Kirjoitukset avainsanalla ammatti

Jos työ käy liian raskaaksi tai vaikeaksi, kannattaa miettiä työpaikan vaihtamista.

Yksi tämän syksyn teema ovat olleet ammatinvaihtajat, tai alat, joiden työntekijöillä on suuri halu vaihtaa ammattia. Ainakin hoitoalalla, opettajissa ja varhaiskasvatuksessa on paljon työntekijöitä, jotka harkitsevat ammatinvaihtoa.

Olen 40 vuotta kestäneen työurani aikana vaihtanut työpaikkaa viisi kertaa ja opiskellut kolme ammattitutkintoa. Jokainen omasta halusta, ei olosuhteiden pakosta. En kadu yhtään muutosta.

Muutoksen takana voi olla monenlaisia syitä eivätkä ne aina ole raha- tai resurssikysymyksiä. Jokaiselta työpaikan vaihtajalta kannattaisi kysyä, miksi hän lähtee muualle ja ne vastaukset kannattaisi kuunnella.

Puhutaan paljon koulukiusaamisesta, mutta sitä tapahtuu myös työpaikoilla. Jos kiusaajia ei saada muuttamaan käytöstään koulussa, he todennäköisesti jatkavat samaa käyttäytymistä työpaikoilla. Kiusattu työntekijä vaihtaa työpaikkaa, mikäli se on mahdollista.

Esimiehiäkin on monenlaisia. Joskus hekin saattavat tehdä työnteosta melkoista painajaista. Jos ainoa keino selvitä esimiehen kanssa on vaihtaa esimiestä, niin se kannattaa tehdä, mikäli mahdollista.

Iän myötä oma jaksaminen muuttuu. Jossain vaiheessa saattaa huomata, että ei enää jaksakaan epäsäännöllisiä työaikoja, vuorotyötä, pitkää työmatkaa, fyysisesti raskaita työtehtäviä, jatkuvaa uuden opettelemista yms. Omaa jaksamistaan kannattaa kuunnella ja itseään suojella vaihtamalla työpaikkaa.

Kun olen haaveillut työpaikan vaihtamisesta, aina on löytynyt arvostelijoita. He ovat sanoneet, että ei se sen kummempaa ole muuallakaan, pitää vain sopeutua, katsoisit peiliin tai ei se ruoho ole sen vihreämpää aidan toisella puolella.

Minä olen ajatellut, että jos työ on pelkkää sopeutumista ja sietämistä, asialle kannattaa tehdä jotain niin kauan kuin se on mahdollista. Olen huomannut, että on myös peilejä, jotka vääristävät todellisuutta ja ruoho todella saattaa olla vihreämpää aidan toisella puolella.

Jos työpaikalla tai samalla ammattialalla on useita henkilöitä, jotka haaveilevat työpaikan tai ammatin vaihtamisesta, heidän viestinsä pitäisi kuulla. Silloin työntekijöiden syyllistäminen tai tyhjät neuvot eivät auta, vaan työpaikalla saattaa olla isoja ongelmia, joihin pitäisi puuttua.

Syyllistämisen ja arvostelun sijaan työpaikoilla tarvitaan rohkaisua ja kannustusta. Kannattaa miettiä, millaista ilmapiiriä olen luomassa työpaikallani.

Myös me erilaisten ammattiryhmien asiakkaat voimme miettiä omaa käytöstämme. Jospa me käyttäytyisimme niin, että kukaan ei halua vaihtaa työpaikkaa siksi, että minä olen hankala ja aggressiivinen asiakas.

Tai sitten se ammatinvaihtohalukkuus on puhtaasti raha- ja resurssikysymys ja niiden kysymysten ratkaisu ei ole yksittäisten ihmisten käsissä.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kerrassaan hyvä kirjoitus! Täyttä asiaa! 

nimimerkki Jatkuvan uuden opettelun uuvuttama hoitaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Koulunsa päättävät ovat ruusunsa ansainneet

Kulunut koronakevät 2020 päättyy tulevana viikonloppuna koulujen kevätjuhliin. Siis niihin juhliin, joita ei saa järjestää perinteisellä tavalla, mutta joiden suhteen jokainen koulu on tehnyt omat suunnitelmansa.

Ruusut kuuluvat koulujen päättäjäisiin. Toivottavasti ihan oikeat, eikä vain virtuaaliset tai striimatut ruusut. Sillä myös tänä koronakeväänä lukuisat nuoret ovat ruusunsa ansainneet.

Ruusu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Peruskoulusi aikana olet siirtynyt uuteen opetussuunnitelmaan, kokenut etäopetuksen ihmeet ja nyt joudut jättämään koulun aivan uudenlaisessa tilanteessa. Olet monella tavalla historiallista ikäluokkaa.

Ruusu sinulle, kevään ylioppilas. Abikevättäsi on leimannut epävarmuus, jouduit kirjoittamaan yo-tutkintosi nopeutetulla aikataululla, sopeutumaan mitä erilaisimpiin pääsykoejärjestelyihin ja nyt joudut sopeutumaan supistettuihin juhlallisuuksiin. Saat olla moninkertaisesti ylpeä itsestäsi.

Ruusu sinulle, ammattiin valmistuva. Valmistut ammattiin keväänä, jolloin julkisen alan työpaikoissa käydään yt-neuvotteluita ja yritykset ovat vaikeuksissa. Aika on epävarma, mutta sinun osaamistasi ja ammattitaitoasi tarvitaan vielä.

Elämässä on asioita, joita voi siirtää eteenpäin tai jotka voi kokea moneen kertaan. Koulusta valmistuminen ei ole sellainen, se on jokaisen kohdalla ainutlaatuinen tapahtuma. Jokainen saa vain kerran peruskoulun päättötodistuksen tai pääsee ylioppilaaksi.

Ammattiin voi valmistua useampaan kertaan ja monen nuoren kohdalla useamman tutkinnon suorittaminen on hyvin todennäköistä. Silti ensimmäinen ammatillinen tutkintotodistus on ainutkertainen. Juhlia voi myöhemmin, itse tapahtuma ei toistu. Ojentakaamme siis ruusut nyt, kun on sen aika.

Mielessäni ovat myös ne nuoret, jotka olisivat valmistuneet tänä keväänä korkeakouluista, mutta jättävät paperinsa odottamaan työllistymisen kannalta parempia aikoja. Tulette vielä saamaan todistuksenne ja ruusunne.

Jokaisella nuorella on myös vanhemmat. Olette seuranneet nuortenne koulu- tai opiskelutaivalta ja odottaneet sitä päivää, jolloin saatte juhlia yhdessä hänen kanssaan, ojentaa ruusunne ja toivottaa nuorelle onnellista tulevaisuutta.  Saatte olla nuoristanne ylpeitä.

Korona on muuttanut monen nuoren suunnitelmat ja toiveet. Siis muuttanut tai siirtänyt myöhemmäksi, ei perunut. Vaikka tulevaisuus näyttää tällä hetkellä epävarmalta, sitä kohti saa lähteä kulkemaan luottavaisin mielin.

Suunnitelmat ja toiveet voivat ottaa aikalisän, mutta niitä ei tarvitse haudata. Tulee uusi kevät ja uudet mahdollisuudet. Tämän kevään juhlittavat nuoret, te olette ruusunne ansainneet.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kaarina Peuraniemi, vuonna 1960 syntynyt peruskoulun opo. Koko työurani olen tehnyt nuorten parissa, mutta minua kiinnostavat kaiken ikäiset ihmiset ja se, miten sukupolvet vaikuttavat toinen toisiinsa. Olen yksi lenkki sukupolvien ketjussa, minua vanhemmat sukupolvet ovat jättäneet jälkensä elämääni ja minä jätän jälkeni nuorempien sukupolvien elämään. Millaisen henkisen perinnön olen saanut ja millaisen perinnön haluan jättää lapsilleni? Joka tapauksessa elämä kulkee eteenpäin.

Blogiarkisto

Kategoriat