaitoksesta valmistuneen nuoren kanssa. Hän toivoi kovasti saavansa työpaikan, josta saisi palkkaa. Hänellä oli työpaikka ja hän piti työstään, mutta työ oli tukityöllistettyä. "Kunpa saisi ihan palkkaa." Minua kosketti hänen toiveensa.

Meitä ihmisiä on kovin monenlaisia. Monet kykenevät rajuun työtahtiin, kykenevät tekemään rajuja repäisyjä ja hyvä niin. Mitä sitten, jos kykenee töihin, mutta hiljaisemmalla tahdilla ja ehkä lyhyemmällä työajalla. Kaikkien työ on arvokasta.

Joskus ystävällinen hymy ja rauhallinen käytös ovat rajua työtahtia arvokkaampia ominaisuuksia. Ei tämä maailma tule valmiiksi, vaikka kaikki pakotettaisiin rajuihin repäisyihin. Jos työpaikoilla saa osakseen hyvää kohtelua, maailma tulee ainakin yhden ihmisen osalta paremmaksi.

Meidän talomme on maalattu ja siitä tuli komea. Helteisinä päivinä ”pojat” täyttivät ahkerasti vesipullojaan pihallamme olevasta vesipostista ja totesivat, että maailman parasta vettä. Minun mielestäni meillä oli kesän parhaat maalarit.

Toivon, että kun kesän lopussa kesätyöläiset lopettelevat työpestejään, he saisivat mukaansa palkan ja kiitokset. Meidän asiakkaiden ja vanhempien työntekijöiden tehtävä on kiittää ja rohkaista heitä eteenpäin. Ja pyytää anteeksi, jos olemme sortuneet kohtelemaan heitä huonosti.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kaarina Peuraniemi, vuonna 1960 syntynyt peruskoulun opo. Koko työurani olen tehnyt nuorten parissa, mutta minua kiinnostavat kaiken ikäiset ihmiset ja se, miten sukupolvet vaikuttavat toinen toisiinsa. Olen yksi lenkki sukupolvien ketjussa, minua vanhemmat sukupolvet ovat jättäneet jälkensä elämääni ja minä jätän jälkeni nuorempien sukupolvien elämään. Millaisen henkisen perinnön olen saanut ja millaisen perinnön haluan jättää lapsilleni? Joka tapauksessa elämä kulkee eteenpäin.

Blogiarkisto

Kategoriat