Kirjoitukset avainsanalla mies

Uusissa liikennemerkeissä ei ole sukupuolia.

Kuluvan syksyn aikana liikenteeseen on ilmestynyt uusia liikennemerkkejä. Ihan piristävän näköisiä, sillä johan niitä vanhoja merkkejä on katseltu riittävän kauan.

Ihmettelen vain, miksi liikennemerkkien ihmishahmoilla leijuu pää ilmassa, irti vartalosta. Sillä ihmisiähän ne hahmot ovat, olihan yksi tavoite liikennemerkkien uudistamiselle sukupuolten häivyttäminen.

Näiltä ihmishahmoilta puuttuvat myös jalkaterät. Pelkkien pyöreiden nilkkojen päällä seisominen ei näytä ollenkaan niin tukevalta kuin vanhojen merkkien jalkaterien päällä seisovat miehet ja naiset.

Onko tämä kuva huterasti seisovista ja pää ilmassa killuvista ihmisistä jonkinlainen ajan kuvaus? Elämmekö aikaa, jolloin kehitellään utopistisia ideaaleja, joilla ei ole tukevaa ja realistista pohjaa arkielämässä? Asiat, jotka kuulostavat hienoilta ja näyttävät kauniilta eivät aina toimi käytännössä.

Kuten vaikka tämä sukupuolten häivyttäminen. Kuulostaa hienolta ja nykyaikaiselta, mutta mitä ihmettä sillä tarkoitetaan käytännössä. Olen nainen, joku toinen on mies, miten ja miksi se pitäisi häivyttää. Siksikö, että joku kolmas ei koe olevansa kumpaakaan.

Toki lapsen taluttaminen suojatiellä tai tietöiden tekeminen onnistuu keneltä tahansa sukupuoleen katsomatta, mutta olen minä ennen tätä uudistustakin osannut ottaa lapion käteeni, vaikka liikennemerkissä se lapio onkin miehen kädessä.

Jos todella haluamme häivyttää sukupuolten merkityksen, meidän ei pitäisi olla huolissamme poikien tyttöjä huonommasta koulumenestyksestä. Mitä sillä on väliä, kuka koulussa pärjää, kunhan siellä vaan joku pärjää.

Tai miksi naisia pitäisi saada teknologian aloille? Eikö pääasia olekaan, että kunhan vain joku tekee silläkin alalla töitä.

Yhdysvaltojen tuleva varapresidentti Kamala Harris lausui historialliset sanat ja sai koko maailman sympatiat puolelleen. ”Minä saatan olla tässä tehtävässä ensimmäinen nainen, mutta en ole viimeinen, sillä jokainen pieni tyttö, joka tänä iltana katselee, näkee tämän maan mahdollisuuksien maana.”

Jos sukupuolella ei ole mitään merkitystä, miksi sitten on niin iso asia, että Yhdysvaltoihin on saatu ensimmäinen nainen varapresidentiksi. Tai mitä väliä on sillä, että se on juuri pieni tyttö, joka unelmoi varapresidentiksi pääsemisestä.

On aika päätön juttu ja jalat irti arkitodellisuudesta yrittää rakentaa maailmaa, jossa voidaan täysin häivyttää sukupuolten olemassaolo. Sukupuolella on väliä, mutta sukupuolen ei tarvitse olla elämää rajaava, vaan rikastuttava tekijä.

Olemme kaikki ihmisiä, miehiä tai naisia, tyttöjä tai poikia tai sitten jotain muuta. Sukupuolen ei tarvitse määritellä elämäämme, mutta saahan se olla olemassa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Voisit purkaa itse sitä lattiaa valmiiksi:" sanoi remonttimies miehelleni hänen sopiessaan talomme lattiaremontista.

"Pystytät sen varmaan itse:" sanoi tuttavamies miehelleni, kun kerroimme hänelle tilaamastamme ekokäymälästä.

Vaikka elämme tasa-arvon aikaa, yleinen käsitys tuntuu olevan, että jokainen mies osaa, haluaa ja ehtii rakentaa tai remontoida itse kaiken mahdollisen, mitä omakotitalossa tai mökillä pitää tehdä. Yleinen käsitys tuntuu myös olevan, että jokainen mies omistaa kaikki mahdolliset pelit ja vehkeet näitä rakennus- ja remonttihommia varten. Ja tietenkin se mies on terve ja hyväkuntoinen, sillä miesten työt vaativat fyysistä kuntoa.

Ja samalla, kun mies hoitaa remontit ja rakentamiset, se käy töissä, hoitaa lapset ja kotityöt, on hellä ja huomaavainen puoliso.

Me naiset vaadimme miehiltä paljon. Unelmien miehen pitää olla hyväpalkkainen, hyvännäköinen, hyväkuntoinen, hallita sekä perinteiset miesten työt ja naisten työt, lista on loputon. On siinä selviämistä yhdelle ihmiselle. Jos ei selviä, joutuu viikonloppuisien leiriin.

Miehet vaativat paljon myös toinen toisiltaan. He saavat kilpailun aikaiseksi joka asiasta ja surkeaa on sillä, joka tässä kilpailussa ei jaksa tai pärjää. Sen sijaan, että keskustelisivat keskenään siitä, miltä elämä tuntuu, he kehuvat toisilleen saavutuksillaan urheilussa, töissä, kaikessa mahdollisessa.

Työnantajat vaativat miehiltä paljon. Koko media huutaa nykyisin, kuinka suomalaiset ovat ahneita ja laiskoja työntekijöitä, sekä miehet että naiset. Pitäisi tehdä enemmän ja aina vain vanhemmaksi asti.

Ja pojat ovat aivan hukassa, eivät menesty koulussa, eivät jaksa armeijassa eivätkä pääse opiskelemaan korkea-asteelle. Pojat ja nuoret miehet jäävät täysin tyttöjen ja nuorten naisten jalkoihin.

Mikä ihme meihin nykyihmisiin on mennyt, kun mikään ei enää riitä. Naisille ei riitä tavallinen mies, työnantajille ei riitä tavallinen työntekijä ja koulussa ei pärjää tavallinen poika, joka on kiinnostunut mopoista ja tytöistä enemmän kuin opettajan puheista.

Ei tämä maailma niin ihmeellinen paikka ole, että täällä pitäisi jokaisen miehen ylittää itsensä ja pärjätä kympin tytöille. Loppujen lopuksi ne bensantuoksuiset seiskan pojat saattavat pärjätä elämässä paremmin kuin ylistressaantuneet kympin tytöt.

Jos tavallinen mies tai tavallinen poika ei pärjää tässä maailmassa, niin onko vika miehessä vai yhteiskunnassa. Minun mielestäni yhteiskunnassa, sillä niin hyviä puolisoita, isiä tai työntekijöitä en muista nähneeni lapsuudessani tai nuoruudessani, kuin mitä ovat tämän päivän nuoret miehet. Olisiko jo aika myös kehua heitä.

Kommentit (0)

Näin koirat ennen asuivat.

Katselin televisiosta Poliisit-sarjaa. Siinä kaksi poliisia kävi selvittelemässä perheriitaa, rauhoittelemassa katutappelijoita ja kuljettamassa humalaisia. Partioidessaan öisellä kadulla he keskustelivat siitä, että  täällä töissä meno on tällaista karskin puoleista, mutta tietäisivätpä ihmiset, millaisia puudeleita he ovat kotona, ei muuta kuin essu päälle ja keittiöön tai lasten kanssa konttaamaan pitkin olohuoneen lattiaa. Näin silmissäni nämä miehet konttaamassa essu edessä lastensa kanssa ja vastakohta työasun kanssa tuntui huvittavalta. En tiedä, mitä he tarkoittivat sanoessaan itseään puudeleiksi, mutta minun mielessäni se herätti ajatuksen vaimon pikku apulaisesta, joka kiltisti mukautuu äidin ja lasten seuralaiseksi ja palvelijaksi.

Ajatus puudelimiehestä alkoi elää mielessäni niin vahvasti, että lähdin todella miettimään sitä syvällisemmin. Ja koska nykyaikana kaikki tieto löytyy netistä, otin googlen mietintäni avuksi. Tiesin kyllä, että puudelilla tarkoitetaan villakoiraa, mutta siihen omien aivojeni tietomäärä sitten jäikin, joten wikipediasta oli suunnattomasti hyötyä.

Wikipedia kertoi, että villakoirat tunnetaan eräänä maailman älykkäimmistä koiraroduista. Ei siis ole mitään syytä väheksyä näitä puudelimiehiä, sillä hoksottimet pelaavat hyvin. Ja koska omat hoksottimet pelaavat hyvin, ne eivät ole helpoimmin koulutettavia rotuja. Moni nainen on varmaan havainnut, että miehen kouluttaminen ei onnistu kovin hyvin ja siksi olen itse usein päätynyt  kouluttamaan itseäni miehen sijasta.  Puudeli oppii tilaisuuden tullen manipuloimaan ohjaajaansa ja voi käyttää kekseliäisyyttään ei-toivottuihin tarkoituksiin. Siis sopivasti vapautta miehelle, niin säilyttää myös oman vapautensa ja säästyy manipuloiduksi tulemiselta. Ei kannata aliarvioida miehen älykkyyttä.

Villakoira on tyypillisesti myös vilkas, energinen, leikkisä ja miellyttämisenhaluinen, miten hyvin nuokin piirteet sopivat moniin miehiin. Mies, joka pystyy vapaasti olemaan oma itsensä, on usein todella hauskaa seuraa. Kuinka hauskaa oli lapsena, kun sai ratsastaa isän selässä pitkin olohuoneen lattiaa, kuinka ihana on ollut seurata oman miehen ja lasten välisiä kisailuja ympäri pihaa tai kuunnella lasteni kiljuvan riemusta veljeni hypittäessä heitä ja kuljettaessa reppuselässä. Jos antaa miehen energisyydelle ja leikkisyydelle tilaa, se tuo elämään paljon iloa. Ja kyllä mies haluaa tuottaa perheelleen iloa, sillä onhan hän miellyttämishaluinen.

Villakoirasta sanotaan myös, että se kiintyy helposti ihmisiin. Tuo miehen kiintyminen esim. parisuhteessa saattaa joskus olla niin voimakasta, että se tuntuu naisesta jopa takertumiselta, mutta senkin kanssa oppii elämään ja sen voi kääntää voitokseen. Tuo voimakas kiintyminen aiheuttaa miehelle erotilanteessa voimakasta eroahdistusta ja siksi mies yleensä selviää heikosti jäädessään yksin. Nainen on erotilanteissa kuin jaloilleen putoava kissa, joka vähän aikaa nuolee haavojaan ja jatkaa sitten elämäänsä etsien innostuneena uusia haasteita ja mies on kuin eroahdistukseen nääntyvä puudeli, joka menettää eron myötä kaiken elämänhalunsa.

Koska villakoira on energinen, se vaatii kohtalaisesti liikuntaa. Tämä on varmaan monen nykymiehen ongelma, elämästä on tullut fyysisesti miehelle liian helppoa. Energiselle miehelle ei riitä se, että liikkuu kerrostalo-osakkeessa jääkaapin ja sohvan välillä tai seisoo keittiössä essu edessä, pitäisi olla enemmän fyysistä haastetta. Wikipedia sanoi villakoirasta, että hyväkuntoinen mutta turhautunut villakoira voi kehittää huonoja tapoja. Kuinka hyvin tuo lause sopiikaan mieheen. Jos kaipaa käteensä raivaussahaa ja isoa tonttia, ei sitä korvata soppakauhalla keittokomerossa vaimon valvovan silmän alla.

Liikunnallisuutensa, älykkyytensä ja uskollisuutensa vuoksi villakoira sopii hyvin metsästys-, suojelus- ja palveluskoiraksi. Tämän wikipediatutkistelun perusteella tulin siihen tulokseen, että oma puudelimies on oikein hieno asia, jos sen energiaa ei kahlita eikä halveksita. Kuvittelin, että villakoira on siisti sisä- ja seurakoira, mutta se onkin energinen koira, joka on syytä päästää välillä vapaaseen ulkoelämään mittelemään älykkyyttään ja voimiaan.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Kaarina Peuraniemi, vuonna 1960 syntynyt peruskoulun opo. Koko työurani olen tehnyt nuorten parissa, mutta minua kiinnostavat kaiken ikäiset ihmiset ja se, miten sukupolvet vaikuttavat toinen toisiinsa. Olen yksi lenkki sukupolvien ketjussa, minua vanhemmat sukupolvet ovat jättäneet jälkensä elämääni ja minä jätän jälkeni nuorempien sukupolvien elämään. Millaisen henkisen perinnön olen saanut ja millaisen perinnön haluan jättää lapsilleni? Joka tapauksessa elämä kulkee eteenpäin.

Blogiarkisto

Kategoriat