Kirjoitukset avainsanalla kierrätys

Jaana Tuomisto on korutaiteilija ja taidekäsityöläinen, joka myös opettaa jonkin verran kädentaitoja. Hänellä on pieni työpaja-myymälä Helsingissä Museokadulla.

- Museokatu on elävä, historiallisestikin merkittävä katu Helsingin sydämessä Kansallismuseon takana. Kadun varsi on pullollaan toinen toistaan mukavampia kahviloita ja pieniä kivijalkakauppoja. On kiva seurata kadun elämää samalla, kun työskentelen. Vanhempi herranmies kävelee kellontarkasti 11.40 aamukävelyä. Kävelykeppi klonksahtaa joka askeleella. Mahtavia asiakkaita on ollut ympäri maailmaa – Japanista, Hollannista, Ranskasta, Kiinasta ja Espanjasta, Jaanan kertoo.

Jaana ottaa 7. DREAM -galleriaansa myös muiden taiteilijoiden töitä kuukausittain vaihtuvaan näyttelyyn. Aihe voi olla vaikkapa maalausta, taidegrafiikkaa, korutaidetta ja valokuvaa.

 

 

Jaana Tuomisto on vuosia tehnyt näyttäviä koruja kierrätysmateriaaleista. Tämän äitienpäivälahjan idea lähti paplarista. Jaana tekee korua sekä pinkillä että vihreällä paplarilla.

 

Tässä mainio rintakoru lahjaksi hammaslääkärille tai hammashoitajalle!

 

Linssikaulakoru sopii naiselle, joka tykkää isoista koruista.

- Menopaluu – design -nimellä myymäni uniikit korut edustavat muotoilua, jossa korun käytettävyys ja visuaalisuus ovat tasa-arvoisessa asemassa. Ne on suunniteltu pukeutumisen viimeistelyyn ihmisille jotka haluavat yksilöllisiä ja puhuttelevia ratkaisuja, Jaana toteaa.

 

Sormus voi olla myös näyttävä ja iso!

Vanhoja esineitä yhdistämällä saa puhuttelevia asetelmia.

Jaana Tuomisto tekee ensin tämän kuparin mekon, jonka avulla hän vedostaa grafiikkaa.

Tuloksena voi olla vaikka tämän näköinen grafiikan lehti.

Kuva kaiverretaan ensin puulle ja siinä olevaa kuvaa vedostetaan paperille. Vanhasta kirjan kannesta saa kauniin taulun, kun siihen painaa perhosen kuvan.

xxxx

Tämä jos mikä on kierrätystä! Vanhat villapaidat kohtaavat kulahtaneet tuolit. Jaana nostaa neljä erilaista tuolia Museokadulle kaupan ulkopuolelle.

- Niitä kuvataan uskomattoman paljon. Erityisesti aasialaiset turistit tykkäävät niistä, Jaana kertoo.

7. DREAM

Jaana Tuomiston galleria, kauppa ja työhuone.

Museokatu 7, 00100 Helsinki

Aukioloajat :

ti - pe 11 - 17

la 12 - 16.

Kommentit (0)

Romu tai roska ei maailmasta lopu, mutta joillekin tuo loputon jätekuorma on myös inspiraation ja luovuuden lähde. Kristiina "Tikke" Tuura , 63, viettää päivät pitkät erilaisten tilataideteosten parissa, joskus joenpohjia ruopaten, joskus roskalavoja peraten. Työhuoneella on niin sampoopulloja, pääsiäismunien sisäkuplia, piilolinssipakkauksia kuin jugurttipurkkejakin.

- Neljä vuotta sitten aloin keräillä muovia ja tehdä niistä töitä. Asuin Meksikossa, hoidin lapsenlapsiani ja tein heidän kanssaan muovista koristeita. Tultuani takaisin Suomeen tein ison, halkaisijaltaan kolmimetrisen kattokruunun erääseen kesänäyttelyyn. Siinä on esimerkiksi pesuainepulloja ja isoja leluja.  Värikkään ja kauniin muovin lisäksi käytän likaista ja haisevaa muovia. Tein esimerkiksi esimerkiksi merestä sukelletusta roskasta installaatioita.

Muoviroskaa on helppo hankkia. Ystävät ja sukulaiset säästelevät Tikelle niin pesuainepulloja kuin elintarvikepakkauksia. Lisäksi Tikellä on hovihankkijoita, esimerkiksi eräältä kirpparilta hän hakee aina silloin tällöin ison kassillisen muoviesineitä, jotka eivät kelpaa myyntiin.

- Saan sairaalan synnytysosastolta välineitä, joita ei voi enää käyttää. Esimerkiksi letkua ja ruiskuja.

Muovi on myös kaunista

Itäkeskuksen monitoimitalo Stoan näyttelytilassa on vielä tämä viikon esillä mahtava muovipuutarha. Se on arkisista muovitavaroista rakennettu muovitaiteellinen puutarha. Teoksen materiaali on peräisin kodeista ja työpaikoilta.

- Muovipuutarha on minun kommenttini maailmanlaajuiseen ongelmaan, jonka ratkaisut ovat kuitenkin meidän ihmisten arjen ulottuvilla. Puutarhaan on rakennettu koululaisten kanssa uusia, muovitieteellisiä kasvilajeja. Apulaispuutarhureina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulun teollisen muotoilun opiskelijat Saara Ollila ja Tiia Westerholm, joka myös rakensi Kasvitieteellisen puutarhan pienoismallin, Tikke Tuura kertoo.

Muovipuutarha kannattaa käydä katsomassa pikaisesti, sillä se on esillä  5.11. asti Itäkeskuksen Stoassa.

- Ensin tein perusnäyttelyn yhdessä Saaran ja Tiian kanssa. Sitten täällä järjestettiin seitsemän koululaisten työpajaa ja myös taiteiden yönä pääsi poramaan muovia ja kokoamaan niistä uusia kasveja puutarhaan. Näen värikkäissä muoviroskissa myös kauneutta, niistä saa helposti kasveja. Esimerkiksi värilliset Skyr-purkin kannet ovat käteviä moneen askarteluun. Kun niitä keittää, ne muuttavat muotoaan! Tikke sanoo.

- Olen onnellisessa asemassa, saan taiteilijaeläkettä. Siksi minun on mahdollista tehdä kaikenlaista kiinnostavaa omaan tahtiini, stressittä. Muovi on loistava materiaali moneen! Minä en tee mitään hyödyllistä, vaan teokseni ovat kuin kommentteja maailmantilanteeseen tai milloin mihinkin. Kun on paljon muovia ja isolla skaalalla tavaraa edessä, niin onhan se inspiroivaa!

Iso kasa muovia inspiroi

Tiia kertoo tehneensä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan vain googlettamalla kuvia. Hän ei ole edes käynyt rakennuksessa!

- Tämä ei ole tarkasti mittakaavassa. Opiskelen teollista muotoilua, mutta olen myös puuseppä. Joten tein aluksi rungon kalustelevystä, jonkan maalasin valkoiseksi. Seinissä on kontaktimuovia, joihin kiinnitin lääkkeiden läpipainopakkaukset kuumaliimalla. Kasvitieteellliseen puutarhaan meni ainakin 100 pakkausta. Ja tekeminen vei pari viikkoa. Se on saanut kyllä paljon huomiota Stoassa, Tiia kertoo.

Tiia on ollut Tiken työpajassa 10 viikon työharjoittelussa, joka liittyy opintoihin.

- Kaikki Stoan näyttelyn isot kasvit ovat minun ja toisen harjoittelijan Saaran tekemiä. Eniten innostuin Skyr-purkin kansista ja capsulo-kapseleista. Kun niitä on paljon, sai aikaiseksi hienoja ja runsaita kasveja. Inspiraatio syntyy isosta määrästä materiaalia! Muovistakin on helppoa saada esteettisesti miellyttäviä kokonaisuuksia, mikä oikeastaan yllätti minua. Volyymista eli isosta määrästä syntyy näyttävyys. Työskentelin puualustalla ja kiinnitin muoviosia toisiinsa kiinni rautalangalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä Tikke tekee pieniä asetelmia muovisista Kinder-munien sisuksista. Niistä tulee pieniä asetelmia laatikoihin tallinnalaiseen galleriaan.

 

- Nyt minulla on työn alla kerätä litteitä muovikorkkeja, joista kokoan rautalangan avulla kaksi metriä korkean talon. Sen voi viedä peräkärryllä näyttely- tai tapahtumapaikalle.

 

Muovipuutarha – Plastic Garden, Stoa-galleria, 5.11.2016 saakka.

Käyntiosoite:
Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki, Itäkeskus

Kommentit (1)

Taito Shop on vakiokohteeni joka paikkakunnalla. Siellä on aina jotain kivaa, yksilöllistä ja paikallista.  Porissakin suuntasin paikalliseen Taito Shopiin, joka on kivenheiton päässä kävelykadulta ja torilta.

Ensimmäisenä silmiini osui hauskat Joco Björneborg -villakintaat, jotka on tehty kierrätysmateriaalista. Kaikki ovat erilaisia!

JOCO Björneborg luo sekä miehille että naisille asusteita ja koruja kierrätysmateriaalista yksinkertaisesti mutta leikkisällä ja innovatiivisella tyylillä. Pilke silmäkulmassa.Tuotteet valmistetaan Suomen Porissa. Myös materiaalit hankitaan läheltä, joten merkkiä voi ylpeänä esitellä todellisena "lähituotemerkkinä". Kangasmerkkejä lukuunottamatta valmistettu 99% kierrätysmateriaaleista.

Porilainen Katri Marmela on tuotemerkin "äiti". Suuren suosion ovat saaneet retro-henkiset villalapaset, joiden kova kysyntä alkaa jo aikaisin syyskuussa. Uusia tuotteita syntyy tasaiseen tahtiin. Olutpullonkorkista valmistettu Porikoru -rannekoru on saanut suosiota.

Päällinen on 100% villaa, kämmenessä on nahkapaikka ja vuori on  polyester-fleeceä.
Kämmenen leveys on 11-12 cm. Kokoja on S, M,  L ja XL. Hinta on 35 euroa.

Ihana  pannunalusta

Eurajoella asuvan Ulla Uolan huovuttama Jälkiuunileipä-pannunalunen on mahtava tuliainen kaikille leivän ystäville. Helppo lähettää kuoressa vaikka ulkomaille.

Materiaali on lampaanvillaa, halkaisija: 17 cm ja paksuus:  1,5 cm. Hinta 22 euroa.

Jari Virran lasikorut ovat ehtaa satakuntalaista tuotantoa.

 

Kaino on keväällä 2010 perustettu neuleyritys, jonka kauppa- ja tuotantotilat sijaitsevat Satakunnassa Köyliössä, Kepolan kylässä. Kaino valmistaa monenlaisia neuletuotteita, mutta pääpaino on naisten vaatetuksessa. Kaino-neuleiden alkuperästä ei ole epäselvyyttä, sillä kaikki tuotteet valmistetaan Kainossa itse tehden suunnittelusta ja värivalinnoista lähtien aina valmiiksi neuleiksi asti. Puhtaista materiaaleista neulottu

Kuvan Kaino-huivissa on merinovillaa ja kampapuuvillaa. Kaino mainostaa ihanalla lauseella: Kaino on aidosti suomalainen - niin sielultaan kuin silmukoiltaankin. Lenkin mallinen, kaulalle kieputettava huivi maksaa 36 euroa. Värejä on useita.

 

Kerää miehellesi koko sarja, osta kaikista Taito Shop kaupungille nimetyt kalsarit! Minä olen hankkinut jo Mikkelit, Maarianhaminat ja Etelä-Pohjanmaat. Todella käytännönläheinen tuliainen. Samoin Pori-pyyhe, josta voi opetella Porin murrettakin.

.

Kaupan yhteydessä olevassa Taitokeskuksessa voi tietenkin myös opiskella ja kutoa mattoja

 

 

Green Craft -kierrätyshuovasta tehdään monenmoista tossuista punottuihin koreihin. Kursseja on säännöllisesti. Tämä käsityöpussi on tehty kierrätyshuovasta.  Huopa ei ole koskaan täysin samanlaista, joten se tekee lopputuotteista uniikkeja.

Ja sokerina pohjalla täysin kotimainen matkalaukun ympärille kiinnitettävä hihna.

 

Taito Satakunta

Itäpuisto 13, 28100 Pori
Puh. 044–383 4900
taitoshop@taitosatakunta.fi

Kommentit (0)

Kaipaatko ideoita vanuneiden ja kuluneiden villatekstiilien uusiokäyttöön? Rikkinäiset tai muuten käyttökelvottomat villavaatteet pyörivät nurkissa. Niistä saattaa olla vaikea luopua kauniin yksityiskohdan, värin tai mielenkiintoisen neulepinnan takia. Niihin voi liittyä myös rakkaita muistoja.

Vanunutta matkahuopaa tai pesussa kutistunutta vaatetta on mahdoton palauttaa entiseen muotoonsa , mutta se on uusiokäytössä mahtava materiaali. Purkamatonta huopaa on helppo leikata, muokata ja ommella. Tässä blogissa on esillä kuvia töistä, jotka on tehty Sulkavan, Juvan ja Puumalan kansalaisopiston kursseilla. Kaija Huhtisen vetämillä kursseilla tehtiin vuosien mittaan lukuisat määrät uusia ihania käsitöitä vanuneista villapaidoista. Osa opiskelijoiden töistä koottiin kirjaan, josta nämäkin kuvat ovat.

Kaijan motto kaikilla kursseilla on kierrätys. ”Jätettä ei ole olemassa, on vain käyttämättömiä mahdollisuuksia.”

Korkotekniikka on helppo ja hauska

Ota hukkatilkut ja rikkinäiset sukat ja lapset käyttöön korkoteknikalla. Pienet villatilkut voi hyödyntää vaikka kynnysmattoihin tai tyynyihin. Kengän koron pohjan malli on antanut nimensä tälle tekniikalle.

 

Asta Venäläisen tekemänä korkomatto on harmonisen sininen.

 

 

Anja Lempiäisen Kaikenlaista-matto on värien ilotulitusta!

 

Esteri Laukkasen korkomaton kaikki korot ovat kauniisti kirjottuja ja pykäpistoin huoliteltuja.

 

Seija Jänis on tehnyt mattonsa sukulaisten villasukkien kärjistä ja varsista. Siksi sen nimikin on Suku samassa piirissä, suku sulassa sovussa.

 

 

Kaarina Wrightin iloisen värikkäässä matossa on hyödynnetty jopa sormikkaiden kärjet!

 

Inkeri Immonen on hyödyntänyt korkotekniikkaa hienolla tavalla Hattutemppu-seinätekstiilissään. Korkotilkut lepäävät toistensa päällä kuin sulat linnun höyhenpeitteessä. Seinätekstiilin korkopalat on leikattu baskereista ja hyödynnetty napoineen, mikä tuo työhän hauskoja yksityiskohtia. Hattutemppua halkova kaunis villakirjontakuvio on toteutettu kaulaliinaan. Seinätekstiilin pohjakangas on peräisin vanhasta takista.

Kaarina Wrightin jalkarahin päällinen on tehty korkotekniikalla.

 

Korkojen kirjominen on mainio matkakäsityö, sillä se on kevyt ja vie vähän tilaa.

 

Innostuitko? Vanhat vanuneet -kirjassa on muitakin viehättäviä ideoita vanuneiden villapaitojen jatkojalostukseen. Vanutettua materiaalia on helppo työstää kangaskerroksia yhdistäen alike- tai päällikeompeluna. Kirjassa on hienoja peittoja, vaatteita ja kasseja tällä tekniikalla. Punomalla ja laskostamalla vanunutta villaa saa mielenkiintoista pintaa esimerkiksi peittoon ja tyynyyn. Pintaa voi koristella neulahuovuttaen tai kirjoen. Kirjassa on kymmeniä ihania ideoita!

 

Kaija Huhtinen, Anne Kosonen, Riikka Kaartilanmäki: Vanhat vanuneet.

Julkaistu 2013, 136 sivua. Hinta 30 euroa + toimituskulut.

Tilaukset: kaijahuhtinen48@gmail.com

Kommentit (1)

Mervi,joka aikoo kaikenlaista

Kiitos taas ihanasta makupalasta. Tulen aina hyvälle tuulelle blogiasi lukiessa. Komeron uumenissa on sopivasti huovutettuja villatilkkuja,kunhan saisi aikaiseksi,mutta jospa juuri tästä saisin tarpeellisen kipinän!

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 53-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat