KIRJA | Pekka Järvinen: Miten selvitä eläkepäivistä hengissä. WSOY 2017

Vanhuuseläkkeelle siirtyvät ihmiset ovat nykyisin suurimmaksi osaksi hyväkuntoisia ja tervejärkisiä. Silti eläköityminen on monelle kriisi.

Myös työelämään erikoistuneen psykologin Pekka Järvisen (s. 1953) oma ura on loppusuoralla. Uudessa kirjassaan Miten selvitä eläkepäivistä hengissä hän pohtii, kuinka mieli voi sopeutua työvelvoitteista luopumiseen ja vanhenemiseen ylipäätään.

Järvinen vakuuttaa, että ihminen pystyy muokkaamaan itseään ja elämäänsä loputtomiin. Parasta ennen -päivämäärää ei ole olemassa. Eläköityminen antaa tilaisuuden miettiä, mitä haluaa loppuelämältä, mutta samalla joutuu kohtaamaan oman itsensä ja kuolevaisuutensa. Se ei ole helppoa.

Kirjoittajana Pekka Järvinen on kokenut ammattimies. Teos on paitsi kiinnostava omaelämäkerrallinen tarina myös kelpo elämäntaito-opas. Viimeinen luku summaa hienosti sen, mitä kirjoittaja on oppinut elämästä, itsestä ja ihmisestä.

Järvinen ei anna yhtä hyvän elämän reseptiä, mutta tarjoaa herkullisia täkyjä. Tuskin maltan odottaa, mitä kaikkea eläkepäivät voivat parhaimmillaan sisältää! Ehkä seesteistä, hyvää ja levollista eläkeläisen olotilaa ei kannata edes jäädä odottamaan. Voi elää nyt.

  1. Voi elää hetkessä ja katsella maailmaa löytöretkeilijän tavoin: nähdä, tehdä ja kokea arjessa kaikkea uutta ja kiinnostavaa.
  2. Voi tarkkailla vähemmän itseään ja toimia omien mielijohteiden mukaan, pohtimatta motiiveja sen kummemmin.
  3. Voi arvioida elettyä elämää ja hyväksyä sen osaksi itseään. Voi olla tyytyväisempi.
  4. Voi määritellä suhteensa muihin ihmisiin, aikaan, elämään ja olemassaolon kysymyksiin uudella tavalla. Voi luopua syvään juurtuneesta ja haitallisesta minäkäsityksestä ja määritellä itsensä uudelleen.
  5. Voi halutessaan olla yksin ja omissa oloissaan tai keskittyä hyviin ihmissuhteisiin ja omaan perheeseen. Luonto, taide ja musiikki antavat elämäniloa ilman pinnallisia sosiaalisia suhteita.
  6. Voi olla myös sosiaalisesti rohkea, jopa estoton, kun ei piittaa kaikista normeista ja etiketeistä vaikka ymmärtää niiden merkityksen. Voi olla vapaampi ja rennompi.
  7. Voi löytää uusia puolia itsestään ja elämästään. Voi vahvistua henkisesti ja saada käyttöönsä entistä parempia elämäntaitoja. Voi arvostaa ja kunnioittaa itseään.
  8. Voi elää entistä rikkaampaa sisäistä elämää. On aika keskittyä siihen, mitä on.
  9. Voi tajuta, että elämän rajallisuus on totta. Voi hankkia rohkeutta, tukea ja lohtua antavia mielikuvia, joiden varassa kykenee käymään läpi myös oman kuolemansa.
  10. Voi nähdä, että elämä on arvokas sinänsä. Kun kykenee ottamaan elämän elämänä, se voi osoittautua mielenkiintoiseksi, jännittäväksi ja riemulliseksi sellaisenaan, ilman yleispätevää tarkoitusta.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ari Liimatainen

Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Joulukuu
2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla