Kirjoitukset avainsanalla Kamala Harris

Uusissa liikennemerkeissä ei ole sukupuolia.

Kuluvan syksyn aikana liikenteeseen on ilmestynyt uusia liikennemerkkejä. Ihan piristävän näköisiä, sillä johan niitä vanhoja merkkejä on katseltu riittävän kauan.

Ihmettelen vain, miksi liikennemerkkien ihmishahmoilla leijuu pää ilmassa, irti vartalosta. Sillä ihmisiähän ne hahmot ovat, olihan yksi tavoite liikennemerkkien uudistamiselle sukupuolten häivyttäminen.

Näiltä ihmishahmoilta puuttuvat myös jalkaterät. Pelkkien pyöreiden nilkkojen päällä seisominen ei näytä ollenkaan niin tukevalta kuin vanhojen merkkien jalkaterien päällä seisovat miehet ja naiset.

Onko tämä kuva huterasti seisovista ja pää ilmassa killuvista ihmisistä jonkinlainen ajan kuvaus? Elämmekö aikaa, jolloin kehitellään utopistisia ideaaleja, joilla ei ole tukevaa ja realistista pohjaa arkielämässä? Asiat, jotka kuulostavat hienoilta ja näyttävät kauniilta eivät aina toimi käytännössä.

Kuten vaikka tämä sukupuolten häivyttäminen. Kuulostaa hienolta ja nykyaikaiselta, mutta mitä ihmettä sillä tarkoitetaan käytännössä. Olen nainen, joku toinen on mies, miten ja miksi se pitäisi häivyttää. Siksikö, että joku kolmas ei koe olevansa kumpaakaan.

Toki lapsen taluttaminen suojatiellä tai tietöiden tekeminen onnistuu keneltä tahansa sukupuoleen katsomatta, mutta olen minä ennen tätä uudistustakin osannut ottaa lapion käteeni, vaikka liikennemerkissä se lapio onkin miehen kädessä.

Jos todella haluamme häivyttää sukupuolten merkityksen, meidän ei pitäisi olla huolissamme poikien tyttöjä huonommasta koulumenestyksestä. Mitä sillä on väliä, kuka koulussa pärjää, kunhan siellä vaan joku pärjää.

Tai miksi naisia pitäisi saada teknologian aloille? Eikö pääasia olekaan, että kunhan vain joku tekee silläkin alalla töitä.

Yhdysvaltojen tuleva varapresidentti Kamala Harris lausui historialliset sanat ja sai koko maailman sympatiat puolelleen. ”Minä saatan olla tässä tehtävässä ensimmäinen nainen, mutta en ole viimeinen, sillä jokainen pieni tyttö, joka tänä iltana katselee, näkee tämän maan mahdollisuuksien maana.”

Jos sukupuolella ei ole mitään merkitystä, miksi sitten on niin iso asia, että Yhdysvaltoihin on saatu ensimmäinen nainen varapresidentiksi. Tai mitä väliä on sillä, että se on juuri pieni tyttö, joka unelmoi varapresidentiksi pääsemisestä.

On aika päätön juttu ja jalat irti arkitodellisuudesta yrittää rakentaa maailmaa, jossa voidaan täysin häivyttää sukupuolten olemassaolo. Sukupuolella on väliä, mutta sukupuolen ei tarvitse olla elämää rajaava, vaan rikastuttava tekijä.

Olemme kaikki ihmisiä, miehiä tai naisia, tyttöjä tai poikia tai sitten jotain muuta. Sukupuolen ei tarvitse määritellä elämäämme, mutta saahan se olla olemassa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Kaarina Peuraniemi, vuonna 1960 syntynyt peruskoulun opo. Koko työurani olen tehnyt nuorten parissa, mutta minua kiinnostavat kaiken ikäiset ihmiset ja se, miten sukupolvet vaikuttavat toinen toisiinsa. Olen yksi lenkki sukupolvien ketjussa, minua vanhemmat sukupolvet ovat jättäneet jälkensä elämääni ja minä jätän jälkeni nuorempien sukupolvien elämään. Millaisen henkisen perinnön olen saanut ja millaisen perinnön haluan jättää lapsilleni? Joka tapauksessa elämä kulkee eteenpäin.

Blogiarkisto

Kategoriat