Kirjoitukset avainsanalla vanhuus

Uusi ja vanha elämä

Koulupäivä on päättynyt ja olen koulubussissa kotimatkalla. Bussi on täynnä, kuten niin useana koulupäivänä. Istumme kavereiden kanssa kaikki samassa rykelmässä ja meillä on kovin hauskaa yhdessä, niin hauskaa, että emme huomaa bussin täyttymistä. Yht´äkkiä kuuluu kuljettajan kuulutus: ”Hyvät nuoret, autossa on useita aikuisia seisomassa, luovuttakaahan heille istumapaikkoja.” Ja me teimme, kuten kehotus kuului, nousimme käytävälle seisomaan tai pakkauduimme sylikkäin muutamalle penkille. Matka jatkui yhtä iloisesti kuin oli alkanutkin.

Tilanne oli hyvin tyypillinen 45 vuotta sitten linja-autossa. Meidät nuoret kasvatettiin siihen, että auton täyttyessä aikuisille annettiin istumapaikka ja me nuoret nousimme seisomaan käytävälle. Nuorille tyypilliseen tapaan kritisoin joskus äidille, että voivathan nuoretkin olla väsyneitä koulupäivän jälkeen ja silti oletetaan, he he jaksavat seisoa aikuisten istuessa. Äiti vastasi: ”Sinä olet nuori ja terve ja jaksat kyllä seisoa. Sinustakin tulee aikuinen ja silloin saat vapaasti istua.”

Jonkin aikaa sitten matkustin paikallisliikenteen bussilla Helsingistä Espooseen. Bussi oli täynnä, lapset ja nuoret istuivat sujuvasti paikoillaan, minä, nyt yli 50- vuotias nainen seisoin kassieni kanssa käytävällä. Eräs suurin piirtein ikäiseni nainen nousi seisomaan ja tarjosi paikkaansa meitä vanhemmalle miehelle, lapset ja nuoret istuivat edelleen sujuvasti paikoillaan. Mieleeni tuli tuo kauan sitten äitini kanssa käyty keskustelu, jolloin hän lupasi, että sitten aikuisena saisin istua linja-autossa. Mietin, että näinkö tässä kävi, minun aikani ei tullut koskaan.

Tämän ilmasto- ja vaalikevään aikana olen usein tuntenut seisovani ihmetellen sivussa. Nuorten ilmastolakon aikaan joku nuori sanoi televisiouutisissa, että aikuiset eivät välitä, koska he kuitenkin kuolevat kohta pois. Sama ajatus tuli esille puhuttaessa äänestämisestä. Tilastojen mukaan suurin äänestäjaikäluokka ovat 55 – 69- vuotiaat ja pienin alle 30- vuotiaat. Eräs lukiolainen ehdotti, että vanhemmilta ihmisiltä luovutettaisiin ääniä nuorille, koska aikuiset eivät osaa ajatella tulevaisuutta, kun he kuolevat kohta.

Kuulun siis ikäluokkaan, joka kasvatettiin nuorena luovuttamaan paikkansa vanhemmille ja nyt, kun olen itse se vanhempi, julkisuudessa levitetään asennetta, että meidän vanhempien pitää luovuttaa paikkamme ja äänemme nuoremmille. Tilastollisesti minulla on elinaikaa vielä 30 vuotta, mutta silti olen nuorten mielestä kohta kuolemassa.

Mihin tässä välissä on hävinnyt vanhempien ihmisten kunnioitus? Ei vanhempien kunnioitus ole pois nuorilta eikä heikennä nuorten asemaa. Heillä on paikkansa ja äänensä, aivan kuten meillä vanhemmillakin. Heillä on tietoa ja taitoa, mutta niin on meillä vanhemmillakin.

Vanhempien kunnioittaminen luo turvallisen pohjan koko yhteiskunnalle. Nuorelle voi sanoa äitini tavoin, että sinun aikasi tulee vielä ja siinä toivossa on hyvä odottaa tulevaisuutta. Jos koko elämän arvo on nuoruudessa, silloin meillä kenelläkään ei ole muuta kuin menetettävää. Nuoruus ja fyysinen voima ovat kovin katoavia ominaisuuksia, niiden varaan rakennettu elämä on nopeasti ohittanut parhaat päivänsä. Ikä ja elämänkokemus karttuvat elämän loppuun asti.

Ja miksi me aikuiset emme välittäisi tulevaisuudesta. Tulevaisuus on meidän lastemme ja lastenlastemme elämää ja siksi todella tärkeää. Haluan jättää jälkeeni maapallon ja yhteiskunnan, jossa jälkeläisteni on hyvä elää. Se yhteiskunta ei ole vain nuorten ja vahvojen yhteiskunta, vaan myös vanhojen, heikkojen ja sairaiden yhteiskunta. Aion käyttää oman ääneni ja nuoret käyttäköön vapaasti oman äänensä. Tilaa riittää meille molemmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Viivi-Sofia
1/1 | 

Olipa puhutteleva kirjoitus.
tse olen 44-vuotias ja opiskelen nuorten seassa. Ikäkriisiä pukkaa kun olen niin vanha, siis nuorten silmissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Elämän jäljet käsissä.

Hyppäsin onnellisena ja saunapuhtaana sänkyyn puhtaiden lakanoiden väliin ja huudahdin: "Kylläpäs elämä tuntuu hyvältä!" Takana oli mukava päivä melko tuoreen aviomiehen, pikkusiskon ja mummon kanssa. Sisko ja mies olivat yhtä onnellisia, mummo istui sohvan kulmalla, hieroi käsiään, huokaisi ja katsoi lempeästi meitä kolmea; tuoretta avioparia ja yhtä teini-ikäistä tyttöä. Tuosta illasta on kulunut yli kolme vuosikymmentä, mutta edelleen näen mummon kasvot silmissäni ja tilanne on mielessäni selkeänä muistikuvana.

Seuraavana aamuna herätessämme mummo ei ollut tuttuun tapaansa keittiössä keittämässä aamukahvia, vaan hän makasi tuskaisena sängyssään. Yöpöydällä oli avonainen nitropurkki. Rintaan koski ja olo oli kaikin puolin huono, mutta hän ei ollut malttanut herättää meitä nuoria. Hän oli viettänyt tuskaisen yön valvoen samaan aikaan, kun me nukuimme onnellisina ja terveinä seinän takana. Veimme mummon terveyskeskukseen, siitä hänet lähetettiin melkein saman tien lähimpään keskussairaalaan eikä hän enää kotiinsa palannut. Kahden kuukauden kuluttua seisoimme hänen haudallaan.

Kuinka usein olenkaan ajatuksissani palannut tuohon viimeiseen viikonloppuun mummon kanssa. En minä silloin osannut ajatella, miten hänen käsiään särki, en ymmärtänyt hänen sydänvaivojaan enkä paljon muutakaan. Tiesin, mutta en ymmärtänyt. Nyt hieron usein omia särkeviä käsiäni ja muistelen mummoa, nyt minä ymmärrän, miltä tuntuu elää särkevien nivelten kanssa. Ymmärrän jotain siitä syvästä huokauksesta ja lempeästä katseesta.

En syytä sitä nuorta ja onnellista aviovaimoa mistään. Se oli minun elämääni silloin. Ymmärrän, että ei mummokaan syyttänyt. Hän rakasti meitä ja oli onnellinen meidän puolestamme. Meidän läsnäolomme piristi häntä ja toi turvaa hänen vaivojensa keskelle. Yksin valvottu yö olisi ollut vielä tuskallisempi.

Samalla hänestä saattoi tuntua haikealta. Katsellessaan meitä, hän ehkä muisteli omaa nuoruuttaan, sodassa kuollutta ensimmäistä aviomiestään ja pari vuotta aikaisemmin kuollutta toista miestään. Ehkä hän muisteli elämänsä aktiivisia vuosia, niitä vuosia, jolloin hän oli ollut terve ja toimelias. Aktiiviset vuodet olivat silloin siirtymässä meille lapsenlapsille.

Nykyisin samaistun enemmän mummooni kuin silloiseen itseeni. Aktiiviset vuodet ovat vähitellen siirtymässä lapsilleni ja moni asia on omassa elämässä jo taakse jäänyttä elämää. Mummon muisteleminen tuntuu lohdulliselta. On turvallista kulkea kohti omaa vanhenemista tietäen, että tämän saman ovat kokeneet kaikki minua edeltäneet sukupolvet. Ei nuoren tarvitse ymmärtää, miltä vanheneminen tuntuu, se selviää hänelle aikanaan. Vanha voi muistaa ja ymmärtää, miltä tuntuu olla nuori, mutta nuori ei voi ymmärtää, miltä tuntuu olla vanha. Mummon huokaus ja lempeä katse ovat avautuneet minulle vuosien kuluessa ja säilytän niitä muistoissani arvokkaina aarteina.

Kommentit (1)

Ikääntymisen myötä voi käpertyä itseensä ja pieniin ympyröihin tai nostaa katseensa ja katsella koko elämän tuomalla kokemuksella maailmaa.

Minulla oli syntymäpäivä, niin kuin meillä jokaisella on kerran vuodessa, täytin 58 vuotta. Naiselta ei saa kysyä ikää ja siksi kerron sen  kysymättä. Olen ylpeä jokaisesta vuodesta, jonka olen saanut elää.  Syntymäpäivän jälkeisenä maanantaiaamuna menin työmatkalla kauppaan ostamaan työkavereille tarjottavaa opettajanhuoneeseen. Kaupan kassalla kauppias totesi, että siinähän on makeaa mahan täydeltä ja selitin hänelle tilanteen. "Ikähän on vain numero": totesi kauppias.

Nuorena jokainen ikävuosi oli saavutus, se toi tullessaan jotain uutta ja ihmeellistä. Silloin katseli syntymäpäivänä eteenpäin ja mietti, mitä uusi ikävuosi tuo tullessaan ja mitkä asiat muuttuvat alkavan ikävuoden aikana. Edelleen katselen syntymäpäivänä eteenpäin ja suunnittelen tulevaisuutta, mutta nyt katselen myös taaksepäin. Mieli on kiitollinen, sillä olen saanut elää ja kokea niin paljon hyviä ja kauniita asioita. Mieli on myös surullinen, sillä elämä on satuttanut ja se on satuttanut pysyvästi. Elämässä on myös pieni haikeus, koska niin paljon on jo takana. Kukaan meistä ei tiedä elämänsä pituutta, mutta mitä vanhempi on, sitä varmemmin siitä tietää jotain. Minä tiedän, että elämää on enemmän takana kuin edessä, sillä mikään tilastollinen todellisuus ei tue sitä ajatusta, että jonain päivänä täyttäisin 115 vuotta.

Yli 30 vuotta sitten olin maratoonari-isäni kanssa lenkillä. Oli kaunis  maaliskuinen kevätpäivä. Juoksimme aurinkoisilla ja kantavilla keväthangilla pitkin kainuulaista suomaisemaa. Isäni oli silloin nuorempi kuin minä nyt ja minä olin nuori aikuinen. Siinä juostessamme kerroin isälle tutustuneeni sellaiseen nuoreen mieheen, jonka kanssa voisin vaikka jakaa elämäni. Kerroin, että tulevan vävyn kanssa voi myös lähteä lenkille ja maratonille. Oli kevät, olin nuori ja rakastunut, olimme molemmat terveitä ja hyväkuntoisia, koko päivä oli täynnä keväistä auringonpaistetta. Aika on tehnyt tehtävänsä. Isäni on täyttänyt 80 vuotta ja hänen juoksunsa on juostu eikä kävelyvauhtikaan ole enää entisenlainen. Silloin juoksimme, nyt on hienoa tehdä isän kanssa pieni kävelylenkki. Minun juoksuni jatkuu edelleen, mutta ennätykset on tehty ja mestaruudet jäivät saavuttamatta. Juoksulenkillä ikä ei ole vain numero, se näkyy vauhdissa ja kehityksessä. Mitä suurempi numero, sitä tarpeellisempaa on opetella katsomaan enemmän maisemia kuin sekuntikelloa ja kuuntelemaan omaa kehoaan. Vapauttava havainto on sekin, että lenkkeillä voi myös kävellen ja linnunlaulua kuunnellen.

Elämä on tuonut eteen monenlaisia ihmissuhteita. Jokainen eletty vuosi tuo uusia ihmisiä. Facebookin kaverilista kertoo jotain elämästä. On ihmisiä, jotka ovat olleet elämässäni mukana lapsuudesta asti, kuten lapsuuden perhe, monet sukulaiset ja koulukaverit. Matkan varrella joukkoon on liittynyt suuri joukko opiskelukavereita useista oppilaitoksista, entisiä ja nykyisiä työkavereita sekä monia muita tuttuja ja ystäviä. Ihmiset ovat elämän rikkaus. Eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa elämään tulleiden ihmisten kanssa jaetaan erilaisia asioita. Oman ikäluokan ihmisten kanssa olemme eläneet läpi samat valtakunnalliset ja maailmanhistorialliset vaiheet. Kasvatustieteen termein ilmaistuna jaamme saman sukupolvikokemuksen. Ikä kertoo, millaiseen maailmaan olen syntynyt ja millaisessa maailmassa olen elänyt.

Minulle ikä ei ole vain numero, vaan se on tietty numero, joka kertoo minusta paljon.  En kauhistele sitä, kuinka suuri se numero on, sillä sen numeron sisällä on koko elämäni rikkaus. Minulla on elämänkokemusta ja -viisautta monista asioista paljon enemmän kuin 25-vuotiaana. Jos täyttäisin joka vuosi vain 25 vuotta, kieltäisin kaiken sen, mitä elämä on minulle opettanut ja se on opettanut paljon.

Raamattu ja virsikirja ovat olleet osa elämääni lapsuudesta lähtien. Nuorena rakastin nuorten virsiä ja ohitin kaikki vanhusten virret. Rakastan edelleen nuorten virsiä, mutta myös vanhuuteen liittyvät virret ovat alkaneet tuntua läheisiltä ja turvallisilta. Nuorena rakastin sellaisia raamatun kohtia kuin esimerkiksi "älköön kukaan nuoruuttasi katsoko ylen.." (1 Tim. 4).  Nyt rakastan myös sellaisia raamatunkohtia, joissa puhutaan vanhuudesta, kuten "teidän vanhuuteenne asti minä olen sama, hamaan harmaantumiseenne saakka minä kannan" (Jes 46: 4). Usko on kantanut lapsuudesta tähän päivään ja uskon sen kantavan loppuun asti. Ikä on numero, joka on osana vain pluslaskussa, miinusmerkki on tuntematon. Turvallisella mielellä lisään ikääni ykkösen vuosittain kunnes tulee lopullisen summan päivä. Tänä päivänä olen onnellinen 58-vuotias nainen. 

Kommentit (0)

Ikä tuo mukanaan paljon kauniita asioita, joita ei nuorena osaa arvostaa

Olen elämäni aikana ollut kymmenillä rippikoululeireillä. Leirin päätteeksi otetaan aina ryhmäkuva. Alkuvuosina kuulin ryhmäkuvista usein kommentin,  että ei sinua erota ollenkaan joukosta. En koskaan ollut tyytyväinen tuosta kommentista.  Halusin näyttää ikäiseltäni naiselta enkä teini-ikäiseltä rippikoululaiselta. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä vähemmän on haitannut se, että ihmiset ovat pitäneet minua nuorempana kuin oikeasti olen. Silti edelleenkin tuntuu hyvältä silloin, kun minua kohdellaan oikean ikäisenä.

Nuoruus on aikanamme suuressa arvossa. Lapset eivät ehdi olla lapsia, vaan heillä on kiire kasvaa nuoriksi. Nuoret aikuiset eivät halua kasvaa aikuisiksi, vaan elävät pitkitettyä nuoruutta. Nuorten vanhemmat eivät halua olla vanhempia, vaan elävät kuin lastensa kaverit. Eläkeläiset eivät halua olla vanhoja, vaan elävät uutta nuoruutta. Yhteiskuntamme on täynnä kaiken ikäisiä nuoria ja nuorekkaita ihmisiä. Mihin me kaikkea tätä nuoruutta tarvitsemme?

Yleinen käsitys on, että naiselta ei saa koskaan kysyä ikää ja oma mummuni oli hyvin tarkka tuon käytännön noudattamisesta. Täytettyään 25- vuotta nainen ei enää vanhene, tai ainakin niin pitäisi uskotella. Olen täyttänyt jo 30 kertaa tuon maagisen 25- vuotta ja olen väsynyt olemaan vuosikymmenestä toiseen nuori aikuinen. Tuokin ikä on aivan ylimainostettu, omassa elämässäni olen elänyt parhaat ikävuodet vasta siitä eteenpäin. Muistan, kuinka ollessani nuori aikuinen äitini sisko täytti 50 vuotta ja minä katselin häntä kadehtien hänen elämäntilannettaan. Kuuntelin hänen helisevää nauruaan ja minun näkökulmastani katsottuna hänellä oli elämässään kaikki hyvin. Omassa elämässäni oli silloin monta avointa kysymystä ja elämäntilanne näytti monella tavalla epävarmalta.  Valmistautuessani omiin 50-vuotispäiviini muistin tätini syntymäpäivät. Omissa juhlissani kuuntelin taas hänen helisevää nauruaan, mutta sitä kuunnellessani oma elämäntilanne ei enää pelottanut. Elämä oli kantanut epävarmojen aikojen yli ja avoinna olevat kysymykset olivat saaneet vastauksen.  Minusta oli juuri niin hienoa täyttää 50- vuotta kuin olin nuorena ajatellut. En ajatellut vanhenemistani, vaan juhlin sitä elämää, jota olin saanut elää jo niinkin pitkään. Olin itse päässyt siihen rauhalliseen ja tasaiseen elämänvaiheeseen, johon olin nuorena kaivannut.

Yhdellä opon tunnilla annoin koulussa oppilaille tehtäväksi miettiä, minkä koneen he rakentaisivat, jos heillä olisi rajattomat mahdollisuudet suunnitelmansa toteuttamiseen. Monelta nuorelta sain vastauksen, että nuoruuskoneen. Nuoret ihmiset kaipasivat lisää nuoruutta. Tein heille jatkokysymyksen: ”Mikä olisi se ikä, johon teidän nuoruuskoneenne pysähtyisi?” Jonkun mielestä sopiva ikä olisi 18- vuotta ja jonkun mielestä 25- vuotta. Kukaan ei halunnut olla yli 25- vuotias. Sanoin heille, että minä olen ollut joskus nuori enkä erityisemmin kaipaa sitä aikaa, mutta kukaan teistä ei ole ollut yli 25- vuotias, joten ette voi tietää, miten hienoksi elämä voi vanhempana osoittautua. Toivoisin, että tänä nuoruuden kyllästämänä aikana nuoret näkisivät aikuisuuden tavoiteltavana elämänvaiheena ja vanhenemisen kunnioitettava asiana. On masentava ajatus, että elämisen arvoinen elämä päättyy jo 25- vuotiaana. Meidän aikuisten pitäisi vähän mainostaa aikuisuutta sen sijaan, että yritämme epätoivoisesti pitää kiinni omasta nuorekkuudestamme. Nuoruus ja onnellinen elämä eivät ole synonyymeja.

Minun ympärilläni oli nuorena paljon viisaita, vanhoja naisia. Vanhoilta naisilta tuntuivat silloin kaikki yli 30- vuotiaat. Moni heidän kanssaan käyty keskustelu on kantanut elämässä eteenpäin. Melkein jokaisessa elämän vaiheessa olen muistanut jonkun vanhemman ihmisen, joka on kokenut aikaisemmin saman elämäntilanteen, joka itselläni on ollut menossa. Olen miettinyt, että juuri tätä jokin ihminen tarkoitti puheissaan silloin kauan sitten. Edeltävien sukupolvien kokemukset antavat minulle rohkeutta ja luottamusta omaan elämään. Itsekin haluaisin olla viisas, vanha nainen. En kaipaa ikuista nuoruutta enkä pidä sitä edes tavoittelemisen arvoisena. Haluaisin olla rohkaisemassa ja kannustamassa nuorempia sukupolvia. Haluaisin, että minua arvostettaisiin elämänkokemukseni ja elänviisauteni perusteella eikä pohjattoman nuorekkuuteni mukaan. Vanhoissa ihmisissä on tulevaisuus, jonka he voivat jättää perinnöksi nuoremmille. Ilman vanhempia ihmisiä nuorten tulevaisuudelta on pohja pois.

Kommentit (3)

Järkikankku
Liittynyt23.11.2018
1/3 | 

Hyvä teksti! Yritän itse matkata kohti tuota "viisas vanha nainen" tavoitetta. Yhteiskunnan asenne ei tässä auta. Kaari Utriolla oli mahtava kolumni Seurassa tästä pari viikkoa sitten.

Käyttäjä6039
Liittynyt25.10.2018

Yhteiskunnan asenne ei auta eikä median jutut, mutta kukas se kissanhännän nostaa ellei kissa itse. Olemme myös sellaista ikäpolvea, ettei meitä ole oikein koskaan kauheasti kehuttu, joten olemme oppineet selviämään itse. Mitäs me viisaat, vanhat naiset.

Käyttäjä6039
Liittynyt25.10.2018

Vastaan myöhässä, koska huomasin tuon kommentin vasta nyt. Juuri tuota olen usein ajatellut, että meitä ei kehuttu lapsina eikä nuorina ja nyt, kun alamme tulla vanhoiksi, meitä ei edelleenkään kehuta. Siksi haluan omalla tavallani kehua ja kiittää omaa ikäluokkaani. Nostakaamme itse se kissanhäntä ylös, koska toiset eivät sitä nosta.

Seuraa 

Olen Kaarina Peuraniemi, vuonna 1960 syntynyt peruskoulun opo. Koko työurani olen tehnyt nuorten parissa, mutta minua kiinnostavat kaiken ikäiset ihmiset ja se, miten sukupolvet vaikuttavat toinen toisiinsa. Olen yksi lenkki sukupolvien ketjussa, minua vanhemmat sukupolvet ovat jättäneet jälkensä elämääni ja minä jätän jälkeni nuorempien sukupolvien elämään. Millaisen henkisen perinnön olen saanut ja millaisen perinnön haluan jättää lapsilleni? Joka tapauksessa elämä kulkee eteenpäin.

Kategoriat